facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v teku javna razprava o predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, v okviru katerega je v torek, 16. 11. 2021, organiziran spletni dogodek za vse zainteresirane.

Današnji PRePlet je praznično obarvan, saj praznujemo god sv. Martina. Ob tej priložnosti čestitamo vsem Martinam in Martinom ob njihovem prazniku in nazdravljamo na veselje in radost, ki sta v teh časih še posebno dobrodošla!

Na martinovo se po stari navadi mošt spremeni v vino. Podatki kažejo, da ga bo letos sicer manj kot ga je bilo lani. Sorte grozdja za pridelavo belega vina naj bi letos obrodile za 16 % slabše kot v 2020, sorte za pridelavo rdečega vina pa za 22 %.

Prijetno branje vam želimo,
Tanja, Karmen, Tina in Matej v imenu Mreže za podeželje

FOTO UTRIP PODEŽELJA

Fotografija: Iz mošta v vino, avtor Četrtič
Četrtič_139_leseni sodi

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA 2023-2027

Spletni dogodek v okviru javne razprave o celotnem predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023-2027) in s tem začelo javno razpravo, v okviru katere je najširša javnost vabljena na spletni javni dogodek, ki bo v torek, 16. novembra 2021.
Javna razprava o celotnem predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027
MKGP je 4. 11. 2021 objavilo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, ki naslavlja potrebe kmetijstva, gozdarstva, živilskopredelovalne dejavnosti, okolja in družbe. Deležnike ter najširšo javnost vabimo k javni razpravi, ki traja do 25. 11. 2021.

AKTUALNO

Pol milijona evrov za nova sodelovanja v shemah kakovosti
MKGP je v petek, 5. 11. 2021, objavilo nov javni razpis za sodelovanje v shemah kakovosti, s katerim razpisuje 500.000 evrov nepovratnih javnih sredstev. Podpora je namenjena povrnitvi stroškov, ki jih imajo kmetijska gospodarstva in pravne osebe z vključitvijo v upravičeno shemo kakovosti.
Terenski obisk vlade v Jugovzhodni Sloveniji
Minister dr. Jože Podgoršek se bo skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem danes, 11. 11. 2021 in jutri, 12. 11. 2021, udeležil terenskega obiska vlade, ki bo tokrat potekal v Jugovzhodni Sloveniji.
Vabimo k podaji pripomb na spremembo Uredbe o izvajanju podukrepa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete
MKGP je pripravilo predlog Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju podukrepa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja 2014–2020. Predlog spremembe Uredbe je podlaga za objavo javnega razpisa v letu 2022.
Predstavljen zbornik o pomenu tradicije agrarnih skupnosti in njihovega ohranjanja
Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil predstavitve zbornika o agrarnih skupnostih z naslovom: Slovenske srenje kot izročilo in priložnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije, agrarnimi skupnostmi, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in strokovnjaki s tega področja. Zbornik predstavlja pomen tradicije agrarnih skupnosti in njihovega ohranjanja in je prvi tak zbornik v Sloveniji.
V Šanghaju je odprl vrata mednarodni sejem ProWine 2021.
Na sejmu se, v sodelovanju s kitajskimi zastopniki in pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavlja štirinajst slovenskih vinarjev. Sejem bo trajal tri dni in je eden pomembnejših poslovnih sejmov na področju vinarstva na azijskem trgu.
Hibridni posvet "Kulturne poti in digitalizacija kulturne dediščine ter njuna vloga v (trajnostnem) turizmu"
Včeraj, 10. 11. 2021 se je odvil hibridni posvet "Kulturne poti in digitalizacija kulturne dediščine ter njuna vloga v (trajnostnem) turizmu", v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi (Muzejska ploščad) v Ljubljani.
Dogodek si lahko ogledate na YouTube kanalu Narodnega muzeja Slovenije.
Kmetija Čretnik z milijon evrov vrednim hlevom, ki kravam nudi tudi masažo in tla kot na pašniku
Kmetija Čretnik iz Žalca je prva kmetija na svetu, ki kravam nudi ležalno površino, podobno tisti na pašniku. Tla pa prav tako prepuščajo urin, s čimer se zmanjša količina amonijaka.
Podeljena priznanja najlepše urejenim v občini Žalec
Tudi letos je v izboru sodelovalo lepo število sodelujočih, kar dokazuje, da se vedno bolj zavedamo, da se z lepo urejenim in zdravim okoljem, zvišuje tudi kakovost življenja.

