facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

četrtek je in pred vami so sveže tedenske novice novice iz področja kmetijstva, razvoja podeželja in črpanja evropskih sredstev.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo celovit predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 s čimer začenja novo javno razpravo.

V petek je bil objavljen javni razpis za operacijo ureditev gozdne infrastrukture iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 za leto 2021. Cilj javnega razpisa je povečanje odprtosti gozdov s gozdnimi prometnicami, zmanjšanje stroškov spravila lesa ter s tem omogočiti učinkovitejše trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Prijave na razpis so možne do 24. 1. 2022. Trenutno je sicer odprtih kar 15 javnih razpisov!

Ta teden pa se je v Ivančni Gorici zgodila otvoritev Hiše kranjske čebele, ki je prva doživljajska zgodba kranjske sivke v Sloveniji. Gre za edinstven preplet podjetništva in čebelarstva, sodobne tehnologije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, inovativnih pristopov in tradicije.

Naj vas na koncu še povabimo, da prelistate posodobljeno brošuro o zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih ter izpolnete anketo na temo prašičje kuge, s katero želi Kmetijski inštitut Slovenije preveriti, koliko ste rejci seznanjeni z ukrepi za preprečevanje širjenja te bolezni.

V NAPOVEDNIKU pa ne pozabite preveriti pestrega dogajanja!

Prijetno branje vam želimo,
Tina, Karmen, Tanja in Matej v imenu Mreže za podeželje

kozolec
Kozolec, avtor: Franci medved / Foto natečaj Moje podeželje

AKTUALNO

Objavljen javni razpis za naložbe v ureditev gozdne infrastrukture iz PRP 2014-2020
Razpisanih je 2 milijona evrov nepovratnih sredstev. Cilj javnega razpisa je povečanje odprtosti gozdov s gozdnimi prometnicami, zmanjšanje stroškov spravila lesa ter s tem omogočiti učinkovitejše trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo od 22. 11. 2021 do vključno 24. 1. 2022.
Novinarska konferenca o podukrepu 6.3 - pomoč za zagon razvoja majhnih kmetij
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) sta opozorili na pravkar objavljeni že 3. javni razpis na podukrepu 6.3 - pomoč za zagon dejavnosti, namenjen razvoju majhnih kmetij iz Programa razvoja podeželja 2014-2020. Predstavili sta tudi spodbudne rezultate prvega javnega razpisa.
Posodobljena brošura Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila
Brošura, ki je bila sicer izdana leta 2015, je bila letos posodobljena z novimi proizvodi in tako vsebuje opis 27 slovenskih živil in pridelkov. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih pridelkov in živil.
MKGP pripravilo predlog uredbe, ki ureja ukrep dobrobit živali v letu 2022
Vaše pripombe na predlog predpisa lahko pošljete do petka, 5. 11. 2021.
Javna EU razprava o dobrobiti živali
Vse do 21. januarja 2022 na območju EU poteka javna razprava o dobrobiti živali in prehranski varnosti. Cilj javne razprave je pregled obstoječe zakonodaje. Radi bi slišali vaše poglede in izkušnje o ustreznosti veljavnih predpisov in o tem, kako bi jih lahko izboljšali. Vabljeni, da podate svoje predloge!
Anketa za rejce o seznanjenosti z afriško prašičjo kugo pri nas
Kmetijski inštitut Slovenije prosi za sodelovanje v anketi o kmetijskih praksah v zvezi z afriško prašičjo kugo. Namen ankete je preveriti, ali so relevantni deležniki (rejci) zasledili informacije in so seznanjeni z ukrepi za preprečevanje širjenja te bolezni.
Nasvet: Kako se uspešno prijaviti na razpis
Spletni časnik Agrobiznis z vami deli nasvete, kako se uspešno prijaviti na razpise.
Vrata je odprlo Središče inovativnih tehnologij APILAB – HIŠA KRANJSKE ČEB
V Višnji Gori je v sredo, 3. novembra, potekalo slovesno odprtje Središča inovativnih tehnologij APILAB – Hiša kranjske čebele, ki je prva doživljajska zgodba kranjske sivke v Sloveniji. Gre za edinstven preplet podjetništva in čebelarstva, sodobne tehnologije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, inovativnih pristopov in tradicije.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA 2023-2027

