facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

javna razprava o predlogu Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 se počasi zaključuje. Ta teden se je na Koroškem zvrstil že deveti javni posvet po vrsti. Če se želite seznaniti z vsebino, si lahko na Youtube kanalu Mreže za podeželje ogledate posnetek iz javnega posveta v Moravskih Toplicah. Tudi vi, širša javnost, ste vabljeni, da do 15. avgusta podate svoje pripombe!

Sicer pa potekajo intenzivne priprave na sejem AGRA v Gornji Radgoni. Objavljen je že program po dnevih. Vabljeni!

In ne pozabite v NAPOVEDNIKU preveriti pestro dogajanje v avgustu!

Prijetno branje vam želimo,
Tina, Nina in Matej v imenu Mreže za podeželje

dekorativna fotografija s kmetije
Avtor fotografije: Heidi Bartolič, Foto natečaj Moje podeželje

AKTUALNO

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič na terenu zaradi ogleda posledic nedavnih neurij v Savinjski dolini in na Dolenjskem
Državni sekretar mag. Aleš Irgolič si je danes ogledal posledice neurij z močnim vetrom in točo, ki so v minulih dneh prizadeli nekatera območja Savinjske doline in Dolenjske. Največ škode na Dolenjskem je toča pustila v vinogradih, poljih koruze ter na vrtovih, medtem ko je močan veter v zadnjih dneh julija pustošil po savinjskih nasadih hmelja.
Vabljeni na 59. sejem AGRA!
Na voljo je že strokovni in spremljevalni program po dnevih, potekale pa bodo tudi strokovne razstave živali in vrtov. Preverite dogajanje in pridite na sejem!
Problematika uporabe plastike v kmetijstvu
Letos se je v okviru sheme Horizon 2020 RIA pričel izvajati 4-letni mednarodni projekt, v katerem sodeluje 20 partnerskih inštitucij, vključno z Univerzo v Ljubljani. Glavni cilj projekta je temeljito spoznati problematiko uporabe kmetijske plastike, kar bo omogočilo podporo inovacijam na področju razvoja trajnostno naravnanih kmetijskih plastik ter podporo implementaciji ustrezne zakonodaje.
Spletni iskalnik certifikatov za zaščitene proizvode – evidenca shem kakovosti
Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zaživel spletni iskalnik certifikatov za kmetijske pridelke in živila z zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo, zajamčeno tradicionalno posebnostjo, označbo višje kakovosti in označbo »izbrana kakovost«.
Naučite se tržiti
KGZS kot izvajalec vabi na ponovna usposabljanja za namen predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019.
VIDEO (5 min, 40 sek.): Oskrba s hrano z nizkimi izpusti toplogrednih plinov na kmetiji Zlate misli
Delimo novico Umanotere! Hrana je več kot zgolj to, kar jemo. Njena pridelava povzroči izpuste toplogrednih plinov in ima mnogotere vplive na stanje okolja – zato je pomembno, kako in s kakšno hrano se oskrbujemo. V Umanoteri predstavljajo četrti izdelek v seriji kratkih filmov promocije dobrih praks zniževanja toplogrednih plinov. Tokratna izbrana dobra praksa prihaja iz ekološke in biodinamične kmetije Zlate misli iz Jareninskega Dola.
Objavljen javni poziv za podelitev prve nagrade Zlata čebela
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade Zlata čebela, ki jo podeljuje Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela. Rok za prijavo: 30. 9. 2021.
Občine pozor! Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Čebelarska zveza Slovenije v partnerskem sodelovanju s Semenarno Ljubljana iščeta čebelam najprijaznejšo občino v letu 2021. Namen natečaja je izboljšanje delovanja med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi. Projekt traja že vrsto let. Občine, vabljene k sodelovanju! Rok za prijavo: najkasneje do 31. 10. 2021.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA

Vabljeni k podaji pripomb na Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi javno razpravo o predlogu Strateškega načrta prihodnje skupne kmetijske politike. Pripombe lahko vsi zainteresirani posredujete do 15. avgusta.

MLADI

Podeželska mladina na AGRI 2021
Na Zvezi slovenske podeželske mladine nestrpno pričakujejo sejem AGRA v Gornji Radgoni, saj se bodo predstavili mladi iz vse Slovenije, z različnimi tematikami.
Članom podeželske mladine cenejši vstop na AGRO
Na Zvezi slovenske podeželske mladine želijo svojim članom omogočiti cenejši vstop na 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem. Preberite kako.

EVROPSKO INOVATIVNO PARTNERSTVO (EIP)

EIP PROJEKT: Travniški sadovnjaki kot večplasten potencial revitalizacije slovenskega podeželja
Projekt, katerega vodilni partner je Biotehniška fakulteta, se izvaja v okviru ukrepa M16 - Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Nastal je nastal na pobudo kmetov, ki so želeli travniške sadovnjake vnovič vključiti v ekonomijo kmetije, pa zato nimajo znanja. Ugotovljeno je bilo, da kmetom primanjkuje predvsem sposobnosti prostorske presoje (kam, kako in koliko), poznavanje sadnih vrst in sort, postopkov vzdrževanja in načina izdelave končnega produkta.

