facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

prejšnji teden je potekalo prvo regionalno srečanje o dobrih praksah kmetijstva v območjih Nature 2000. Na njem je tudi predstavnik našega ministrstva predstavil možnosti za vključitev v naravovarstvene operacije KOPOP na območju zahodne Slovenije v letu 2022. V drugem delu predavanja pa je predstavil strateški načrt skupne kmetijske politike 2023 – 2027. Več v novici!

Spremljate aktualne javne razpise? V kratkem sta predvideni objavi še dveh javnih razpisov, in sicer za kolektivne naložbe v distribucijske centre, v okviru podukrepov 4.1 in 4.2.

Pestro pa je tudi v napovedniku! Vabimo vas, da preverite dogodke zase.

Veseli bomo vaših fotografij, ki zaznamujejo utrip z našega podeželja. Pošljite nam jih na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si, s pripisom FOTO UTRIP.

Prijetno branje vam želimo iz ekipe Mreže za podeželje,

Tina, Tanja in Matej

FOTO UTRIP PRP

Ta teden smo prejeli barvito fotografijo iz vinogradniške pokrajine. Komentar sicer ni bil pripisan, a mi smo iz fotografije začutili eno samo pozitivno energijo in užitek. Vi pa si zamislite svoj prizor :) Hvala avtorici Vanesi!
20211229_141636_ avtor Vanesa Žderić
Avtorica: Vanesa Žderić.

AKTUALNO

8A0A2881_ekološko oljkarstvo_ZavodStirna
Ekološko oljkarstvo EkoForte v Slovenski Istri je primer dobre prakse kmetovanja na območju Nature 2000, avtor: Zavod Štirna.
V Sloveniji imamo veliko biotsko raznovrstnost, ki jo želimo ohraniti za prihodnje generacije
Prejšnji teden je potekalo prvo regionalno srečanje o dobrih praksah kmetijstva v območjih Nature 2000. Izvedla ga je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju s partnerji projekta LIFE-IP NATURA.SI. Več, tudi o primerih dobrih praks na območjih Natura 2000, si preberite na povezavi prispevka.
Ukrepi za zaščito pašnih živali
Ekipa projekta LIFE WOLFALPS je tudi v 2021 iskala rešitve za preprečevanje škod, ki jih volkovi povzročijo na pašnih živalih. V ta namen so iz projekta donirali pet kompletov. Na pomoč so priskočili še štirim rejcem, ki so potrebovali takojšnjo pomoč po napadu volkov - z začasnimi interventnimi kompleti so preprečili nadaljnjo škodo in rejcem svetovali v smeri vzpostavitve stalne zaščite.
Oddaja poročil o izpolnjevanju obveznosti za ukrepe Programa razvoja podeželja 2014-2020 do 15. aprila
Agencija obvešča prejemnike sredstev za ukrepe Programa razvoja podeželja (PRP) 2014-2020, ki so uspešno zaključili svoje naložbe, da morajo poročila o izpolnjevanju obveznosti za leto 2021 oddati do 15. 4. 2022. Poročanje se bo tudi letos izvajalo izključno v elektronski obliki, in sicer preko aplikacije »Razvoj podeželja – poročila«.
Minister Podgoršek na ogledu novega komasacijskega območja v Smledniku
Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil dogodka ob uradnem začetku komasacije v Občini Medvode. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sicer za komasacije in agromelioracije kmetijskih zemljišč v tem programskem obdobju Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 namenja skoraj 12 milijonov evrov nepovratnih sredstev.
Certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma v letu 2022
Vsi zainteresirani čebelarji, ki se že ukvarjate s čebelarsko turistično ponudbo in tudi tisti, ki to načrtujete, ste vabljeni v program certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma.
(Razpis!) Iščejo se dobre prakse povezovanja turizma in podeželja ter nagrajujemo najboljše razvojne ideje
Portal Agrobiznis išče podjetja, organizacije, združenja, kmetije in posameznike, da predstavijo svoje edinstvene zgodbe! Razpis Najboljše prakse povezovanja turizma in podeželja 2022 poteka od 25. januarja do 4. marca 2022. Pisne prijave sprejemajo na elektronski naslov maja.tanko@finance.si.
2. del razpisa za sodelovanje na 33. državnem ocenjevanju DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2022
KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejajo v okviru FESTIVALA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 33. državno prireditev in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov. Zaključna prireditev bo potekala od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju. Izdelke bodo ocenjevale strokovne komisije, podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost. Zadnji rok za prijavo je petek, 25. februar 2022.

PAMETNO PODEŽELJE

Tako mlada Korošca skupaj vzredita in tržita ekološke piščance
Vzrejo sta poenotila in jo povečujeta, napovedujeta spletno trgovino, iz tistih kosov piščanca, ki jih navadno zavržemo, pa razvijata dva nova izdelka.