Javna razprava o celotnem predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes na spletni strani za skupno kmetijsko politiko objavilo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, ki naslavlja potrebe kmetijstva, gozdarstva, živilskopredelovalne dejavnosti, okolja in družbe. Dokument združuje večmesečno usklajevanje mnenj in predlogov deležnikov ter predloge in smernice Evropske komisije. Deležnike ter najširšo javnost vabimo k javni razpravi, ki traja od danes do 25. 11. 2021.
Razpis za sofinanciranje informacijskih aktivnosti glede pomena skupne kmetijske politike za leto 2022
Evropska komisija je objavila razpis za sofinanciranje informacijskih aktivnosti glede pomena skupne kmetijske politike za leto 2022. Rok za oddajo vloge je 25. 1. 2020. Vabljeni k prijavi projekta!

PAMETNO PODEŽELJE

Tako zadružne vinske kleti konkurirajo na domačem in svetovnem trgu
Spoznajte pet zadružnih kleti, ki skupaj povezujejo 860 vinogradniških družin, obdelujejo 1.400 hektarjev vinogradov in pridelajo 10 milijonov litrov vina na leto.

LEADER

V okviru projekta sodelovanja LAS Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah nastal film o pomenu izvirov pitne vode
V okviru projekta sodelovanja LAS Mreža vodnih poti v Kamniško - Savinjskih Alpah je nastal tematsko izobraževalni promocijski film ''Naravne vode v KSA". Poudarja pomen izvirov pitne vode, ki so naše skupno bogastvo.
Odobren projekt sodelovanja LAS Skupaj za varni jutri
Partnerstvo petih LAS-ov podpira pobudo, da bi po celotni Sloveniji obstajala mreža javno dostopnih AED-aparatov in da bi bilo prebivalstvo usposobljeno tako za njihovo uporabo kot za temeljne postopke oživljanja.

ŠIRIMO ZNANJE

Priročnik o bivanju starejših na kmetijah
V projektu "Na kmetijo!" so partnerske kmetije skupaj s skupinami starejših raziskovali možnosti bivanja starejših kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Prelistajte priročnik!

NAPOVEDNIK

NOVEMBER

Vabilo na otvoritev učne poti, prilagojene za slepe in slabovidne "Čebelja pravljica pripoveduje" - 5. 11. 2021, ob 11.30 uri na sedežu Čebelarske zveze Slovenije
Čebelarska zveza Slovenije je skupaj s partnerji v okviru LAS projekta razvila posebno elektronsko tablico, ki poleg vsebin nudi tudi dejansko vodenje po učni poti, natančen opis poti, prepreke ob poti, stopnišče. Omogoča popolno samostojen ogled poti za slepe in slabovidne.
Demonstracija na seneni ekološki kmetiji Zadravec - 7. 11. 2021, s pričetkom ob 10. uri
V okviru EIP projekta Seneno meso in mleko vas Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije vabi na demonstracijo na ekološko kmetijo Zadravec, kjer v neokrnjeni naravi pridelujejo seneno ekološko govedino.
Šola zelenjadarstva: pridelava jagodičevja na vrtu - 8. 11. 2021, preko spleta
Vabljeni na spletno predavanje. Danes veliko govorimo o super hrani, pri tem pa se najpogosteje omenjajo tuje sadne vrste. A veste, da nam naše jagodičje, kot so jagode, maline, robide, ribez… lahko ponudi isto in še več. Tako bomo na predavanju izvedeli osnovne snovi, kako pridelati jagode, maline, robide, borovnice, ali veste, kaj je haskap? Šola zelenjadarstva bo potekala preko spleta, pridružite se v ponedeljek, 8. 11. 2021, ob 18. uri. Predstavitev bo izvedla Miša Pušenjak iz KGZS - Zavod Maribor. Dogodek je organiziran v okviru projekta TOTI LAS: Šola zelenjadarstva.
Usposabljanje za kmetijska gospodarstva EIP Mejice - v sredo, 10. 11. 2021, med 9. in 12. uro, preko spleta
V okviru projekta EIP Mejice, katerega nosilec je Gozdarski inštitut Slovenije, ste vljudno vabljeni na program usposabljanja za kmetijska gospodarstva (kmetije) na temo Prepoznavanje in ukrepanje ob pojavu invazivnih vrst. Usposabljanje je namenjeno kmetijskim gospodarstvom, ki so člani partnerstva projekta, pa tudi drugim kmetijskim gospodarstvom (kmetijam).
Delovna akcija v Naravnem rezervatu Iški morost - 13. 11. 2021, od 8:00 do 12:00
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vabi na delovno akcijo v naravni rezervat Iški morost, kjer se bo urejalo učno pot ter čistilo grmovje in zaraščene travnike. Zainteresirani se prijavite pri organizatorju.
Posvet rejcev drobnice - od 18. do 19. 11. 2021
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in revija Drobnica organizirajo tradicionalni strokovni posvet. Predstavljeni bodo ukrepi SKP, ki se tičejo rejcev drobnice, potem pa bo potekal posvet v delovnih skupinah.
Potujoča razstava Bivanje z lesom trenutno v Bovcu - od 26. oktobra do 11. novembra 2021, Bovec
Namen razstave je les približati širši javnosti in dokazati, da gre za okolju in ljudem prijazen material.

