facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

danes je potekalo predhodno usposabljanje za ukrep KOPOP, ki je obvezno za vse tiste, ki se v tem letu želite na novo vključiti v odprte operacije ukrepa KOPOP. Naslednje usposabljanje, še zadnje letos, pa bo 3. maja. Ne zamudite!

V današnje novice smo dodali rubriko TURIZEM NA PODEŽELJU, saj želimo z vami podeliti izjemno zanimive ideje in novosti v slovenskem turizmu. Berete lahko o čuječnosti v turizmu, zeliščnih vrtovih Slovenske Istre, ki v juniju odpirajo svoja vrata, in turistični kmetiji na Štajerskem, ki vam zaupa zgodbo o samooskrbi z gobami, ribami, mesom in zelenjavo.

Sicer pa imate samo še danes in jutri možnost izpolniti ANKETO o zadovoljstvu z informiranjem Mreže za podeželje. Skušali bomo upoštevati vaše želje, zato nam jih sporočite! Hvala!

Naj za konec še povemo, da se je ekipi Mreže za podeželje pred kratkim pridružila Slavica Završnik, ki bo skrbela za obveščanje na področju ukrepa LEADER/CLLD. Slavica vas vabi, da spremljate tudi Facebook stran CLLD!

Prijetno branje novic vam želimo,
Tina, Matej, Tanja in Slavica

FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Naša bralka ga. Nina nam je poslala še eno krasno pomladno fotografijo! Vabljeni tudi vsi vi, da nam pošljete foto-utrip s podeželja!
Fragaria cvet hruške hruška NinaTojnko
Cvet jagodnjaka na Dolenjskem, ko je v začetku aprila pričel cveteti, avtor: Nina Tojnko.

AKTUALNE NOVICE

Spremembe v Registru kmetijskih gospodarstev po spremembi Zakona o kmetijstvu
V Uradnem listu je bil 29. 3. 2022 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (v nadaljevanju: sprememba zakona). Sprememba zakona prinaša nekaj sprememb tudi na področje vodenja Registra kmetijskih gospodarstev. Spreminjata se definiciji kmetijskega gospodarstva in nosilca kmetijskega gospodarstva, pa tudi članov kmetije. Spremembe bodo pričele veljati v letu 2023.
Prilagoditev kmetovanja novim razmeram 2022
Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so pripravili vrsto koristnih nasvetov, kako se na kmetijah hitro prilagoditi novim razmeram zaradi vojne v Ukrajini.
Zaključek obravnave vlog na 3. javnem razpisu za podukrep M16.9
Agencija je zaključila obravnavo vlog, prispelih na 3. javni razpis za podukrep M16.9 – Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani.
1,21 milijona evrov za ureditev gozdne infrastrukture
179 upravičencem je bilo odobrenih 1,21 milijona evrov sredstev za ureditev gozdne infrastrukture.
V Šentjerneju otvorili gensko banko šentjernejskega petelina
Člani kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus od leta 1999 v sodelovanju z različnimi deležniki oblikujejo pasmo kokoši, Šentjernejski petelin. Letos so v Šentjerneju vzpostavili Slovensko gensko banko omenjene pasme kokoši.
Usposabljanje za kmetijska gospodarstva in delavnica za strokovnjake na Goričkem
V začetku aprila sta Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in E-zavod na območju Goričkega izvedla usposabljanje za kmetijska gospodarstva in delavnico za strokovnjake s področja kmetijstva in varstva narave.
Naj živilci: Narayan – Jesenice na Dolenjskem, kategorija malih in srednjih podjetij
Podjetje z imenom Narayan, ki izhaja iz starodavne indijske mitologije in pomeni bitje, ki ščiti in ohranja, večino proizvodnje ustvari s pridelavo kokosovega olja in je od letos v novi, lastniški proizvodni dvorani v Jesenicah na Dolenjskem. Suhi del proizvodnje semen ustvarjajo v poslovni enoti v Krškem, kjer predelujejo žitarice in semena (kvinoja, čija, žito in leča).
Anketa Mreže za podeželje o zadovoljstvu z informiranjem
Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu z našimi tedenskimi e-novicami Preplet in nasploh obveščanjem o tematikah razvoja podeželja in pridobivanju evropskih sredstev. Vsak glas nam je pomemben, saj bi se radi še bolj približali vašim potrebam glede obveščanja! Anketa bo aktivna do petka, 22. aprila.
Anketa za gospodinjstva: Odpadna hrana v Sloveniji
Raziskovalci v okviru ciljnega raziskovalnega projekta Hrana ni odpadek (ARRS št: V4-2011), v katerem sodelujeta Biotehniška fakulteta (UL) in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS), so pripravili anketo, s katero raziskujejo, kateri ukrepi bi pripomogli k zmanjšanju količin zavržene hrane v gospodinjstvih. Izpolnjevanje ankete traja približno 10 minut.

