facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

Obveščamo vas, da je Evropska komisija potrdila 10. spremembo PRP 2014-2020. To je pomembna novica, potrditev prinaša dodatna sredstva za prehodno obdobje, ki bo trajalo do leta 2022.

Danes pa se zaključuje sejem AGRA v Gornji Radgoni, ki traja že od sobote dalje. Minil bo v znamenju pridelovalcev zelenjave, semenarjev in traktorjev. V ospredju včerajšnjega dne pa je bil posvet o rezultatih javne razprave o predlogu Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027. Posveta so se udeležili tudi nasprotniki predloga, ki so podali svoje zahteve, za katere se jim je minister dr. Jože Podgoršek zahvalil, in jih povabil k nadaljnji razpravi.

Preverite pestro dogajanje v napovedniku!

Prijetno branje vam želimo,
Tina, Nina in Matej v imenu Mreže za podeželje

NinaTomec
Avtor fotografije: Nina Tomec

AKTUALNO

Evropska komisija potrdila slovensko spremembo Programa razvoja podeželja 2014-2020
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s strani Evropske komisije prejelo potrditev 10. spremembe Programa razvoja podeželja 2014–2020. Sprememba prinaša dodatna sredstva za prehodno obdobje, ki bo trajalo do leta 2022.
Ne spreglejte novosti pri razpisih ribniškega sklada za kmetijstvo in gozdarstvo
Ponujajo premostitvena posojila za predfinanciranje projektov v kmetijstvu in gozdarstvu, ugodna posojila za nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč ter ugodna posojila za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo.
KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov
Namen portala DOBROTE SLOVENSKIIH KMETIJ je, da se kmetije s svojimi pridelki in izdelki predstavijo končnemu kupcu. Portal odpira nove možnosti prodaje v javne zavode, zadruge, trgovske ter HORECA sisteme. Na željo ponudnika, ki jo bo označil ob vpisu v bazo portala, bodo tako podatki o pridelkih in izdelkih kmetij posredovani različnim prodajnim sistemom,« je razložil direktor KGZS Janez Pirc.
Slovenski vinogradniki in vinarji enotno za boljši vinski jutri
Vinska družba Slovenije je v torek, 24. avgusta, na sejmu AGRA v Gornji Radgoni organizirala novinarsko konferenco »Povezani slovenski vinarji za razvoj vinskega sektorja«, na kateri so sodelujoči svečano podpisali izjavo o sodelovanju vinogradnikov in vinarjev.
NPK apiterapevt
Objavljen je termin preverjanja in potrjevanja za poklicni standard apiterapevt/apiterapevtka. Pridobljena Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) pomeni usposobljenost za opravljanje določenega poklica. Prijave do 10. oktobra 2021.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA

Predzadnji dan sejma AGRA narejen velik korak na področju usklajevanja Strateškega načrta SKP
V ospredju predzadnjega dne sejma AGRA je bil posvet o rezultatih javne razprave o predlogu Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027. Posveta so se udeležili tudi nasprotniki predloga, ki so podali svoje zahteve, za katere se jim je minister dr. Jože Podgoršek zahvalil, in povabil k nadaljnji razpravi. Minister je gostil tudi predstavnike AGRASLOMAK-a in sodeloval na strokovnem posvetu in podelitvi priznanj Zadružne zveze Slovenije.

MLADI

Brošura neMOČ PODEŽELJA
V Zvezi slovenske podeželske mladine vam z veseljem predstavljajo brošuro, ki so jo pripravili skupaj z mnogimi pomembnimi deležniki.

PAMETNO PODEŽELJE

Na kmetiji Čretnik postavili najsodobnejši skoraj milijon evrov vreden »pašnik pod streho«
Robot čisti tla v hlevu, kjer ni več ležalnih boksov, da so povsem suha, robot za molžo pa spremlja kakovost mleka in gonitev.
Po dobrem desetletju bodo hlev lahko iz vasi preselili na njeno obrobje
Spletni časnik Agrobiznis predstavlja primer Ravnikovih, ki bodo po dolgotrajnem pridobivanju dovoljenj hlev končno lahko zgradili zunaj naselja.
Spletna aplikacija za čebelarje
S pomočjo aplikacije čebelarji lažje uskladijo datume tretiranja proti varoji in spremljajo stanje v okolici svojega čebelnjaka. Omogoča tudi shranjevanje zapisov o delu v čebelnjaku, izmenjavo sporočil s sosednjimi čebelarji in prikaz podatkov o vremenu v okolici čebelnjaka. Preizkusite jo sami!

LEADER

V okviru sejma AGRA uspešno izpeljana okrogla miza Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji
V sredo 25. 8. 2021 je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni potekala okrogla miza Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji. Na okrogli mizo je sodelovalo 7 panelistov, povezanih z razvojem omenjenih pristopov, med njimi tudi državni sekretar na MKGP, Aleš Irgolič, in direktor Urada za kohezijsko politiko na SVRK, mag. Josip Mihalic. Gradiva in ključne ugotovitve bomo objavili v kratkem.

ŠIRIMO ZNANJA

Video o odgovornosti čebelarjev
Za čebelarje začetnike so na Čebelarski zvezi Slovenije pripravili video posnetek z naslovom »Odgovornost čebelarjev«.

