facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

prejšnji petek je bil za vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti objavljen 2. javni razpis. Vložitev vloge poteka do 17. decembra 2021. Sredstva bodo podprla razvoj večje oz. boljše ponudbe različnih storitev na podeželju.

V teh dneh so potekali vladni obiski Savinjske regije. S kmetijskega ministrstva sta se obiska udeležila minister dr. Podgoršek in državni sekretar Irgolič.

Včeraj je svoja vrata odprl 53. celjski sejem MOS, mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Sejem je v nekoliko manjšem obsegu, a vseeno na njem svojo ponudbo predstavlja okoli 500 podjetij, med drugim tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

V napovedniku pa vabljeni, da preverite še ostalo pestro dogajanje na podeželju v septembru in oktobru.

Vse dobro vam želimo
Nina, Tina in Matej v imenu Mreže za podeželje

jutro v gozdu
Jutro v gozdu. | Avtor: Franci M.

AKTUALNO

15 milijonov evrov za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti
Ministrstvo je prejšnji teden objavilo javni razpis, katerega namen je podpreti vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. Te bodo pripomogle k večji oziroma boljši ponudbi različnih storitev na podeželju, kakor tudi omogočile možnosti za dodatne zaposlitve oziroma večji prihodek tako na podeželju kakor tudi na kmetijah z dopolnilnimi dejavnostmi. Oddaja vloge je možna do vključno 17. decembra 2021.
Odprte možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za razvoj malih kmetij
O tem, kakšne so možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za razvoj malih kmetij, piše Barbara Trunkelj s sektorja za kmetijsko svetovanje KGZS.
Številni kazalniki potrjujejo izboljšanje stanja gozdov
Naravne ujme povečujejo potrebe po obnovi in negi gozdov oz. po gozdnogojitvenih in varstvenih delih, vendar pa gozdovi zaenkrat še uspevajo kljubovati podnebnim spremembam. Zaradi ohranjenih naravnih mehanizmov se namreč slovenski gozd obnovi po naravni poti na 95 % gozdnih površin, potrebnih obnove. Le 5 % površin je potrebno obnoviti s sadnjo sadik gozdnega drevja.
Tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju
Včeraj se je začel že 53. mednarodni obrtni sejem MOS v Celju. Na njem že tradicionalno sodeluje tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Najdete jih v dvorani C, do nedelje, 19. 9.
Minister dr. Podgoršek na dogodku Po primorsko
Dogodek tradicionalno poteka 15. 9., na dan vrnitve Primorske k matični domovini. Gre za »kulinarično doživetje v središču Ljubljane«, ki ga od leta 2015 pripravljajo primorska živilska podjetja in zadruge v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Minister je v nagovoru poudaril pomembo vlogo tovrstnih dogodkov za krepitev zavednja o lokalni hrani in ohranjanju domačega.
Minister dr. Podgoršek z državnim sekretarjem Irgoličem v Savinjski regiji
Tekom dneva sta se seznanila s stanjem v različnih panogah v kmetijstvu, živilski industriji, zadružništvom in nasploh prehranskem sektorju v regiji. Vladni obisk se je začel z jutranjim delovnim posvetom vlade v Podčetrtku, zaključil pa z javno tribuno v Celju.
Evropska mreža išče nove sodelavce
Evropska mreža za razvoj podeželja (ENRD) je razpisala javni natečaj za dve delovni mesti za delo v mednarodnem okolju na temo povezovanja in mreženja nacionalnih mrež s poudarkom na okolju oz. konkurenčnosti. Rok za prijavo je 21. 9. 2021.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA

Kmetijski ministri EU za krepitev dialoga med urbanim in ruralnim okoljem
Kmetijski ministri EU so obravnavali vlogo podeželja v družbi in razpravljali o njegovih izzivih. Podeželje so označili za prostor, kjer sobivajo in se dopolnjujejo različne dejavnosti. Zavzeli so se za novo opredelitev družbene vloge podeželja, ki ga je treba podpreti v vsej njegovi raznolikosti.

PAMETNO PODEŽELJE

Tudi v sadovnjake in vinograde prihajajo roboti
V poskusnih sadovnjakih Kmetijskega inštituta Slovenije so pripravili prikaz dela robotov in strojev za avtonomno obdelavo vinogradov in sadovnjakov.

EVROPSKO INOVATIVNO PARTNERSTVO (EIP)

Testiranje in selekcija govedi ženskega spola na genotip A2 beta kazeina za pripravo funkcionalnih mlečnih proizvodov višje dodane vrednosti
Na mariborski fakulteti so razvili genski test za določanje beta kazeina A2 in jemljejo vzorce DNK na nekaterih slovenskih kmetijah, kjer so začeli pridelovati mleko A2, ker to lahko dajejo le selekcionirane krave molznice s pravim genotipom. Raziskav o vplivu mleka A2 na človeka v Sloveniji še ni, a v svetovnem merilu te raziskave že obstajajo in njihovi izsledki dejansko zagovarjajo tezo, da ima mleko A2 dokazane pozitivne učinke.