NAPOVEDNIK

Koledar

FEBRUAR

Vabilo na predstavitvi javnega razpisa 6.1 za mlade kmete – prevzemnike kmetij - 11. 2. 2022, s pričetkom ob 10. uri, preko spleta (Zoom)
Kako do vračila trošarine - 11. 2. 2020, ob 19. uri, spletna predstavitev
Predaval bo specialist za kmetijsko tehniko KGZS - Zavoda Ljubljana mag. Marjan Dolenšek.
Informativna usposabljanja za ukrepe kmetijske politike za leto 2022 - 9. do 23. 2. 2022
Na kmetijsko gozdarskih zavodih po Sloveniji bodo tudi v letošnjem letu informirali kmete glede ukrepov kmetijske politike za leto 2022
Spletna predavanja Apitehnični ukrepi in Tehnologija čebelarjenja z listovnimi panji - 4. do 21. 2. 2022, preko spleta (Zoom)
Organizator dogodkov je Čebelarska zveza Slovenije.
Upravljanje tal in spremljanje vodnega stanja v vinogradih spodnje Furlanije - v petek, 18. 2. 2022, od 10.30 do 12.30, preko spletne platforme Zoom

Vabljeni na webinar v okviru projekta "ACQUAVITIS - inovativne rešitve za učinkovito rabo vode v čezmejnem vinogradništvu" z naslovom UPRAVLJANJE TAL IN SPREMLJANJE VODNEGA STANJA V VINOGRADIH SPODNJE FURLANIJE, ki ga v sodelovanju s projektnimi partnerji organizira Univerze v Vidmu.
Spletni dogodek je odprt in brezplačen. Namenjen pa je predvsem proizvajalcem, vinogradnikom, tehnikom in strokovnim delavcem, medijem, in pa vsem, ki se zanimajo za vinogradništvo in inovacije.
Zagotovljeno bo simultano prevajanje v slovenski in italijanski jezik.
DELOVNA AKCIJA: Priprava na novo gnezditveno sezono ptic, pregled in čiščenje gnezdilnic ter izdelava in namestitve novih gnezdilnic - 19. 2. 2022, od 9. do 14. ure
Delovno akcijo organizira društvo DOPPS.
Razvoj turizma na kmetijah - DELAVNICE - različni termini v februarju in marcu
Kmetijski zavod Maribor vas vabi, da se udeležite brezplačnih delavnic s področja razvoja turizma na kmetijah. Če ste razmišljali, da bi obogatili svojo dejavnost na kmetiji, so te delavnice kot nalašč za vas. Delavnice nudijo praktična znanja, ki jih boste lahko prenesli v delovanje vaše dejavnosti na kmetiji.
Program in urnik je na voljo TUKAJ.
Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.
Prijavite se na TEJ SPLETNI STRANI. Prijave so obvezne. Prva delavnica je že 14.2.!
Sadjarska strokovna srečanja za leto 2022
Kmetijski inštitut Slovenije v okviru Javne službe v sadjarstvu vsako leto objavi seznam dogodkov, ki se bodo odvijali na področju sadjarstva. Seznam vključuje v prvi vrsti dogodke v okviru Javne službe v sadjarstvu, dodani pa so tudi pomembnejši dogodki drugih strokovnih združenj za to leto.
Preverite celovit seznam dogodkov (pečkarji, koščičarji, lupinarji, jagodičje) za sadjarje v 2022!
Spletno predavanje OSNOVNE Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu
- 23. 2. 2022, ob 16.00 po Zoom
Organizira Čebelarska zveza Slovenije.

JAVNI RAZPISI

PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:

Javni razpis za podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto 2022; rok za oddajo vlog: 31. 3. 2022

7. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021; rok za oddajo vlog: 1. 6. 2022

24. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v prilagoditev kmetijskih gospodarstev izvajanju nadstandardnih zahtev na področju zaščite rejnih živali; rok za oddajo vlog: 26. 4. 2022

23. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; Operacija: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva; rok za oddajo vlog: 26. 4. 2022

22. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021, OPERACIJA: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene zaščiti živali na paši pred velikimi zvermi; rok za oddajo vlog: 13. 4. 2022

3. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za oddajo vlog: 15. 3. 2022

6. javni razpis za podukrep 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine; rok za oddajo vlog: 14. 2. 2022

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Objavljen javni poziv za podelitev druge nagrade Zlata čebela
Objavljen je javni poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade Zlata čebela.
Gre za najvišjo državno nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju ohranjanja in zaščite čebel ter drugih opraševalcev, ozaveščanja o njihovem pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti, kulturne dediščine ter zdravja ljudi.
Poziv bo odprt do 15. 3. 2022, nanj se pričakuje odziv tako iz Slovenije kot tujine.

Javni razpis za obratna sredstva – odprava posledic pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v 2021
Slovenski regionalni razvojni sklad je razpisal 1.070.000 evrov posojil za obratna sredstva za odpravo posledic pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v 2021. Namen javnega razpisa je dodeljevanje ugodnih posojil s subvencionirano obrestno mero sadjarjem in vinogradnikom, ki so zaradi škode na kulturah po pozebi med 5. in 9. aprilom 2021 utrpeli izpad prihodka na območju Republike Slovenije. Vabilo na predstavitev v organizaciji KGZ Maribor.

Objavljen je Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022
Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je 24. decembra 2021 objavila Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022. Razpis, ki bo izveden v eni fazi, bo odprt do 28. februarja 2022. Začetek sofinanciranja projektov je predviden septembra 2022.

Razpis Erasmus+ za leto 2022: izobraževanje in usposabljanje, mladina, šport in Jean Monnet; rok za prijavo: 1. 3. 2022

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov, s tremi prijavnimi roki: 15. 2. 2022, 19. 5. 2022 in 29. 9. 2022.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.