facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do 15. 6. 2022 zbiramo prijave za evropski natečaj dobrih praks podeželja Rural Inspiration Awards 2022 z geslom »Prihodnost so mladi«. Nosilce projektov, upravičence do sredstev skupne kmetijske politike ter strokovno in splošno javnost vabimo, da Mreži za podeželje predlagate nacionalne kandidate.

Predvidoma jutri, 10. 6. 2022, pa bo v Uradnem listu RS objavljeno ponovno podaljšanje roka za vložitev vloge na dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1. Rok se podaljšuje iz 15. junija 2022 na 3. avgust 2022.

Tudi vas zanima kako pridobiti status kmeta? V današnjih novicah delimo vedno aktualni prispevek na to temo!

Lep pozdrav od ekipe Mreže za podeželje,
Tina, Matej, Slavica in Tanja

FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Od naše bralke Nine smo prejeli fotografijo iz kolesarjenja po Krasu, s postankom v Osmici Rebula. Kmetija Rebula se nahaja v mali kraški vasici, tik ob italijanski meji, v Brestovici pri Komnu. Kmetija je vključena v ukrep M10 KOPOP – operacija Vinogradništvo. Obiščite jo tudi vi!
Osmica Rebula_NinaTomec
Krepčilna malica v Osmici Rebula, avtor: Nina T.

AKTUALNE NOVICE

Podaljšanje roka prijave na 23. in 24. javni razpis za podukrep 4.1 – Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021
Predvidoma v petek, 10. 6. 2022, bo v Uradnem listu RS objavljeno podaljšanje roka za vložitev vloge na dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1. Rok za prijavo na omenjena javna razpisa se podaljšuje iz 15. junija 2022 na 3. avgust 2022.
Strokovna srečanja v različnih kmetijskih panogah
Kmetijsko gozdarski zavodi pri KGZS bodo od maja do oktobra za zainteresirana kmetijska gospodarstva, ki izpolnjujejo pogoje za udeležbo, izvedli številna strokovna srečanja. Namenjena bodo praktičnemu prikazu uporabe tehnologij, mehanizacije, postopkov, strojev, praks itn.
Potekala bodo v živo. Usposabljanje je sofinancirano iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, iz Ukrepa M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja.
Zaključek obravnave vlog na 4. javnem razpisu iz podukrepa M16.4
Agencija je zaključila obravnavo vlog, ki so prišle na 4. javni razpis v okviru podukrepa M16.4. Vseh 6 prispelih vlog je bilo odobrenih.
Kako pridobiti status kmeta?
Oseba s statusom kmeta lahko uveljavlja predkupno pravico pri nakupu kmetijskih zemljišč in oprostitev plačila davka na dediščino in darila.
Občina Ljubno ob Savinji je zmagovalka 2. nacionalnega izbora za najuspešnejšo podeželsko skupnost
Občina Ljubno ob Savinji, zmagovalka 2. nacionalnega izbora za Najuspešnejo podeželsko skupnost, uteleša slogan »Gradimo mostove«. S to razglasitvijo je občina postala tudi nacionalni kandidat in bo Slovenijo zastopala na 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2022.
V shemo »izbrana kakovost« vstopil tudi sektor drobnice
V shemo »izbrana kakovost« je poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega mesa ter mleka in sadja vstopil tudi sektor drobnice.

DOBRE ZGODBE

Z vami za inspiracijo delimo uspešne zgodbe, sofinancirane v okviru PRP 2014-2020!

Kolumna mlade kmetice: Oče me spodbuja v razvoj novih izdelkov iz kislega zelja
"Od malih nog sem potovala po Evropi in iskala ideje za preboj v naši proizvodnji. V Slovenijo želim pripeljati nove okuse in izkoristiti potencial osnovnih živil," pravi Klara Zupanec, prihodnja mlada prevzemnika kmetije Pr' Jerin v Vogljah pri Šenčurju.

ŠIRIMO ZNANJA

Gradiva iz usposabljanja za izvajanja ukrepa dobrobit živali na področju prašičereje
Prašičerejci pozor! Na voljo so različna aktualna gradiva na temo dobrobiti živali v prašičereji!

