Dogodek Evropskega partnerstva za inovacije – EIP je tudi letos potekal v okviru posveta Javne službe kmetijskega svetovanja, ki deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, pod naslovom Skupaj soustvarjamo prihodnost kmetijstva.
PREDSTAVITVE EIP so potekale drugi dan posveta, 10. 11. 2020 (program tematskih skupin)
Termin: 9. in 10. 11. 2020, izvedba: spletni posvet
Uvodni pozdrav
dr. Darja Majkovič, generalna direktorica, Direktorat za kmetijstvo, MKGP (video posnetek)
Podpora pri spodbujanju inovacij: Vloga inovacijskih posrednikov kot del AKIS-a
- Marleen Gysen, Center za podporo inovacijam za razvoj kmetijstva in podeželja – Innovatiesteunpunt, Belgija (video predstavitev)
- Aleksander Bomberski, Storitvena točka za inovacijsko omrežje za kmetijstvo in podeželje, Poljska (predstavitev pdf, video predstavitev)
Predstavitev 28 projektov EIP iz ukrepa M16 Programa razvoja podeželja
Tematska skupina 1: Povečanje produktivnosti in konkurenčnosti kmetijske proizvodnje
- Povečanje produktivnosti kmetijske pridelave z učinkovito in trajnostno rabo vode: PRO-PRIDELAVA (plakat pdf, video predstavitev)
- Pitanje govedi za prirejo govedine vrhunske kakovosti (plakat pdf, video prispevek)
- Reja prašičev za proizvodnjo izdelkov višje kakovosti (plakat pdf, video predstavitev)
- Testiranje in selekcija govedi ženskega spola na genotip A2 beta kazeina za pripravo funkcionalnih mlečnih proizvodov višje dodane vrednosti (plakat pdf, video predstavitev)
- Sledljivost porekla pri pasmi krškopoljski prašič. Krškopoljski prašič – kulinarični posebnež v Evropski gastronomski regiji (video predstavitev)
- Seneno meso in mleko (plakat pdf, video predstavitev)
- Reja različnih pasem drobnice za meso in izdelke vrhunske kakovosti (plakat pdf, video predstavitev)
- BONITA, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja (plakat pdf, video predstavitev)
- Uvedba nacionalnega genomskega obračuna plemenskih vrednosti s kombinirano referenčno populacijo za slovensko rjavo in črno-belo pasmo govedi (plakat pdf, video predstavitev)
- Visokostorilna trajnostna pridelava jabolk (plakat pdf, video predstavitev)
Tematska skupina 2: Digitalizacija in prilagajanje podnebnim spremembam
- Koruzni oklasek kot obnovljivi vir energije (plakat pdf, video predstavitev)
- Grajeni ekosistemi za blaženje vpliva kmetijstva na okolje oz. zaščito kmetijskih zemljišč (plakat pdf, video predstavitev)
- Uvedba novih mehanskih in avtonomnih avtomatiziranih tehnologij za trajnostno pridelavo grozdja v vinogradih (plakat pdf, video predstavitev)
- DEBLO++ Razvoj in širitev digitalizacije na kmetijskem gospodarstvu in organizaciji pridelave (plakat pdf, video predstavitev)
- Elektronsko poslovanje kmetijskih gospodarstev z izrazito gozdarsko dejavnostjo (plakat pdf, video predstavitev)
- Digitalizacija kmetijskih gospodarstev za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi (DIGIGOZD) (plakat pdf, video predstavitev)
- Razvoj sodobnih analitičnih sistemov v podporo svetovanju na kmetijah z razvojem empirično podprtih panožnih krožkov in razvojem računalniškega sistema za poslovno odločanje na kmetijah (Farm Manager) (plakat pdf, video predstavitev)
- Digitalizacija namakanja zelenjave (plakat pdf, video predstavitev)
- Inovacijsko partnerstvo za integriteto ekoloških preskrbovalnih verig s hrano EIP – EKOPAKT (plakat pdf, video predstavitev)
- Izboljšane tehnologije pridelave in konzerviranja z beljakovinami bogate krme – metuljnice in njihove mešanice za prilagajanje (plakat pdf, video predstavitev)
Tematska skupina 3: Učinkovitejša raba (naravnih) virov
- Kroženje hranil, organske snovi, procesov in informacij v kmetijstvu (primer govedorejske kmetije) – trajnostna raba zemljišč, zmanjšanje emisij, pozitiven
učinek na okolje (plakat pdf, video predstavitev)
- Travniški sadovnjaki avtohtonih in tradicionalnih slovenskih sort kot podpora biotske pestrosti in ohranjanja tradicionalnega kulturnega vzorca slovenskega podeželja (plakat pdf, video predstavitev)
- Travinje++: izboljšanje trajnega in sejanega travinja z vnosom beljakovinsko bogatih mešanic trav in metuljnic (plakat pdf, video predstavitev)
- Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba; uvajanje novih praks vključenih na vseh ravneh v pridelovalno-predelovalni verigi (plakat pdf, video predstavitev)
- Avtomatizacija in ekonomska upravičenost namakanja v oljkarstvu (plakat pdf, video predstavitev)
- Okoljsko učinkovita pridelava koruze in pšenice na vodovarstvenih območjih (plakat pdf, video predstavitev)
- Sadjarji za opraševalce in opraševalci za sadjarje (plakat pdf, video predstavitev)
- Zmanjševanje obremenitev iz kmetijstva na površinske in podzemne vode (plakat pdf, video predstavitev)
Tukaj kliknite za 1. dan posveta JSKS: PREDSTAVITVE, 9. 11. 2020
Želite biti obveščeni o novostih? Naročite se na e-novice!
Scroll