TURIZEM NA PODEŽELJU

Zeliščni vrtovi in kmetije vabijo v slovensko Istro
Tretji vikend v juniju bo deset zeličnih vrtov in kmetij v Istri odprlo svoja vrata, obiskovalcem bodo predstavili svoje zeliščne zgodbe, z zelišči povezana doživetja in izdelke, ki jih bodo lahko tudi kupili.
Učna pot na Pomoni: od akvaponike do gastronomskega doživetja v vrtnariji
Turistična kmetija Pomona blizu Rogaške Slatine v teh dneh dobiva posebno učno pot, kjer bodo gostom razložili zgodbo o samooskrbi z gobami, ribami, mesom in zelenjavo. Na dogodku bodo gostom ponudili tudi prigrizke iz krškopoljskega prašiča in dimljenega krapa po receptu Boruta Jakiča, nekdanjega šefa mladinske kuharske reprezentance Slovenije.
Minister Podgoršek: »Slovenija ima potencial postati vrhunska vinska destinacija. Treba ga je le izkoristiti«
Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil okrogle mize v organizaciji časnika Finance z naslovom »Kako vzpostaviti vrhunsko vinsko destinacijo?« Okrogla miza je potekala v sklopu 4. konference Povezovanje turizma in podeželja, na kateri so predstavili različne primere dobrih praks in novih idej na področju povezovanja gostincev, kmetij ter regionalnih in lokalnih organizacij s področja turizma.
Čuječnost kot nova smer turizma?
Za goste, ki želijo nekaj več. Tudi od sebe!
Maxi v odprtih vaseh
Koncept Odprte vasi vključuje počitniško hišico s štirimi zvezdicami, ki sliši na ime Maxi in je izdelana po navdihu slovenskih arhitektov ter iz slovenskega lesa.

MLADI KMETJE

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič obiskal mlade primorske kmete
Na povabilo Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) je državni sekretar mag. Aleš Irgolič obiskal več kmetij na Primorskem. V Izoli si je ogledal kmetijo Martine Veršnik v Vogrskem pa kmetijo Žana Brica.

ŠIRIMO ZNANJA

Rešitve za siliranje krmnih stebel stročnic (v anlg. jeziku)
Stebla stročnic imajo visoko vsebnost vlage, kar lahko privede do neugodne fermentacije. Sušenje na 30 - 40 % suhe snovi preprečuje pronicanje. Dodatek topnih sladkorjev kot melase pri 50 kg/tono sveže krme usmerja proces v mlečno fermentacijo in izboljša kakovost silaže. Mešanje mokrih stebel s suho pesno pulpo ali žitno moko pri 100 – 200 kg/tono svežih stebel omogoča siliranje neuvelelih stebel ter izboljša fermentativno in hranilno vrednost končne silaže.

LEADER

Povzetek s posveta: Izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (LEADER/CLLD) danes in jutri
Na posvetu, ki je bil organiziran na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja, so se udeleženci najprej seznanili z doseženim napredkom pri izvajanju programa LEADER/CLLD v zadnjih štirih letih in pripravami na novo programsko obdobje do leta 2027, z vlogo lokalnih akcijskih skupin pri skladnem teritorialnem razvoju ter z nekaj odmevnejšimi projekti, ki so jih lokalne akcijske skupine izvedle v preteklih letih. Izpostavljen je bil pomemben prispevek programa LEADER/CLLD za razvoj slovenskega podeželja ter vloga LAS v tem procesu.

