facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

jutri, 15. 10. 2021, obeležujemo že 14. mednarodni dan kmetic, v okviru katerega je med drugim Zveza kmetic Slovenije naziv kmetice leta 2021 izročila gospe Mariji Škof, za kar ji iskreno čestitamo. V teku pa je tudi izbor za inovativnega mladega kmeta, kmetico 2021, kjer imate priložnost tudi sami odločati. Vabljeni k ogledu kandidatov in h glasovanju!

Da se številne lokalne skupnosti v Sloveniji uspešno razvijajo in ob tem naslavljajo globalne izzive dokazuje tudi prejeta zlata plaketa Občine Brda na mednarodnem natečaju ARGE.

Ta petek bo predvidoma objavljen javni razpis za naložbe v pred industrijsko predelavo lesa. Novica bo v ponedeljek objavljena na spletnih straneh skp.si in gov.si.

Kot vedno zelo bomo veseli vaših fotografij za rubriko FOTO UTRIP PODEŽELJA.

Prijetno branje vam želimo,
Tanja, Tina in Matej v imenu Mreže za podeželje

FOTO UTRIP PODEŽELJA

Jesenski čas prinaša radost priprave domačih pridelkov za ozimnico.

Med bolj hranljivimi in barvitimi se prav gotovo znajde tudi rdeča pesa. Če jo shranjujete v neobdelani obliki, vam za popestritev jesenskega kosila priporočamo naribano, pokapano z limoninim sokom, domačim bučnim oljem in s ščepcem soli. Bolj preprosto in okusno skoraj ne gre.
Fotografija: Priprave za domačo ozimnico, avtor: Nina T.
Rdeča pesa za ozimnico

AKTUALNO

Svetovni dan kmetic v luči pridelave hrane za vse
Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej vsakega 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic, s katerim priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju. Letošnji že štirinajsti zaporedni svetovni dan kmetic pa poteka pod sloganom »Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«.
Občina Brda prejela zlato plaketo natečaja ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2020
Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE je na natečaju izpostavilo temo »Lokalni odgovori na globalne izzive«, na katerem je briška občina prepričala z vizijo trajnostnega razvoja v sožitju s potrebami lokalnega prebivalstva, kulturno in naravno dediščino ter vinogradniško pokrajino ter prejela zlato plaketo. Na natečaju je sodelovalo 26 lokalnih skupnosti iz 12 evropskih držav.
Zasedanje kmetijskih ministrov v Luksemburgu
V Luxembourgu je 11. in 12. 10. 2021 potekalo zasedanje kmetijskih ministrov. Med drugim so opravili razpravo o izzivih in napredku pri pripravi strateških načrtov skupne kmetijske politike. Predsedujoči Svetu EU minister Podgoršek je ob zaključku razprave dejal: »Ministri so nam danes poročali o napredku in izzivih, s katerimi se spoprijemajo pri pripravi načrtov. Delo ni enostavno, saj priprava zahteva transparentnost delovanja in procesa priprave načrtov z vključevanjem vseh deležnikov in ključnih partnerjev. Po današnji razpravi lahko rečem, da sem še vedno optimističen, da bo državam uspelo do konca leta opraviti to pomembno nalogo.« Drugi dan zasedanja so se osredotočili na novo strategijo EU za gozdove do leta 2030 in na zakonodajni sveženj Pripravljeni na 55.
Minister dr. Podgoršek z okoljskimi nevladnimi organizacijami o okoljskih vsebinah v skupni kmetijski politiki
Minister dr. Jože Podgoršek je prisluhnil idejam in vprašanjem, ki so jih na današnji videokonferenci predstavili predstavniki nekaterih okoljskih nevladnih organizacij (DOPPS, Umanotera, EEB). Poudaril je, da politični dogovor nove skupne kmetijske politike, ki ga je Svet Evropske unije dosegel junija, vključuje veliko ukrepov, ki bodo pomagali varovati okolje in k trajnostnemu kmetijstvu.
Mlekarne si želijo več ekološkega mleka
GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pripravila Mlekarsko konferenco na kateri so predstavili stanje na mlečnem trgu, trenutne in prihodnje izzive mlekarskega sektorja ter potenciale za pridelavo ekološkega mleka v Sloveniji. Interes za odkup ekološkega mleka s strani mlekarn obstaja, povečuje se tudi povpraševanje po ekološkem mleku in mlečnih izdelkih pri potrošnikih. Svoje videnje problematike so predstavili povabljeni gostje.
V Minicityju slavnostno odprli nov igralni kotiček - lesarsko delavnico
V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana je potekalo slavnostno odprtje interaktivne igralne enote - Lesarska delavnica. Ta je nastala na pobudo Javne agencije SPIRIT Slovenija in Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, z željo, da bi otroci s pomočjo didaktičnih vsebin, izzivov in nalog spoznavali poklic lesarja in pri tem pridobivali uporabna znanja in podjetniške veščine.
Evropska komisija je podpisala novo večletno pogodbo z zunanjim izvajalcem, ki bo izvajal naloge Evropske mreže za razvoj podeželja (ENRD)
Evropska komisija je letos poleti podpisala nove pogodbe z zunanjimi ponudniki storitev, da bi pomagala pri izvajanju dejavnosti mreženja na ravni EU. Ta stalna pomoč za mreženje bo zagotovila podporo podaljšanim programom razvoja podeželja, ki zdaj zajemajo obdobje 2014-2022, in podpirala države članice pri razvoju strateških načrtov SKP, ki zajemajo oba stebra.

