Vljudno vabljeni na predstavitev rezultatov projekta EIP Zrnate stročnice, ki bo v petek, 11. 3. 2022, ob 9:00, preko aplikacije Zoom. Partnerji projekta bodo predstavili ključne rezultate s področja pridelave, prehrane, krmljenja in toplotne obdelave stročnic.
Večanje zavedanja in povpraševanja po varni ter lokalni hrani ustvarja trenutek, ki ga velja izkoristiti tudi s pridelavo zrnatih stročnic. Partnerji projekta so želeli z izbiro vsebin, ki predstavljajo zrnate stročnice kot ene najpomembnejših členov v kolobarju, spomniti na prednosti za rodovitnost tal in možnosti v uporabi, ki jih ta skupina rastlin prinaša. S ciljem po večji prepoznavnosti, uporabi in pridelavi zrnatih stročnic, so povezali tri ključna področja v beljakovinski verigi – pridelavo, predelavo in uporaba zrnatih stročnic.
Potrebe po stročnicah se na vseh svetovnih trgih povečujejo. Številna predelovalna podjetja, tudi v Sloveniji, iz leta v leto povečujejo svoje zmogljivosti za mletje in predelavo soje, boba, leče in drugih stročnic. Povečevanje lokalne oskrbe s primerno dodelavo zrnja in ustreznimi certifikati o vsebnosti neželenih kemičnih snovi, brez GSO ali pridelano po zakonodaji o ekološki pridelavi, je lahko tudi nova poslovna priložnost.
Zaradi lažje organizacije se je na dogodek potrebno predhodno prijaviti. Prijave zbirajo do 10. 2. 2022 do 10. ure.