PRENOS ZNANJA

Tako zadružne vinske kleti konkurirajo na domačem in svetovnem trgu
Spoznajte pet zadružnih kleti, ki skupaj povezujejo 860 vinogradniških družin, obdelujejo 1.400 hektarjev vinogradov in pridelajo 10 milijonov litrov vina na leto.
Usposabljanje za potrebe izvajanja ukrepa Dobrobit živali – govedo in drobnica – za leto 2021
Vsak, ki se je vključil v ukrep dobrobit živali (ukrep DŽ) iz PRP 2014-2020, se mora v okviru obveznosti udeležiti rednega štiriurnega usposabljanja. V letu 2021 je potrebno usposabljanje opraviti do 15. 12. 2021. Kmetijska gozdarska zbornica bo s podizvajalci v okviru pogodbe izvajala usposabljanje kmetov v novembru in decembru 2021.
Usposabljanje za kmetijska gospodarstva EIP Mejice
V sredo, 10. 11. 2021, med 9. in 12. uro, je v okviru projekta EIP Mejice, katerega nosilec je Gozdarski inštitut Slovenije, potekal program usposabljanja za kmetijska gospodarstva (kmetije) na temo Prepoznavanje in ukrepanje ob pojavu invazivnih vrst.
Demonstracija na seneni ekološki kmetiji Zadravec
V okviru EIP projekta Seneno meso in mleko je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije izvedla demonstracijo na ekološko kmetijo Zadravec, kjer v neokrnjeni naravi pridelujejo seneno ekološko govedino.

LEADER

Spletno srečanje Koordinacijskega odbora CLLD s predstavniki LAS
V sredo, 10. novembra 2021, je preko video povezave potekalo srečanje članic in članov Koordinacijskega odbora CLLD 2014-2020 s predstavniki vseh 37 LAS.
Tema srečanja so bile zadnje spremembe Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, dodatna sredstva EKSRP iz naslova tranzicijskega obdobja ter spremembe strategij lokalnega razvoja.
Predstavitev iz srečanja je na voljo tukaj.
Kratka prodajana veriga za meso drobnice iz Haloz
V sklopu LEADER projekta Na(j)prej lokalno! so v oktobru v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Rače, ki v sklopu kratke verige izvaja storitveni zakol jagnjet, Mesarijo Kokol, ki izvaja storitveno razkosanje, konfekcioniranje, vakumiranje in pakiranje v manjše kose različne produkte iz mesa jagnjet, rejci drobnice ter Jožetom Zalarjem izdelali tehnološke usmeritve razkosanja mesa za uporabo v gastronomiji in domači kuhinji posameznega gospodinjstva.
Prva verzija izdelkov bo dostopna na trgu v mesecu novembru pod blagovno znamko pašne skupnosti Naravni park Haloze – Čerinovo.

ŠIRIMO ZNANJE

Priročnik o bivanju starejših na kmetijah
V projektu "Na kmetijo!" so partnerske kmetije skupaj s skupinami starejših raziskovali možnosti bivanja starejših kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Prelistajte priročnik!