DECEMBER

SPLETNA 6. konferenca Nove tehnologije v kmetijstvu - 9. 12. 2021, od 9:00 do 15:15, preko spleta
Na okrogli mizi 6. konferenci Nove tehnologije v kmetijstvu bo govora, kje v kmetijstvu so priložnosti za tehnološki in digitalni razvoj in kako do virov financiranja ter ustrezne svetovalne podpore.
Spletna delavnica 'Farm data for better farm performance' - od 9. do 10. 12. 2021
EIP-AGRI podporna enota organizira spletni seminar. Digitalne tehnologije lahko pripomorejo kmetom, da lahko delajo bolj natančno, učinkovito, trajnostno ter hkrati prispevajo, da so kmetijski poklici bolj privlačni za mlade. Na delavnico bodo organizatorji povabili omejeno število oseb. V okviru poziva za izraz interesa pa imajo prednost naslednji tipi udeležencev: kmetje, svetovalci, partnerji operativnih skupin EIP in tehnološki razvojniki.

FOTO UTRIP PODEŽELJA

Danes z vami delimo fotografijo kmetijskega svetovalca Marjana Papeža. Fotografija kar kliče po jesenskem sprehodu in občudovanju barv jeseni!
vinogradniška krajina
Fotografija: Vinogradniška jesenska krajina, avtor: Marjan Papež.

JAVNI RAZPISI

AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


Javni razpis za operacijo ureditev gozdne infrastrukture iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 24. 1. 2022

5. javni razpis za podukrep 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam za projekte EIP; rok za oddajo vlog: 12. 1. 2022

4. javni razpis za podukrep 16.2: Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij za projekte EIP; rok za oddajo vlog: 12. 1. 2022

21. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 - za naložbe ekoloških kmetij; rok za oddajo vloge: 30. 12. 2021

20. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 - za naložbe gorskih kmetij; rok za oddajo vloge: 30. 12. 2021

Javni razpis za operacijo naložbe v pred industrijsko predelavo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 17. 1. 2022

2. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za prijavo: 10. 12. 2021

Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2021; rok za prijavo: 10. 1. 2022

4. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Gradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom; rok za prijavo: 10. 12. 2021

4. javni razpis za podukrep 9.1 Ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020; rok za prijavo: 21. 12. 2021

4. javni razpis za podukrep 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; Operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih; rok za prijavo: 12. 11. 2021

2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021

3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Evropska komisija je objavila razpis za sofinanciranje informacijskih aktivnosti glede pomena skupne kmetijske politike za leto 2022. Rok za oddajo vloge je 25. 1. 2020. Vabljeni k prijavi projekta!

Javni razpis za sofinanciranje stroškov izdelave reinjekcijskih vrtin; rok za oddajo vlog: 22. 12. do 14. ure

Več kot 50.000 evrov za vzpostavitev čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2022; rok za oddajo vloge: 30. 11. 2021

5. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.