MLADI KMETJE

Predstavitve in glasovanje za inovativnega mladega kmeta
Oglejte si predstavitev 11-tih kandidatov, ki se v letošnjem letu potegujejo za inovativnega mladega kmeta. Izbor organizirata Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije. Glasovanje poteka do 17. oktobra 2021.

LEADER

Mednarodni posvet LAS Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo
Posvet lokalnih akcijskih skupin je potekal od 30. 9. do 2. 10. 2021 v Treh lučkah v Krškem. Na posvetu je sodelovalo več kot 100 udeležencev iz devetih držav (Slovenije, Belgije, Češke, Finske, Hrvaške, Latvije, Litve, Makedonije in Švedske) iz 52 različnih organizacij. Posveta so se udeležili tako predstavniki slovenskih lokalnih in nacionalnih institucij, kot tudi evropskih institucij in gospodarskih organizacij.
VIDEO - projekt Kaj naj uči Mura
V prispevku, ki je bil objavljen v oddaji Varuhi narave so bile predstavljene aktivnosti, ki se nanašajo na ekoremediacije in čiščenje vode v gramoznici v občini Križevci. Namestili so plavajoče rastlinske čistilne naprave ter mokrišče, ki bodo opravljali funkcijo čiščenja vod, ki pritečejo iz kmetijskih površin.

ŠIRIMO ZNANJE

VIDEO: Grajeni ekosistemi za blaženje vpliva kmetijstva na okolje oz. zaščito kmetijskih zemljišč (GREKO)
Predstavitev EIP projekta GREKO v oddajo Varuhi narave. Kmetijstvo ima pomembno vlogo pri vzdrževanju kvalitete vode v naravnem okolju. Odtok s kmetijskih površin je vir gnojil, organskih snovi in sedimentov v vodna telesa. Namen projekta je povezati izkušnje kmetijstva in okoljskega inženiringa za zmanjševanje obremenitev iz kmetijstva na površinske vode.
Strokovno usposabljanje v Nemčiji za optimiranje krmnih obrokov rejnih živali
Kmetijski svetovalci so se odpravili na strokovno usposabljanje v Grub - Nemčija na Institut für Landtechnik und Tierhaltung, ki je državni raziskovalni center za kmetijstvo (LfL). Namen usposabljanja je bil nadgraditi že pridobljeno znanje glede uporabe programa Zifo Win 2, ki je bil v Sloveniji prepoznan kot primeren program za optimiranje krmnih obrokov rejnih živali.
Razpis Obzorje Evropa - pripravljalni dogodek
Vabilo k udeležbi na dogodku, ki je namenjen povezovanju potencialnih prijaviteljev v konzorcije za prijavo na razpis Obzorje Evropa - vsebinski sklop 6 “Hrana, bioekonomija, naravni viri, kmetijstvo in okolje, ki bo 27. 10. 2021. Potrebna je prijava do 26. 10. 2021. Razpis bo odprt do 15. 2. 2022.
Transnacionalni razpis za sofinanciranje raziskovalnih projektov Biodiversa+
Obveščam vas, da je v okviru sofinanciranega partnerstva Biodiversa+ (The European Biodiversity Partnership) objavljen razpis "Supporting the protection of biodiversity and ecosystems across land and sea" za sofinanciranje raziskovalnih projektov. Razpis je objavljen tudi na spletni strani MIZŠ, vključno z nacionalnimi pravili sodelovanja slovenskih prijaviteljev.

