facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

Vstopili smo v mesec september ali kimavec, ki prinaša nižje temperature in krajši dan. Večina kmetijskih opravil se nanaša na pobiranje in shranjevanje pridelka, kasneje pa tudi na pripravo površin na zimski čas.

Pred vrati je festival Dobrot slovenskih kmetij, kjer bodo ta vikend svoje pridelke in izdelke predstavljale kmetije iz celotne Slovenije.

Preverite še ostale aktualne novice ter dogajanje v napovedniku!

Prijetno branje vam želimo,
Nina, Tina in Matej v imenu Mreže za podeželje

pašnik v spodnji razbor
Pogled na pašnik v Zgornjem Razboru v občini Slovenj Gradec. | Avtor: Miha J.

AKTUALNO

Vabljeni na praznik slovenskega podeželja in slovenske hrane: festival Dobrot slovenskih kmetij
Že 32. festival po vrsti bo potekal v minoritskem samostanu na Ptuju, kamor vabijo od 3. do 5. septembra 2021 vsak dan med 8 in 18. uro.
Slovenija je lahko konkurenčna z dodano vrednostjo
Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil posveta z naslovom »Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem. Posvet je potekal v okviru letošnjega naziva Slovenije – evropska gastronomska regija 2021.
Odkrili so 3D-model 100-krat povečane kranjske sivke
Poučna maketa kranjske sivke, avtohtone slovenske čebele, je namenjena izobraževanju. Poudarja pa tudi pomen in vlogo čebelarstva v Sloveniji.
Gozdni bonton: »Skrbno z gozdom!«
Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, o katerih opozarja Gozdni bonton.
Na kmetijskih gospodarstvih so v 2020 namolzli za 1,2 % več mleka kot v 2019
V letu 2020 so kravje mleko molzli na približno 9.200 kmetijskih gospodarstvih. Na vseh skupaj ga je bilo namolzenega približno 630.600 ton. Kar 92 % tega mleka je bilo odkupljenega. Odkupovalo se je s približno s 4.800 kmetijskih gospodarstev.
Vabljeni k ogledu prispevka v oddaji Ljudje in zemlja
Prispevek v oddaji Ljudje in zemlja, ki ga je objavila RTV SLO 7. julija letos, nazorno predstavlja način izvedbe prenosa znanja na pilotne kmetije in druge rezultate projekta. Za ogled kliknite na povezavo v naslovu (21:50 dalje).
Namen projekta je razvoj nove storitve didaktične kmetije za zeliščarstvo s poudarkom na ohranjanju okolja in uporabi zelišč v prehrani, s prepletom znanj s področja fitoterapije, ki nadgrajuje tradicionalni zdravilski pristop, ter oblikovanje možnosti za razvoj novih dopolnilnih dejavnosti.
Slovenski čebelarji: urnik usposabljanj v septembru 2021
Usposabljanja so namenjena vsem slovenskim čebelarjem. Organizator si pridržuje pravico, da urnik naknadno spremeni oz. usposabljanja nadomesti s spletnimi predavanji. Redno spremljajte posodobitve urnika usposabljanj na spletni strani ČZS.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA

Protestne vožnje s traktorji se je udeležila tudi mlada kmetica
Protestne vožnje s traktorji zaradi predloga strateškega načrta SKP se je udeležila tudi Katja Koler iz Spodnje Ščavnice. Pojasnila je razloge, zakaj je na tak način izrazila svoje nezadovoljstvo.

MLADI

VIDEO: Posnetki z dogodka Sodobne tehnologije v kmetijstvu
V nedeljo, 22. avgusta, na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni se je zbrala okrog 30 glava množica ljudi, s katerimi smo skupaj poiskali perspektive pametnih sodobnih tehnologij na naših kmetijah. Dogodek se je snemal.
Brošura neMOČ PODEŽELJA
V Zvezi slovenske podeželske mladine vam z veseljem predstavljajo brošuro, ki so jo pripravili skupaj z mnogimi pomembnimi deležniki.

PAMETNO PODEŽELJE

Prva energetsko samooskrbna vas pri nas: s slogo med sosedi do nižjih položnic
V Zavratah je nastala prva stoodstotno samooskrbna vas v Sloveniji, kjer živi 25 prebivalcev. Na dveh strehah je nastala sončna elektrarna, ki bo zdaj napajala šest gospodinjstev, ki bodo občutno znižala svoje položnice za električno energijo.
Prispevek na temo digitalizacije v reviji ENRD
Izšla je nova številka revije EU Rural Review na temo Dolgoročne vizije evropskih podeželskih območij. Prispevek na str. 11 na temo digitalne prihodnosti podeželja je pripravila Emilija Stojmenova Duh iz Univerze v Mariboru.
Prva regionalna delavnica za Pametno podeželje
Namen delavnice je predstaviti rezultate projekta Smart Rural 21 ter pristope in rešitve pametnih vasi. Poseben poudarek bo na uspešnih in odpornih podeželskih skupnostih in strategiji od vil do vilic. Potekala bo od 12. do 14. septembra, spletno, Poljska.

