facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

včeraj se je pričela koledarska jesen, a temperature v prihodnjih dneh bodo spet bolj poletne. Ob sprehodih v naravo že lahko najdemo prve kostanje. Bralec g. Papež nam je poslal čudovit jesenski foto-utrip za našo rubriko, ki je nekaj časa mirovala. Prijazno vabljeni k sodelovanju vsi, ki bi želeli z bralci Prepleta podeliti foto-utrip z vaše kmetije ali naložbe.

Sicer pa vas obveščamo, da je MKGP v petek objavilo javni razpis za izvedbo agromelioracij na komasacijskih območjih. Razpisanih je 2 milijona evrov nepovratnih sredstev. Vnos vlog bo potekal do vključno 12. novembra 2021.

V NAPOVEDNIKU pa vas vabimo, da preverite še pestro dogajanje na podeželju v septembru in oktobru.

Prijetno branje vam želimo,
Tina, Nina in Matej v imenu Mreže za podeželje

agromelioracije_avtor-AKTRP
Informativna tabla za naložbo v agromelioracije na komasacijskem območju Hajdina. | Avtor: ARSKTRP

AKTUALNO

2 milijona evrov za izvedbo agromelioracij na komasacijskih območjih
MKGP je objavilo javni razpis za izvedbo agromelioracij na komasacijskih območjih. Razpisanih je 2 milijona evrov nepovratnih sredstev. Vnos vloge v elektronski sistem in vložitev vloge bo potekal od 8. oktobra 2021 do vključno 12. novembra 2021.
Ekološki dan Evropske unije bo 23. september
Danes je bila v Bruslju podpisana deklaracija, s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Deklaracijo je (so)podpisal predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo, minister dr. Jože Podgoršek, skupaj s komisarjem EU za kmetijstvo Januszem Wojciechowskim ter poslancem Evropskega parlamenta Benoitom Lutgenom.
Osnutek Operativnega programa oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027
Na Ministrstvu za okolje in prostor so v javno razpravo objavili Osnutek Operativnega programa oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027. Pripombe lahko posredujete do 18. 10. 2021.
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti
Ključna obveznost in odgovornost strank v davčnih postopkih je zakonito in pravočasno izpolnjevanje ter plačevanje davčnih obveznosti. Kakšne možnosti imate v zvezi s tem davčni zavezanci, natančneje pojasnjuje mag. Martin Nose iz KGZS.
Uspešna izvedba 32. festivala Dobrot slovenskih kmetij na Ptuju
Na Ptuju so v začetku septembra uspešno izvedli 32. Festival Dobrote slovenskih kmetij. Spletno ponudbo dobrot slovenskih kmetij lahko preverite TUKAJ.
Zveza kmetic Slovenije združuje več kot 9000 članic
O pomenu in položaju žensk na podeželju smo spregovorili z Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Predstavila je delovanje zveze in njen pomen za slovensko podeželje in lokalno kmetijstvo nasploh.
Projekt Okus narave - Kako kmetije spodbuditi k okoljsko vzdržni pridelavi hrane?
Na Kmetiji Zaplana 1890 nad Vrhniko lokalne kmetije spodbujajo k večji inovativnosti na področju sezonsko in lokalno pridelane vegetarijanske hrane in diverzifikaciji kmetijskih dejavnosti.
Projekt, katerega vodilni partner je socialno podjetje Rudra Simha d.o.o, se izvaja v okviru podukrepa 16.9 - Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti, v zvezi z izobraževanjem o okolju in hrani – Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.
VIDEO (6 min. 58 s.): Fitokmetije kot učni centri
Nacionalna RTV SLO je v oddaji Ljudje in zemlja objavila prispevek, ki prikazuje možnosti izvajanja dopolnilne dejavnosti didaktičnih kmetij na področju zdravilnih rastlin in divje hrane. V prispevku so sodelovali člani projekta, ki ga v okviru projekta "Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – Fitokmetije" skupaj s pilotnimi kmetijami in VIZ Višnja gora izvajajo na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu.
Projekt je sofinanciran iz podukrepa 16.9 - Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti.

Več informacij o študijskih programih najdete na spletni strani https://fzv.uni-nm.si/. Za dodatne informacije pa lahko pokličete referat Fakultete za zdravstvene vede UNM (07 393 00 18) ali se obrnete na njihov karierni center (mojca.blazic@uni-nm.si).

Več o projektu, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pa lahko preberete TUKAJ.