NAPOVEDNIK

Oktober

Predstavitev javnega razpisa za podukrep M6.4 Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti (KGZS – Zavod Murska Sobota) - 15. 10. 2021
Vabljeni na predstavitev 2. javnega razpisa za podukrep M6.4, ki bo potekala v petek, 15. 10. 2021, ob 9.00 uri v veliki predavalnici na sedežu KGZS – zavoda Murska Sobota
Strokovna konferenca ob svetovnem dnevu hrane 2021 - od 15. do 16. 10. 2021
Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 41 let in počasi se spreminja naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Letošnje leto je na GRMu Novo mesto – Centru za biotehniko in turizem organiziran dogodek s pestrim dvodnevnim programom in številnimi paneli oz. okroglimi mizami.
Agrobiznis webinar: Povezovanje kmetijstva in turizma - 22. 10. 2021, od 9. do 12. ure, preko spleta
Udeležba je brezplačna. Potrebne prijave.
51. Sejem Narava - zdravje - od 20. do 23. 10. 2021, Gospodarsko razstavišče
Na sejmu boste lahko okušali lokalno pridelano hrano v mednarodnem letu sadja in zelenjave, krepili zdravje z zdravilnimi rastlinami in se pomerili v raznolikih vadbah za vse generacije. Spoznali boste lahko ARK kmetijo, mlade kmete in njihove izdelke ter pomen gozda za vse nas. Pestro dogajanje bo tudi za otroke. Vabljeni!
Razpis Obzorje Evropa - pripravljalni dogodek - 27. 10. 2021
Vabilo k udeležbi na dogodku, ki je namenjen povezovanju potencialnih prijaviteljev v konzorcije za prijavo na razpis Obzorje Evropa - vsebinski sklop 6 “Hrana, bioekonomija, naravni viri, kmetijstvo in okolje. Potrebna je prijava do 26. 10. 2021. Razpis bo odprt do 15. 2. 2022.
Brezplačno usposabljanje Promotor degustator čebeljih pridelkov - do 16. 11. 2021
50-urno usposabljanje organizira Biotehniški center Naklo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Pogoj za udeležbo je, da ste zaposleni oz. samozaposleni.

November

Spletna delavnica Kmetijska tla kot medij za vezavo toplogrednega CO2
V okviru projekta LIFE IP Care4Climate, bo 3. novembra 2021 izvedena prva spletna delavnica s tematskega področja Učinkovita in okolju prijazna raba kmetijskih zemljišč z naslovom Kmetijska tla kot medij za vezavo toplogrednega CO2. Namen delavnice je predstaviti bistvene lastnosti tal, ki so pomembne za vezavo oz. skladiščenje ogljika, ogljikov ciklus s poudarkom na vlogi organske snovi v tleh ter širši pregled organske snovi v kmetijskih tleh Slovenije, vključno s pomenom za blaženje podnebnih sprememb. Rok za prijavo na dogodek: 31. 10. 2021.
Posvet rejcev drobnice - od 18. do 19. 11. 2021
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in revija Drobnica organizirajo tradicionalni strokovni posvet. Predstavljeni bodo ukrepi SKP, ki se tičejo rejcev drobnice, potem pa bo potekal posvet v delovnih skupinah

JAVNI RAZPISI

AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


4. javni razpis za podukrep 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; Operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih; rok za prijavo: 12. 11. 2021 do 14:00

2. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za prijavo: 10. 12. 2021 do 14:00

4. javni razpis za podukrep 9.1 Ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020; rok za prijavo: 21. 12. 2021 do 14:00

Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 10. 1. 2022 do 13:59

2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021 do 13:59

3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021 do 13:59

18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021 do 13:59

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

5. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.