Seznanitev s predlogom Uredbe o delovanju lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do leta 2027
V četrtek, 21. aprila, smo na MKGP organizirali seznanitev s predlogom Uredbe delovanju lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do leta 2027. Dogodek je potekal v hibridni obliki. Udeležilo se ga je 71 predstavnikov LAS, občin, MKGP, ARSKTRP in MGRT.

Negovske zgodbe (LAS Prlekija)
Negovske zgodbe je naslov projekta, s katerim je Zavod Kultprotur ustvaril tri nove turistične produkte z izvirnimi, sodobnimi in privlačnimi vsebinami za obogatitev turističnega programa na Gradu Negova: Mistični grajski izziv Negova - Igrifikacija z elementi escape rooma. Hologram Ivana Krambergerja. Stalna razstava »Dihanje zemlje« o mofetah in slatinskih vrelcih. Vabljeni na Grad Negova!

Inovativno preurejena avtobusna postajališča (LAS Od Pohorja do Bohorja)
Občina Slovenske Konjice je s partnerji uspešno zaključila projekt »Inovativno preurejena avtobusna postajališča kot stičišča«, sofinanciran s sredstvi EKSRP, v sklopu katerega so prenovili in oživili 8 avtobusnih postajališč, ki so postala uporabnikom prijazna stičišča.

NAPOVEDNIK

Koledar

APRIL

Vabilo na voden pohod po tematski poti suhozidja in terasirane krajine - 23. 4. 2022
Prireditev ob zaključku projekta: "Ureditev ribnikov na območju med Snežnikom in Nanosom - 16.aprila 2022, Ilirska Bistrica
Na dogodku bo Milenko Oblak- lastnik Kmetije Kozlek predstavil svoje izkušnje in primere dobre prakse pri izvedbi in realizaciji projekta ureditve ribnikov med Snežnikom in Nanosom. Na kmetiji vas pričakujejo že od 14. ure dalje, ko si lahko ogledate kmetijo, prenovljen ribnik in izvir potoka Kozlek.
Izvedba demonstracijskih projektov razvoja dopolnilnih dejavnosti, podjetništva in trženja na kmetijah
KGZS vas vljudno vabi, da se udeležite brezplačnih demonstracijskih delavnic s področja razvoja dopolnilnih dejavnosti, podjetništva in trženja. Pet sklopov delavnic bo izvedenih od marca do maja 2022 na šestih lokacijah.
Akademija zeliščarstva “Postani zeliščar” ponovno vabi - od marca do septembra 2022, Škocjan
Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan ponovno organizira t. i. Akademijo zeliščarstva »Postani zeliščar«, sklop predavanj in delavnic za ljubitelje in ostale pridelovalce/predelovalce zelišč ter zdravilnih rastlin.
Sadjarska strokovna srečanja za leto 2022
Javna služba v sadjarstvu vsako leto objavi seznam dogodkov, ki se bodo odvijali na področju sadjarstva. Seznam vključuje v prvi vrsti dogodke v okviru Javne službe v sadjarstvu, dodani pa so tudi pomembnejši dogodki drugih strokovnih združenj za to leto. Preverite celovit seznam dogodkov (pečkarji, koščičarji, lupinarji, jagodičje) za sadjarje v 2022!
MAJ
Predhodno usposabljanje za ukrep KOPOP v letu 2022 - 3. 5. 2022
Upravičenci, ki se bodo na novo vključili v odprte operacije ukrepa KOPOP v letu 2022, morajo pred tem opraviti predhodno usposabljanje za izvajanje tega ukrepa. Usposabljanja se lahko udeležite 21. 4. 2022 ali 3. 5. 2022.
LEADER za mlade - 10. maj, spletni dogodek
Predstavitev projektov za mlade iz pristopa LEADER in povabilo mladinskim organizacijam k vključitvi v pripravo novih strategij lokalnega razvoja.
Dan odprtih vrat v SOVEN - 27. in 28. maja, Selnica ob Dravi
Brezplačni vodeni ogledi, delavnice polstenja volne in informativna predavanja!
JUNIJ
Švicarski dan ekološkega kmetovanja (Bio-Ackerbautag) - 8. in 9. 6. 2022
Lokacija: Organic Farm Hardhof Lüscher v kraju Holziken, Švica
Evropski kongres ekološkega kmetovanja - 16. in 17. 6. 2022
European Organic Congress 2022 se bo odvil v Bordeaux v Franciji
Konferenca LINC 2022 - od 21. do 24. 6. 2022
Vabljeni na evropsko konferenco LINC na Češkem v neposroedni bližini Jeseníky gora. Konferenca združuje izmenjavo izkušenj s področja razvoja podeželja s športnimi dogodki in evropsko kulinariko. LINC je pobuda lokalnih akcijskih skupin in nacionalnih mrežnih za podeželje. V okviru konference bodo orgaizirane tudi študijske ture. Registracije so že odprte.
EIP delavnica Preusmeritev v ekološko kmetovanje - 22. do 23. junij 2022, Italija