PAMETNO PODEŽELJE

Imamo prvo slovensko samooskrbno energetsko skupnost #video
Vas Luče v Zgornji Savinjski dolini je postala prva v Sloveniji, ki je v določenih časovnih obdobjih popolnoma energetsko samooskrbna. V skrbno vzpostavljeni in vodeni energetski skupnosti jim je med drugim uspelo doseči nekajkrat višjo proizvodnjo iz sončnih elektrarn, kot je omrežje sprva omogočalo.
S »pametnim vinogradom« lahko prihranimo kar petino stroškov
Za vinogradnika je pomembno, da čim bolje pozna mikrolokacijske okoljske parametre in se tako lažje prilagaja vplivom podnebnih sprememb. Poglejte, kako se v Sloveniji uveljavlja pametno vinogradništvo in kakšne prihranke lahko prinese vinogradnikom.

LEADER

Učna pot na Čebelarski zvezi Slovenije bo kmalu dostopna slepim in slabovidnim
Učna pot na ČZS bo kmalu opremljena s posebnimi tablicami, ki bodo omogočale samostojen ogled poti slepim in slabovidnim. Skupaj s partnerji v okviru LAS projekta se razvija posebna elektronska tablica, ki poleg vsebin nudi tudi dejansko vodenje po poti, natančen opis poti, prepreke ob poti, stopnišče,... skratka popolno za samostojen ogled poti za slepe in slabovidne.

FOTO UTRIP PRP

Po dolgem času smo spet prejeli en foto-utrip iz terena! Prijazno vabimo vse, ki rabi v objektiv lovite lepe prizore, da nam jih pošljete.
IMG_9681
Kostanjeve ježice / avtor: M. Papež, KGZS.

NAPOVEDNIK

September

Demonstracija na seneni kmetiji - 25. 9. 2021 ob 10.00 uri, Trnovec, Medvode
Ob 10. uri se bomo zbrali na ekološki učni kmetiji Kršinar, kjer bo potekala predstavitev senene kmetije, senene reje živali, oprema za s pravilo sena in tehnologije sušenja sena na tleh.
Zaključni dogodek pilotnega projekta Pokljuka- 29. 9. 2021, od 10.00 do 14.00, Športni center Triglav Pokljuka, Srednja vas v Bohinju 165/a (Rudno polje)
Na dogodku bodo predstavljeni končni rezultati projekta in izkušnje projektnih partnerjev.
Mednarodni posvet lokalnih akcijskih skupin in konferenca Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo - 30. 9. in 2. 10. 2021, Krško
V četrtek, 30. 9., in v soboto, 2. 10. 2021 bo v Krškem potekal mednarodni posvet lokalnih akcijskih skupin (LAS) na temo pametnih vasi.

Oktober

Teden podeželja na Loškem 2021 - od. 2. do 9. oktobra 2021, Škofjeloško
Brezplačno usposabljanje PROMOTOR DEGUSTATOR ČEBELJIH PRIDELKOV - 5. oktober 2021 – 16. november 2021
50-urno usposabljanje organizira Biotehniški center Naklo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Pogoj za udeležbo je, da ste zaposleni oz. samozaposleni.
Usposabljanje na področju gozdarstva za varno delo v gozdu iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 za leto 2021 - do 6. oktobra
Vabilo na okroglo mizo o TOPPS, varovanje voda - 6. 10. 2021, ob 11.00, spletno
Agrobiznis hi-tech webinarju »Priložnosti in izzivi sodobnega kmetijstva« - 7. oktober, preko spleta (Zoom)
Si predstavljate plavajoči hlev na Ljubljanici? Ne še? Kaj omogočajo sodobne tehnologije v kmetijstvu, kakšni so trendi in kje smo v Sloveniji, boste spoznali na spletnem webinarju. Prijava je brezplačna.

JAVNI RAZPISI

OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 4. javni razpis za podukrep 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; Operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih; rok za prijavo: 12. 11. 2021

2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021

3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021

18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Objavljen javni poziv za podelitev prve nagrade Zlata čebela
Rok za prijavo: 30. 9. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Objavljen razpis za brezobrestna likvidnostna posojila
Slovenski regionalni razvojni sklad je objavil Javni razpis za dodeljevanje likvidnostnih posojil na obmejnih problemskih območjih – B5, na katerega lahko vlagatelji oddajo vlogo do 30. avgusta, če se prijavljajo na prvi rok, ali do 27. septembra 2021, če se prijavljajo na drugi rok razpisa.
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.