facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

prejšnji petek je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo javni razpis za vzpostavitev namakalnih sistemov, v vrednosti 3 milijone evrov. Vlaganja v namakalne sisteme so ključna za povečanje samooskrbe s hrano v Sloveniji ter za učinkovitejše prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe.

Ta petek pa bosta predvidoma objavljena še dva javna razpisa, in sicer za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov in za nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa.

Ne spreglejte težko pričakovanega 51. sejma Narava - zdravje, ki bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal od 20. do 23. oktobra 2021. Na sejmu bo tudi razstavni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na temo mladih kmetov in gozdarstva. Medtem ko boste starši spoznavali odlične lokalne izdelke na tržnici mladih kmetov, se bodo otroci lahko igrali na stojnici, se vozili z otroškim traktorjem ali šli na sprehod po gozdni učni poti. Vabljeni!

Veseli bomo tudi vaših fotografij za rubriko FOTO UTRIP PRP.

Prijetno branje vam želimo,
Tina, Tanja in Matej v imenu Mreže za podeželje

FOTO UTRIP PRP

Ga. Marjana iz Janč nam je poslala utrinek iz šolskega eko-sadovnjaka pri Podružnični šoli Janče, kjer se z učenci dobijo vsak petek in za katerega skrbijo že dve desetletji. V marcu letos so zasadili tudi nova sadna drevesa, grmičke ribeza in debeloplodni kostanj ter obrezovali obstoječa sadna drevesa. Z otroki počnejo še marsikaj zanimivega - kuhajo marmelade, pečejo jabolčni zavitek, pripravljajo smutije, sadne napitke, izdelujejo napise za sadna drevesa ter skrbijo za vrtno uto in orodja.

Iz Mreže za podeželje se zahvaljujemo za čudoviti foto-utrip in želimo še naprej veliko okusnih jabolk in veselja z otroki!
20200911_120930
Šolski eko-sadovnjak na Jančah, avtor: Marjana Marn.

AKTUALNO

3 milijone evrov za naložbe v namakalne sisteme
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je 1. 10. 2021 v Uradnem listu objavilo 4. javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom. Razpisanih je 3 milijone evrov nepovratnih sredstev. MKGP s tem razpisom krepi aktivnosti na področju zagotavljanja stabilnosti in kakovosti v kmetijski proizvodnji ter večji konkurenčnosti kmetijskega sektorja.
Minister dr. Podgoršek z župani Zgornje Gorenjske o pripravah na novo skupno kmetijsko politiko
Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil koordinacije županov Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022, ki jo sestavljajo župani občin: Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica. Osrednja tema je bila ohranjanje in izboljševanje dediščine podeželja in predstavitev aktualnega stanja glede priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) za obdobje 2023–2027.
Datumi za izračun povprečne letne obtežbe na kmetijskem gospodarstvu
Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja vsako leto določi in na spletni strani objavi datume za kontrolo obtežbe (obremenitve površin z govedom ter za letni vnos dušika).
Izdane odločbe sklopa B na podukrepu M06.1 - Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto 2021
V začetku oktobra je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja vlagateljem odposlala odločbe o dodelitvi sredstev sklopa B na podukrepu M06.1 - Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto 2021.
KGZS: Razmere v kmetijstvu so vsak dan slabše
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja, da je razmik med stroški in odkupnimi cenami kmetijskih pridelkov vse večji.
Dravinja: z različnimi metodami nad invazivne tujerodne vrste
Ob koncu letošnjega poletja so začeli z odstranjevanjem japonskega dresnika ob strugi Dravinje. Dela v okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI (vodi jih Direkcija Republike Slovenije za vode) bodo potekala tri leta, metodo, ki se bo izkazala za najbolj učinkovito, bodo kasneje vključili v vzdrževalna dela pri skrbi za Dravinjo.
Recept: Kostanjeva torta z ajdo, bučnimi semeni in figami
Spletni časnik Kmečki glas tokrat z nami deli recept prav za ta letni čas, iz knjige Sladice Alenke Kodele. Veselo na delo in pošljite nam kakšno fotografijo torte!