LEADER

Pestro LEADER dogajanje na sejmu AGRA
V okviru sejma AGRA, ki je potekal konec avgusta, se je na stojnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavilo kar 6 LAS-ov s svojimi projekti. Predstavniki ministrstva in slovenskih LAS so se srečali s predstavniki francoskega kmetijskega ministrstva in francoskih LAS-ov. Izvedena je bila tudi okrogla miza z naslovom Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji.

EVROPSKO INOVATIVNO PARTNERSTVO (EIP)

Kako kmetije spodbuditi k okoljsko vzdržni pridelavi hrane?
Na Kmetiji Zaplana 1890 nad Vrhniko lokalne kmetije spodbujajo k večji inovativnosti na področju sezonsko in lokalno pridelane vegetarijanske hrane in diverzifikaciji kmetijskih dejavnosti. Kako?

NAPOVEDNIK

September

EIP - Vabilo na demonstracijo na kmetiji in dan odprtih vrat kmetije Odems - 3. 9. 2021, Kmetija Odems, Predoslje pri Kranju
Naučite se tržiti kmetijske proizvode - 30. 8. do 7. 9. 2021, različne lokacije po Sloveniji
KGZS kot izvajalec vabi na ponovna usposabljanja za namen predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019.
Delavnica masaža z medom - 4. 9. 2021, Lukovica
V soboto, 4. septembra 2021, bo na ČEBELARSKI ZVEZI SLOVENIJE na Brdu 8, 1225 Lukovica potekala delavnica »MASAŽA Z MEDOM«. Prijavite se preko e-pošte. Cena 100 EUR.
Delavnica "Diverzifikacija gospodarstva na podeželju" - 2. in 10. 9. 2021
Biotehniška fakulteta bo 2. in 10. septembra izvedla dve delavnici (faza B), ločeno za splošni in posebni del:
- splošne diverzifikacijske strategije na podeželju za odporno rast in delovna mesta
- diverzifikacija kmetijskih gospodarstvih in verig vrednosti na področju pridelave hrane
V uvodnem delu delavnic bodo predstavniki raziskovalcev in deležnikov v kratkih referatih predstavili svoja dognanja in poglede na izbrano temo, čemur bo sledila razprava in sinteza zaključkov po metodi WorldCafé.
Zainteresirani se lahko na en ali oba dogodka prijavijo preko ankete, ki je dostopna tukaj: https://www.1ka.si/a/349438. Na dogodku bo treba upoštevati pogoje PCT. Omogočena bo tudi udeležba na daljavo.
Regijska delavnica "Enabling future Smart Villages Regenerative Agriculture & Smart Ecological Food Production" - 13. - 14. 9. 2021, Stare Jabłonki, Poljska
Vabilo na Dan medu v kulinariki 2021 - 18. 9. 2021 v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah od 10.00 ure dalje.
Delavnica o napredni fenotipizaciji rastlin s poudarkom na fitonematologiji - 15. - 17. 9. 2021
3-dnevno delavnico organizirajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, znotraj projektov ECOBREED ter NemDetect. Rok za prijavo je 31. 8. 2021.
Strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju - 15. 9. 2021
V sredo, 15. septembra 2021, ob 17. uri, bo v Čebelarskem domu v Polhovem Gradcu organiziran strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju. Potrebne so prijave.

JAVNI RAZPISI

OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

2. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za prijavo: 23. 9. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Objavljen razpis za program LIFE za leto 2021
Delimo novico Ministrstva za okolje in prostor! Evropska komisija je objavila razpis za program LIFE za leto 2021. Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
K prijavi so vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Čebelarska zveza Slovenije v partnerskem sodelovanju s Semenarno Ljubljana iščeta čebelam najprijaznejšo občino v letu 2021. Namen natečaja je izboljšanje delovanja med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi. Projekt traja že vrsto let. Občine, vabljene k sodelovanju! Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Objavljen javni poziv za podelitev prve nagrade Zlata čebela
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade Zlata čebela, ki jo podeljuje Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela. Rok za prijavo: 30. 9. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.
Objavljen razpis za brezobrestna likvidnostna posojila
Slovenski regionalni razvojni sklad je objavil Javni razpis za dodeljevanje likvidnostnih posojil na obmejnih problemskih območjih – B5, na katerega lahko vlagatelji oddajo vlogo do 30. avgusta, če se prijavljajo na prvi rok, ali do 27. septembra 2021, če se prijavljajo na drugi rok razpisa.
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022
Izvršni sekretariat Srednjeevropske pobude (IS SEP) s sedežem v Trstu je objavil razpis za sodelovanje in inovativne dejavnosti, ki dajejo prednosti mobilnosti in mreženju za sofinanciranje regionalnih dogodkov in projektov za leto 2022, in sicer iz sredstev kooperacijskega sklada SEP (v katerega prispevajo DČ SEP). Posebej so zaželeni projekti s področja evropskega integracijskega procesa in širitve EU, zlasti skozi izmenjavo izkušenj in dobrih praks v sklopu mobilnosti in mreženja (npr. konference, seminarji, delavnice, tečaju usposabljanja, študijski obiski, itd..). Projektni predlogi biti morajo v skladu z Akcijskim načrtom CEI 2021–2023 in izpolnjujejo merila, navedena v razpisu za zbiranje predlogov. Višina sredstev je do 15.000 evrov oz. do polovice proračuna za projekt, ki pa ne sme presegati 30.000 evrov.

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.