JAVNI RAZPISI

6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020; rok za oddajo vlog: do objave zaprtja

26. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v krožno gospodarstvo na kmetijskih gospodarstvih; rok za oddajo vlog: 25. 5. 2022

9. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022 – naložbe, namenjene krožnemu gospodarstvu; rok za oddajo vlog: 25. 5. 2022

3. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za oddajo vlog: 20. 5. 2022

8. javni razpis iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022-distribucijski centri; rok za oddajo vloge: 7. 5. 2022

25. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022; rok za oddajo vlog: 16. 5. 2022

7. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021; rok za oddajo vlog: 1. 6. 2022

24. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v prilagoditev kmetijskih gospodarstev izvajanju nadstandardnih zahtev na področju zaščite rejnih živali; rok za oddajo vlog: 15. 6. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN!)

23. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; Operacija: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva; rok za oddajo vlog: 15. 6. 2022 (ROK NAKNADNO PODALJŠAN!)

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

NOVO! Načrt za okrevanje in odpornost - Javni razpis podpora inovativnim ekosistemom ekonomsko-poslovne infrastrukture; rok za prijavo: 29. 4. 2022

NOVO! Evropski teden mobilnosti - objavljen je »Javni razpis za sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2022 v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE - LIFE17 IPC/SI/000007«; rok za prijavo: 13. 5. 2022

NOVO! Razpis Evropske komisije za dodelitev sredstev za projekte s področja preventive in pripravljenosti na naravne in druge nesreče ter onesnaženje morja; rok za prijavo: 24. 5. 2022Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavlja javni razpis s katerim želimo izkoristiti razvojni potencial naše strateške surovine (lesa) pri revitalizaciji gospodarstva po Covid-19 krizi ter pospešiti prehod v podnebno nevtralno družbo.

Razpisanih 57.000 evrov nepovratnih sredstev za sektor čebelarstva
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča čebelarje in organizacije čebelarjev, da sta bila v petek, 25. marca, v Uradnem listu objavljena dva javna razpisa, in sicer za oddajo vlog na ukrepu Sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje in na ukrepu Sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev. Skupna višina nepovratnih sredstev znaša do 57.000 evrov. Rok za oddajo vlog na oba javna razpisa traja do vključno 15. junija 2022.

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. 

Razpis za sofinanciranje čebelarske opreme in za ukrep racionalizacije sezonske selitve panjev; rok za oddajo vloge: do zaprtja javnega razpisa oziroma do 31. 7. 2022

Javni razpis za obratna sredstva – odprava posledic pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v 2021
Slovenski regionalni razvojni sklad je razpisal 1.070.000 evrov posojil za obratna sredstva za odpravo posledic pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v 2021. Namen javnega razpisa je dodeljevanje ugodnih posojil s subvencionirano obrestno mero sadjarjem in vinogradnikom, ki so zaradi škode na kulturah po pozebi med 5. in 9. aprilom 2021 utrpeli izpad prihodka na območju Republike Slovenije. Vabilo na predstavitev v organizaciji KGZ Maribor.

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov, s tremi prijavnimi roki: 15. 2. 2022, 19. 5. 2022 in 29. 9. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

Od prejemanja e-novic se odjavite s klikom na povezavo tukaj.