NAPOVEDNIK

Avgust

ENOAT – srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva v Mariboru - od 25. do 28. 8. 2021Med 25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT.
Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami - izziv in priložnost za slovenski turizem - 27. 8. 2021
Slovenija se v letu 2021 ponaša z laskavim nazivom – Evropska gastronomska regija. Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja. Vabljeni na Brdo pri Kranju na posvet, namenjen strokovni javnosti.
Izobraževanje: SMERNICE DOBRIH HIGIENSKIH NAVAD V ČEBELARSTVU - 28. in 29. 8. 2021
Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP so namenjene vsem čebelarjem kot pomoč in usmeritev pri zagotavljanju varnih in kakovostnih čebeljih pridelkov. Naučite se kako vzpostaviti, dokumentirati, uvajati in vzdrževati učinkovit sistem zagotavljanja varnih živil.
Strokovno srečanje: Sadjarstvo prihodnosti, s poudarkom na robotizaciji in avtonomnosti - 31. 8. 2021
Vabljeni na strokovno srečanje SADJARSTVO PRIHODNOSTI – S POUDARKOM NA ROBOTIZACIJI IN AVTONOMNOSTI, ki bo v torek, 31. 8. 2021, od 9. do 12. ure, v Poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici 5a.
Naučite se tržiti kmetijske proizvode - 30. 8. do 7. 9. 2021, različne lokacije po Sloveniji
KGZS kot izvajalec vabi na ponovna usposabljanja za namen predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019.

September

Delavnica masaža z medom - 4. 9. 2021, Lukovica
V soboto, 4. septembra 2021, bo na ČEBELARSKI ZVEZI SLOVENIJE na Brdu 8, 1225 Lukovica potekala delavnica »MASAŽA Z MEDOM«. Prijavite se preko e-pošte. Cena 100 EUR.
Delavnica "Diverzifikacija gospodarstva na podeželju" - 2. in 10. 9. 2021
Biotehniška fakulteta bo 2. in 10. septembra izvedla dve delavnici (faza B), ločeno za splošni in posebni del:
- splošne diverzifikacijske strategije na podeželju za odporno rast in delovna mesta
- diverzifikacija kmetijskih gospodarstvih in verig vrednosti na področju pridelave hrane
V uvodnem delu delavnic bodo predstavniki raziskovalcev in deležnikov v kratkih referatih predstavili svoja dognanja in poglede na izbrano temo, čemur bo sledila razprava in sinteza zaključkov po metodi WorldCafé.
Zainteresirani se lahko na en ali oba dogodka prijavijo preko ankete, ki je dostopna tukaj: https://www.1ka.si/a/349438. Na dogodku bo treba upoštevati pogoje PCT. Omogočena bo tudi udeležba na daljavo.
Regijska delavnica "Enabling future Smart Villages Regenerative Agriculture & Smart Ecological Food Production" - 13. - 14. 9. 2021, Stare Jabłonki, Poljska
Predprijave do 15. avgusta!
Vabilo na Dan medu v kulinariki 2021 - 18. 9. 2021 v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah od 10.00 ure dalje.
Delavnica o napredni fenotipizaciji rastlin s poudarkom na fitonematologiji - 15. - 17. 9. 2021
3-dnevno delavnico organizirajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, znotraj projektov ECOBREED ter NemDetect. Rok za prijavo je 31. 8. 2021.
Strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju - 15. 9. 2021
V sredo, 15. septembra 2021, ob 17. uri, bo v Čebelarskem domu v Polhovem Gradcu organiziran strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju. Potrebne so prijave.

JAVNI RAZPISI

NOVO! OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

2. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za prijavo: 23. 9. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Objavljen razpis za program LIFE za leto 2021
Delimo novico Ministrstva za okolje in prostor! Evropska komisija je objavila razpis za program LIFE za leto 2021. Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
K prijavi so vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Čebelarska zveza Slovenije v partnerskem sodelovanju s Semenarno Ljubljana iščeta čebelam najprijaznejšo občino v letu 2021. Namen natečaja je izboljšanje delovanja med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi. Projekt traja že vrsto let. Občine, vabljene k sodelovanju! Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Objavljen javni poziv za podelitev prve nagrade Zlata čebela
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade Zlata čebela, ki jo podeljuje Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela. Rok za prijavo: 30. 9. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.
Objavljen razpis za brezobrestna likvidnostna posojila
Slovenski regionalni razvojni sklad je objavil Javni razpis za dodeljevanje likvidnostnih posojil na obmejnih problemskih območjih – B5, na katerega lahko vlagatelji oddajo vlogo do 30. avgusta, če se prijavljajo na prvi rok, ali do 27. septembra 2021, če se prijavljajo na drugi rok razpisa.
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022
Izvršni sekretariat Srednjeevropske pobude (IS SEP) s sedežem v Trstu je objavil razpis za sodelovanje in inovativne dejavnosti, ki dajejo prednosti mobilnosti in mreženju za sofinanciranje regionalnih dogodkov in projektov za leto 2022, in sicer iz sredstev kooperacijskega sklada SEP (v katerega prispevajo DČ SEP). Posebej so zaželeni projekti s področja evropskega integracijskega procesa in širitve EU, zlasti skozi izmenjavo izkušenj in dobrih praks v sklopu mobilnosti in mreženja (npr. konference, seminarji, delavnice, tečaju usposabljanja, študijski obiski, itd..). Projektni predlogi biti morajo v skladu z Akcijskim načrtom CEI 2021–2023 in izpolnjujejo merila, navedena v razpisu za zbiranje predlogov. Višina sredstev je do 15.000 evrov oz. do polovice proračuna za projekt, ki pa ne sme presegati 30.000 evrov.

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.