PAMETNO PODEŽELJE

Na konferenci Pametne vasi o nujnosti celostnega pristopa k razvoju podeželja
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v okviru slovenskega programa predsedovanja Svetu EU in v sodelovanju s pisarno evropskega poslanca Franca Bogoviča soorganiziralo mednarodni dogodek z naslovom Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo.

MLADI KMETJE

Kako je kmet Bojan Murko ob pomoči banke prehitel podražitve materiala
V spletnem časniku Agrobiznis preberite, kako se je mladi prevzemnik kmetije odločil za izdaten vložek v posodobitev hleva, pri čemer je bil uspešen zaradi kompleksne podpore strokovnjakov iz NLB.
VIDEO: Kandidati za inovativnega mladega kmeta se predstavijo
Oglejte si predstavitev 8 kandidatov, ki se v letošnjem letu potegujejo za inovativnega mladega kmeta. Izbor organizirata Zveza slovenske podeželske mladine in KGZS. Glasovanje bo potekalo od 10. do 17. oktobra 2021, potem ko bodo objavljeni še trije kandidati s Primorske.
Študijska tura po vinogradniških pokrajinah na pragu jeseni
Kako prodati izdelke in storitve kmetij ter razvijati turizem na kmetijah, so se udeleženci spraševali na dvodnevni študijski turi po Obsredozemski Sloveniji, ki je potekala 20. in 21. septembra 2021. Več na povezavi, na straneh 2 do 3!

ŠIRIMO ZNANJE

Velike zveri – priročnik za učitelje
Ekipa projekta Interreg Carnivora Dinarica je pripravila priročnik, s pomočjo katerega lahko učitelji ali starši otrokom predstavite teme iz učnega načrta na primerih iz sveta velikih zveri. Priročnik je razdeljen na triade, vsaka vaja pa ima del za učitelja in del za učence. Naloge zadnje triade so primerne tudi za srednje šole in gimnazije. V podporo priročniku so pripravili tudi didaktične pripomočke.

NAPOVEDNIK

Oktober

Teden podeželja na Loškem 2021 - do 9. 10. 2021
Odprtje izobraževalne točke o mokriščih - 7. 10. 2021 ob 17. uri, Trzin
Občina Trzin vas v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, vabi na Odprtje izobraževane točke o mokriščih. Izobraževalna točka se je vzpostavila v okviru projekta LAS Zgodbe naših mokrišč.
Brezplačno usposabljanje PROMOTOR DEGUSTATOR ČEBELJIH PRIDELKOV - do 16. 11. 2021
50-urno usposabljanje organizira Biotehniški center Naklo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Pogoj za udeležbo je, da ste zaposleni oz. samozaposleni.
Predstavitev 2 javnih razpisov: M6.3 in M6.4 (KGZ Maribor) - 11. 10. 2021
Dan koruze - 11. 10. 2021 s pričetkom ob 10:00 uri na polju Viktorja Zafošnika (v Spodnji Novi vasi, Slovenska Bistrica
Vabljeni na DAN KORUZE, kjer si boste ogledali poskusno polje hibridov koruze. Dogodek organizira Kmetijska svetovalna služba Slovenska Bistrica.
Agrobiznis webinar: Povezovanje kmetijstva in turizma - 22. 10. 2021, od 9. do 12. ure, preko spleta
Udeležba je brezplačna. Potrebne prijave.
51. Sejem Narava - zdravje - od 20. do 23. 10. 2021, Gospodarsko razstavišče
Na sejmu boste lahko okušali lokalno pridelano hrano v mednarodnem letu sadja in zelenjave, krepili zdravje z zdravilnimi rastlinami in se pomerili v raznolikih vadbah za vse generacije. Spoznali boste lahko ARK kmetijo, mlade kmete in njihove izdelke ter pomen gozda za vse nas. Pestro dogajanje bo tudi za otroke. Vabljeni!

November

Posvet rejcev drobnice - od 18. do 19. 11. 2021
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in revija Drobnica organizirajo tradicionalni strokovni posvet. Predstavljeni bodo ukrepi SKP, ki se tičejo rejcev drobnice, potem pa bo potekal posvet v delovnih skupinah

JAVNI RAZPISI

AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 4. javni razpis za podukrep 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; Operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih; rok za prijavo: 12. 11. 2021

2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021

3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021

18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

5. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.