ŠIRIMO ZNANJA

Kapucinka – protivirusni zaklad z domačega vrta
Redkokatera rastlina ima toliko raznolikih koristnih učinkov kot kapucinka, polega tega pa z njo na vrtu nimamo drugega dela, kot da jo posejemo (v čim večjih količinah!). Na njihove izjemne zdravilne učinke je opozorila Sanja Lončar.

NAPOVEDNIK

Avgust

Slavnostni prižig kope rekorderke in srečanje slovenskih oglarjev - 13. in 14. 8. 2021, Dole pri Litiji
Vabljeni na dogodke ob oglarski kopi! Še posebej na slavnostni prižig kope rekorderke, 13. avgusta 2021, na Oglarsko domačijo Medved, v Oglarsko deželo in na srečanje slovenskih oglarjev 14. avgusta 2021 na kopišče pri OŠ Dole pri Litiji v Oglarski deželi.
Delavnica: Spoznajmo zelišča za krepitev organizma in si izdelajmo zeliščno mazilo - 19. 8. 2021, Zeliščarski center JV Slovenije (zagrad 37, Škocjan)
Na delavnici se boste sprehodili po območju zeliščarskega centra in spoznali uporabnost zelišč ter izdelali zeliščna mazila. Vsak udeleženec delavnice bo narejeno mazilo lahko odnesel domov.
Čebelarski poletni tabor za otroke bo! - 23. do 27. 8. 2021
Počitniško varstvo organizira Gostišče pri Čebelici, v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Pohitite z rezervacijami; število prijav je omejeno.
Okrogla miza Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji - 25. 8. 2021, Pomurski sejem, dvorana 4
MKGP v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2021 organizira okroglo mizo z naslovom Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji, ki bo potekala v sredo 25. 8. 2021 ob 10. uri na Pomurskem sejmu v dvorani 4. Vabimo vas, da se zaradi lažje organizacije predhodno prijavite.
Kmetijstvo v TNP je nekonkurenčno – kako ga spodbuditi? - 26. avgusta.
Odgovore na to vprašanje bomo med drugim iskali na razvojno-gospodarskem forumu Priložnosti in potenciali znotraj TNP, ki ga pripravljajo na Agrobiznisu.
Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami - izziv in priložnost za slovenski turizem - 27. 8. 2021
Slovenija se v letu 2021 ponaša z laskavim nazivom – Evropska gastronomska regija. Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja. Vabljeni na Brdo pri Kranju na posvet, namenjen strokovni javnosti.
Izobraževanje: SMERNICE DOBRIH HIGIENSKIH NAVAD V ČEBELARSTVU - 28. in 29. 8. 2021
Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP so namenjene vsem čebelarjem kot pomoč in usmeritev pri zagotavljanju varnih in kakovostnih čebeljih pridelkov. Naučite se kako vzpostaviti, dokumentirati, uvajati in vzdrževati učinkovit sistem zagotavljanja varnih živil.
Fotografski natečaj Alpske konvencije za leto 2021 - do 31. 8. 2021
Stalni sekretariat Alpske konvencije in predsedujoča Švica razpisujeta fotografski natečaj za leto 2021 in ga posvečata Alpskim jezerom in rekam vseh velikosti in oblik. Fotografije pričakujejo do 31. avgusta 2021.
Strokovno srečanje: Sadjarstvo prihodnosti, s poudarkom na robotizaciji in avtonomnosti - 31. 8. 2021
Vabljeni na strokovno srečanje SADJARSTVO PRIHODNOSTI – S POUDARKOM NA ROBOTIZACIJI IN AVTONOMNOSTI, ki bo v torek, 31. 8. 2021, od 9. do 12. ure, v Poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici 5a.

September


Delavnica "Diverzifikacija gospodarstva na podeželju" - 2. in 10. 9. 2021
Biotehniška fakulteta bo 2. in 10. septembra izvedla dve delavnici (faza B), ločeno za splošni in posebni del:
- splošne diverzifikacijske strategije na podeželju za odporno rast in delovna mesta
- diverzifikacija kmetijskih gospodarstvih in verig vrednosti na področju pridelave hrane
V uvodnem delu delavnic bodo predstavniki raziskovalcev in deležnikov v kratkih referatih predstavili svoja dognanja in poglede na izbrano temo, čemur bo sledila razprava in sinteza zaključkov po metodi WorldCafé.
Regijska delavnica "Enabling future Smart Villages Regenerative Agriculture & Smart Ecological Food Production" - 13. - 14. 9. 2021, Stare Jabłonki, Poljska
Predprijave do 15. avgusta!
Delavnica o napredni fenotipizaciji rastlin s poudarkom na fitonematologiji - 15. - 17. 9. 2021
3-dnevno delavnico organizirajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, znotraj projektov ECOBREED ter NemDetect. Rok za prijavo je 31. 8. 2021.
Strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju - 15. 9. 2021
V sredo, 15. septembra 2021, ob 17. uri, bo v Čebelarskem domu v Polhovem Gradcu organiziran strokovni posvet o ekološkem čebelarjenju. Potrebne so prijave.

JAVNI RAZPISI

NOVO! OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

2. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za prijavo: 23. 9. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Objavljen razpis za program LIFE za leto 2021
Delimo novico Ministrstva za okolje in prostor! Evropska komisija je objavila razpis za program LIFE za leto 2021. Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
K prijavi so vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.