V okviru sejma AGRA so bili predstavljeni rezultati nekaterih projektov EIP. Še naprej spremljajte rubriko Evropsko inovativno partnerstvo (EIP), kjer bomo v naslednjih tednih delili njihove povezave.
Zaključni dogodek pilotnega projekta: Vpeljava pridelave ohranjevalnih semenskih mešanic za obnovo degradirane travne ruše na območju Športnega centra Pokljuka - 29. 9. 2021, od 10.00 do 14.00, Športni center Triglav Pokljuka, Srednja vas v Bohinju 165/a (Rudno polje)
Na dogodku bodo predstavljeni končni rezultati projekta in izkušnje projektnih partnerjev. Celoten program dogodka je na voljo s klikom na povezavo v naslovu.

LEADER

LAS Srce Slovenije - Ob kolesarjenju po Lukovici tudi Festival pitne vode
To soboto, 18. septembra 2021, bo od 8.30 dalje v sklopu kolesarske prireditve E-nostavno na kolo na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici potekal tudi Festival pitne vode. Na dogodku bodo obiskovalci okušali različne vzorce pitne izvirske vode in jih med seboj primerjali. Namen je osveščanje domačinov o pomenu kakovostne pitne vode za vsakdanje življenje.
LAS Za mesto in vas - Likovna kolonija v Češminovem parku v Domžalah
Vabljeni na likovno kolonijo v Češminovem parku v Domžalah, ki bo potekala v četrtek, 23.9.2021, od 9.00 do 12.00. Kolonijo bosta vodili slikarki Renata Grmovšek in Andreja Eržen, število udeležencev pa je omejeno na 30. Prijave so odprte do 16.9.2021.
Slovenski LAS-i v začetku septembra na strokovni ekskurziji v Estoniji
Predstavniki slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS) so se minuli teden v okviru Društva za razvoj slovenskega podeželja mudili v Estoniji. Ogledali so si uspešne prakse, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi v okviru pristopa LEADER (CLLD) in spoznali številne lokalne akterje.

ŠIRIMO ZNANJA

Publikacija "Ko narava pokaže pot" (v angleškem jeziku)
Na voljo je poročilo, ki ga je skupaj s fundacijo EuroNatur pripravila mreža CEE Bankwatch Network. Poročilo prikazuje študije primerov uspešnih projektov obnove in ohranjanja biotske raznovrstnosti ter ukrepov za prilagajanje podnebju in blažitvi podnebnih sprememb v Evropi. Ti primeri služijo ozaveščanju o številnih načinih, kako je narava lahko ključni del obnove našega gospodarstva, ki nam prinese številne gospodarske, socialne in zdravstvene koristi.

NAPOVEDNIK

September

Sodobne tehnologije v vinogradništvu - 16. 9. 2021, Kmečki turizem Velbana Gorca, Podčetrtek
Sejem MOS: Seneno meso in mleko - od 15. 9. do 19. 9. 2021, razstavni prostor KGZS, hala C
Vabilo na Dan medu v kulinariki 2021 - 18. 9. 2021 v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah od 10.00 ure dalje.
Apislovenija v malem - 18. 9. 2021, ob 9.00, Čebelarski center Brdo pri Lukovici
Agrobiznis webinar: Kako dvigniti konkurenčnost kmetijstva in živilske industrije - 23. 9. 2021, od 18.00 do 20.00, spletno
Mednarodni posvet lokalnih akcijskih skupin in konferenca Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo - 30. 9. in 2. 10. 2021, Krško
V četrtek, 30. 9., in v soboto, 2. 10. 2021 bo v Krškem potekal mednarodni posvet lokalnih akcijskih skupin (LAS) na temo pametnih vasi.

Oktober

Teden podeželja na Loškem 2021 - od. 2. do 9. oktobra 2021, Škofjeloško
Usposabljanje na področju gozdarstva za varno delo v gozdu iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 za leto 2021 - do 6. oktobra
Vabilo na okroglo mizo o TOPPS, varovanje voda - 6. 10. 2021, ob 11.00, spletno
Agrobiznis hi-tech webinarju »Priložnosti in izzivi sodobnega kmetijstva« - 7. oktober, preko spleta (Zoom)
Si predstavljate plavajoči hlev na Ljubljanici? Ne še? Kaj omogočajo sodobne tehnologije v kmetijstvu, kakšni so trendi in kje smo v Sloveniji, boste spoznali na spletnem webinarju. Prijava je brezplačna.

JAVNI RAZPISI

OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 2. javni razpis za podukrep 6.4 - Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti; rok za prijavo: 17. 12. 2021

NOVO! 3. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij; rok za prijavo: 16. 12. 2021

18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

2. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za prijavo: 23. 9. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.
Objavljen javni poziv za podelitev prve nagrade Zlata čebela
Rok za prijavo: 30. 9. 2021.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Objavljen razpis za brezobrestna likvidnostna posojila
Slovenski regionalni razvojni sklad je objavil Javni razpis za dodeljevanje likvidnostnih posojil na obmejnih problemskih območjih – B5, na katerega lahko vlagatelji oddajo vlogo do 30. avgusta, če se prijavljajo na prvi rok, ali do 27. septembra 2021, če se prijavljajo na drugi rok razpisa.
Razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa izmenjav srednjeevropske pobude v letu 2022

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.