LEADER

Obnovljeni trg v Motniku predali v uporabo domačinom (LAS Srce Slovenije)
Krajani Motnika so se razveselili prenovljenega prireditvenega prostora v njihovem trškem jedru, ki ga je Občina Kamnik uredila s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije. Nov prireditveni prostor bo krajanom in lokalnim društvom služil za prireditve in lokalno tržnico.

Moj očka ima konjička dva (LAS za mesto in vas)
Jahalni center - Kmetija Janhar iz Hraš je v letu 2020 kandidirala na LAS razpisu za EU sredstva s projektom "Moj očka ima konjička dva". Po potrditvi, so čas omejitev zaradi COVID-19 dobro izkoristili ter pripravili vsa gradiva za izvedbo projekta. V okviru projekta se je na kmetiji zaposlil Jožev sin Žan. Prenovili so spletno stran. V sodelovanju z OŠ Vodice so pripravili vsebine za osnovne šole, ki si lahko kot naravoslovni dan ogledajo kmetijo. Na dvorišču so postavili igrala, čaka jih pa le še postavitev informacijskih tabel in zaključek projekta.

Zdrava kuhinja na kolesih (LAS Od Pohorja do Bohorja)
Predstavljamo enega od mnogih LEADER/CLLD projektov na temo lokalne samooskrbe in kulinarike. Projekt "Zdrava kuhinja na kolesih - Domače je najboljše!" je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki ga je v mesecu maju uspešno zaključilo projektno partnerstvo podjetij L.Storitve, Xena d.o.o., Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče in Društva Eksena.

MLADI

Družbena omrežja Zveze slovenske podeželske mladine
Zveza slovenske podeželske mladine vabi, da jih spremljate na družbenih omrežjih, kjer ažurno objavljajo vse kar se dogaja v organizaciji, na podeželju, v kmetijstvu … Ta teden je urejanje Instagram profila prevzela generalna sekretarka ZSPM Nastja Gregorec. Pokukajte, kaj so dogaja v pisarni in na njeni kmetiji!
Na 50. kvizu zmagali Gorenjci
DPM Suha krajina, Zveza slovenske podeželske mladine, KGZS in KGZS – Zavod Novo mesto so 4. junija uspešno izpeljali že 50. kviz Mladi in kmetijstvo. V Žužemberku se je v znanju pomerilo 11 ekip društev podeželske mladine iz celotne Slovenije. Kam je šla zmaga?
Državne kmečke igre 2022 - pravilnik
Zveza slovenske podeželske mladine vam skupaj z društvom kranjske in tržiške podeželske mladine predstavlja težko pričakovani PRAVILNIK za pripravo na 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre, ki bodo 2. julija 2022 na Gorenjskem.