NAPOVEDNIK

NOVEMBER

Delovna akcija v Naravnem rezervatu Iški morost - 13. 11. 2021, od 8:00 do 12:00
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vabi na delovno akcijo v naravni rezervat Iški morost, kjer se bo urejalo učno pot ter čistilo grmovje in zaraščene travnike. Zainteresirani se prijavite pri organizatorju.
33. državno ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov
KGZS - Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prirejajo v okviru FESTIVALA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 33. državno ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov.
Zadnji rok za prijavo je ponedeljek, 15. november 2021.
Spletni dogodek v okviru javne razprave o celotnem predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike - 16. 11. 2021 ob 11:30
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023-2027) in s tem začelo javno razpravo, v okviru katere je najširša javnost vabljena na spletni javni dogodek, ki bo v torek, 16. novembra 2021.
Spletna predstavitev poročila Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst ptic na območjih Natura 2000 v letu 2021 - 19. 11. 2021 ob 10. uri
​Vabljeni na spletno predstavitev poročila “Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst ptic na območjih Natura 2000 v letu 2021”, ki bo v petek, 19. novembra 2021, ob 10. uri preko aplikacije Webex.
Posvet rejcev drobnice - od 18. do 19. 11. 2021
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in revija Drobnica organizirajo tradicionalni strokovni posvet. Predstavljeni bodo ukrepi SKP, ki se tičejo rejcev drobnice, potem pa bo potekal posvet v delovnih skupinah.
36. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja: ZNANJE IN SODELOVANJE ZA KMETIJSTVO PRIHODNOSTI
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
od 22. – 23. november 2021 organizirata 36. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja na temo ZNANJE IN SODELOVANJE ZA KMETIJSTVO PRIHODNOSTI.

DECEMBER

SPLETNA 6. konferenca Nove tehnologije v kmetijstvu - 9. 12. 2021, od 9:00 do 15:15, preko spleta
Na okrogli mizi 6. konferenci Nove tehnologije v kmetijstvu bo govora, kje v kmetijstvu so priložnosti za tehnološki in digitalni razvoj in kako do virov financiranja ter ustrezne svetovalne podpore.
Spletna delavnica 'Farm data for better farm performance' - od 9. do 10. 12. 2021
EIP-AGRI podporna enota organizira spletni seminar. Digitalne tehnologije lahko pripomorejo kmetom, da lahko delajo bolj natančno, učinkovito, trajnostno ter hkrati prispevajo, da so kmetijski poklici bolj privlačni za mlade. Na delavnico bodo organizatorji povabili omejeno število oseb. V okviru poziva za izraz interesa pa imajo prednost naslednji tipi udeležencev: kmetje, svetovalci, partnerji operativnih skupin EIP in tehnološki razvojniki.

JAVNI RAZPISI

AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


6. javni razpis za podukrep 3.1 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti v letu 2021; rok za oddajo vloge: 20. 12. 2021 do 14. ure

Javni razpis za operacijo ureditev gozdne infrastrukture iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 24. 1. 2022

5. javni razpis za podukrep 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam za projekte EIP; rok za oddajo vlog: 12. 1. 2022

4. javni razpis za podukrep 16.2: Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij za projekte EIP; rok za oddajo vlog: 12. 1. 2022

21. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 - za naložbe ekoloških kmetij; rok za oddajo vloge: 30. 12. 2021

20. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 - za naložbe gorskih kmetij; rok za oddajo vloge: 30. 12. 2021

Javni razpis za operacijo naložbe v pred industrijsko predelavo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 17. 1. 2022

2. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za prijavo: 10. 12. 2021

Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 10. 1. 2022

4. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Gradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za prijavo: 10. 12. 2021

4. javni razpis za podukrep 9.1 Ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020; rok za prijavo: 21. 12. 2021

4. javni razpis za podukrep 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; Operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih; rok za prijavo: 12. 11. 2021

2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021

3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Evropska komisija je objavila razpis za sofinanciranje informacijskih aktivnosti glede pomena skupne kmetijske politike za leto 2022. Rok za oddajo vloge je 25. 1. 2020. Vabljeni k prijavi projekta!

Javni razpis za sofinanciranje stroškov izdelave reinjekcijskih vrtin; rok za oddajo vlog: 22. 12. do 14. ure

Več kot 50.000 evrov za vzpostavitev čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2022; rok za oddajo vloge: 30. 11. 2021

5. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.