NAPOVEDNIK

Koledar
JUNIJ
PREVIDNO V GOZDU! Samo za dekleta - 9. in 10. 6. 2022, Podravska regija (Turistična kmetija Grašič - Gradišnik, Hočko Pohorje 45, 2311 Hoče)
Dan tehnike 2022 - Okolju prijazna pridelava sadja - 11. 6. 2022, Krško
Razstavljena bo najsodobnejša kmetijska tehnika za sajenje, nego in varstvo nasadov ter spravilo. In še mnogo več!
Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah ”FESTIVAL PITNE VODE” - 11. 6. 2022
Brezplačno strokovno srečanje kako poskrbeti za starše, stare starše ali, če v oskrbi starejših vidite celo poslovno priložnost – 11. 6. 2022, Turistična kmetija Grobelnik (občina Sevnica)
Strokovno srečanje v vinogradništvu – 14. 6. 2022, Nova Gorica
Strokovno srečanje s področja zootehnike: Paša živali na območju pojavljanja velikih zveri - 15. 6. 2022, Vrhnika
Zbor udeležencev bo med 7.30 in 8.00 uro v: Gasilski dom Verd, Verd 100, 1360 Vrhnika.
Strokovno srečanje v jagodičju – 16. 6. 2022, Ljubljana
Evropski kongres ekološkega kmetovanja - 16. in 17. 6. 2022, Bordeaux v Franciji
Brezplačno strokovno srečanje za mlade kmete (do 40 let) na Ekološki kmetiji Kukenberger – 18. 6. 2022, Trebnje
Strokovno srečanje v zelenjadarstvu in zeliščarstvu – 20. 6. 2022, Maribor
Strokovno srečanje v čebelarstvu – 20. 6. 2022, Murska Sobota
Strokovno srečanje Kako do kakovostnih izdelkov iz mleka, mesa in volne drobnice – 22. 6. 2022, Celje
EIP delavnica Preusmeritev v ekološko kmetovanje - 22. do 23. junij 2022, Italija
Konferenca LINC 2022 - od 21. do 24. 6. 2022
Vabljeni na evropsko konferenco LINC na Češkem v neposredni bližini Jeseníky gora. Konferenca združuje izmenjavo izkušenj s področja razvoja podeželja s športnimi dogodki in evropsko kulinariko. LINC je pobuda lokalnih akcijskih skupin in nacionalnih mrežnih za podeželje. V okviru konference bodo organizirane tudi študijske ture. Registracije so že odprte.
Sadjarska strokovna srečanja za leto 2022 - tekom celega leta
Preverite celovit seznam dogodkov (pečkarji, koščičarji, lupinarji, jagodičje) za sadjarje v 2022!
Akademija zeliščarstva “Postani zeliščar” ponovno vabi - do septembra 2022, Škocjan
Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan ponovno organizira t. i. Akademijo zeliščarstva »Postani zeliščar«, sklop predavanj in delavnic za ljubitelje in ostale pridelovalce/predelovalce zelišč ter zdravilnih rastlin.
Usposabljanja za slovenske čebelarje - v juniju, različne lokacije po Sloveniji
Nadaljevalni tečaji za čebelarje začetnike - junija in julija 2022
JULIJ
36. državne kmečke igre - 2. 7. 2022, Kranj
Prikaz programa žlahtnjenja in zbirke fižola - 7. 7. 2022, Jablje
Strokovna srečanja v različnih kmetijskih panogah - različni termini od maja do septembra 2022

JAVNI RAZPISI

6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020; rok za oddajo vlog: do objave zaprtja

26. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v krožno gospodarstvo na kmetijskih gospodarstvih; rok za oddajo vlog: 14. 7. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 25. maja na 14. julij!)

9. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022 – naložbe, namenjene krožnemu gospodarstvu; rok za oddajo vlog: 14. 7. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 25. maja na 14. julij!)

8. javni razpis iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022-distribucijski centri; rok za oddajo vloge: 30. 6. 2022 (rok za oddajo vloge je bil naknadno podaljšan iz 7. maja na 30. junij!)

25. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022; rok za oddajo vlog: 29. 6. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 16. maja na 29. junij!)

7. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021; rok za oddajo vlog: 13. 7. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 1. junija na 13. julij!)

24. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v prilagoditev kmetijskih gospodarstev izvajanju nadstandardnih zahtev na področju zaščite rejnih živali; rok za oddajo vlog: 15. 6. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 26. aprila na 15. junij!)

23. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; Operacija: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva; rok za oddajo vlog: 15. 6. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN iz 26. aprila na 15. junij!)

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.

OSTALI JAVNI RAZPISI ("ne-PRP"):

NOVO! Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele; rok za prijavo: 1. 12. 2022

NOVO! Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo; rok za prijavo: 1. 12. 2022

NOVO! Javna razpisa za produktivne naložbe v klasično akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture; rok za prijavo: 30. 9. 2023

6. javni razpis za odpravo zaraščanja kmetijskih površin; rok za prijavo: 1. 1. 2024

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavlja javni razpis, s katerim želimo izkoristiti razvojni potencial naše strateške surovine (lesa) pri revitalizaciji gospodarstva po Covid-19 krizi ter pospešiti prehod v podnebno nevtralno družbo.

Razpisanih 57.000 evrov nepovratnih sredstev za sektor čebelarstva
Objavljena sta dva javna razpisa, in sicer za oddajo vlog na ukrepu Sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje in na ukrepu Sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev. Rok za oddajo vlog na oba javna razpisa: 15. 6. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Razpis za sofinanciranje čebelarske opreme in za ukrep racionalizacije sezonske selitve panjev; rok za oddajo vloge: do zaprtja javnega razpisa oziroma do 31. 7. 2022

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov. Zadnji rok za prijavo: 29. 9. 2022.

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

Arhiv e-novic Preplet

Od prejemanja e-novic se odjavite s klikom na povezavo tukaj.