facebook twitter youtube 
Preplet_glava_300dpi
Pozdravljeni subscriber,

ta teden se je v Volčji Dragi na Goriškem zvrstil že osmi javni posvet o predlogu Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 v okviru javne razprave, ki sicer poteka do 15. avgusta. Če se želite seznaniti z vsebino, si lahko na Youtube kanalu Mreže za podeželje ogledate posnetek iz javnega posveta v Moravskih Toplicah. Predvidoma v sredo prihodnji teden bo predstavitev predloga Strateškega načrta SKP 2023-2027 in javna razprava tudi na Koroškem; več v novici spodaj. Tudi vi ste vabljeni, da podate svoje pripombe!

Danes delimo z vami tudi težko pričakovano novico, da je na voljo posodobljen terminski načrt objave javnih razpisov do konca leta 2021. Prejšnji teden sta bila tako že objavljena dva javna razpisa za podukrep 4.1, za naložbe, namenjene prilagoditvi na podnebne spremembe, v vrednosti 20 milijonov evrov. Preverite termine objav za javne razpise, ki vas zanimajo!

Ne spreglejte dobre zgodbe! Danes z vami delimo v letu 2020 zaključeni LEADER projekt na Štajerskem - "Družabni center Muzejska zbirka Prebold" - ki je bil sofinanciran iz PRP 2014-2020.

In ne pozabite v NAPOVEDNIKU preveriti pestro dogajanje v avgustu!

V rubriki Foto utrip PRP ta teden objavljamo barvito fotografijo kranjske čebele bralke Nine. Vaših fotografij nam počasi zmanjkuje, zato ponovno vabljeni k sodelovanju vsi, ki bi želeli z bralci Prepleta podeliti foto-utrip z vaše kmetije ali naložbe.


Prijetno branje vam želimo,
Tina, Nina in Matej v imenu Mreže za podeželje

slika 2_Spela_Levacic
Avtor fotografije: Špela Levačič, Foto natečaj Moje podeželje

AKTUALNO

Nov okvirni terminski načrt objave javnih razpisov za leto 2021
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ta teden objavilo posodobljen okvirni terminski načrt objave javnih razpisov za leto 2021, pri katerem je prišlo do zamika objav zaradi usklajevanja desete spremembe Programa razvoja podeželja 2014–2020.
Na dveh javnih razpisih 20 milijonov evrov za naložbe v kmetijska gospodarstva, namenjene prilagoditvi na podnebne spremembe
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1, namenjena prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe.
Spreminja se uredba, ki ureja ukrep sodelovanje
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v četrtek, 29. 7. 2021, v javno razpravo posredovalo predlog Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020. Pripombe pošljite do torka, 28. 8. 2021.
COVID-19 / Izplačila sredstev za izpad dohodka zaradi posledic drugega vala epidemije
Izplačila sredstev zaradi izpada dohodka v prireji govejega mesa, nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19.
Podeželje v mestu in spletni portal Dobrote slovenskih kmetij
iz KGZS sporočajo, da zaradi zdravstvene situacije v letu 2021 dogodka Podeželje v mestu ne bodo organizirali. So pa v času spremenjenih nakupovalnih navad, z namenom približati kulinarično ponudbo slovenskih kmetij različnim ciljnim skupinam porabnikov, zasnovali nov spletni portal Dobrote slovenskih kmetij. Vabijo pridelovalce hrane, da na njem predstavite ponudbo pridelave in predelave živil na vaši kmetiji!
Ustanovljeno združenje rejcev perutnine Slovenije
Združenje je ustanovljeno z namenom, da v časih, ki niso rožnati, poveže vse slovenske rejce in da enotno zastopa interese rejcev v pogovorih s podjetji in trgovinami.
Spletna aplikacija SOPOTNIK že v uporabi
Aplikacija SOPOTNIK omogoča vpogled v stanje prijavljenih površin iz zbirnih vlog ter spremljanje poteka sprememb na teh površinah.
Strokovna ekskurzija v okviru projekta "Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju"
Preberite kratek prispevek o ogledu dobre prakse na Hrvaškem, v okviru EIP projekta, sofinanciranega iz PRP 2014-2020. Strokovna ekskurzija je bila namenjen ogledu dobre prakse delovanja Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), ki je primer celovitega povezovanja javnih institucij in kmetijskih gospodarstev.
Javna razprava o osnutku Sporazuma o partnerstvu - podlaga za operativne programe kohezijskih skladov
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v polnem zagonu priprave ključnih dokumentov za prihajajočo finančno perspektivo 2021-2027. Dopolnjen osnutek Sporazuma o partnerstvu, ki so ga poslali Evropski komisiji 21. januarja 2021, je v procesu usklajevanja in predstavlja podlago za pripravo operativnih programov. Vaše pobude lahko podate preko e-obrazca.
Umik / odpoklic živil zaradi prisotnosti etilen oksida v aditivu za živila
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani več podjetij obveščena o izvajanja umika oz. odpoklica živil (zlasti sladoledov in jogurtov), in sicer zaradi uporabe aditiva E410 gumi iz zrn rožičevca, v katerem je bila ugotovljena prisotnost etilen oksida. Potrošnike pozivajo, da sproti preverjajo spletne strani UVHVVR oziroma proizvajalcev in trgovcev.
Išče se čebelam najprijaznejša občina v letu 2021
Čebelarska Zveza Slovenije v partnerskem sodelovanju s Semenarno Ljubljana iščeta čebelam najprijaznejšo občino v letu 2021. Namen natečaja je izboljšanje delovanja med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi. Projekt traja že vrsto let. Občine, vabljene k sodelovanju!
S proizvodnjo piva se v Sloveniji ukvarja 68 podjetij
Ljubitelji piva, pivovarji, hmeljarji in lastniki pivnic so dobili »svoj« dan, mednarodni dan piva, leta 2007, praznujejo pa ga vsak prvi petek v avgustu. Letos bo to 6. avgusta. Ljubiteljev piva nimamo preštetih, vemo pa, da prebivalec Slovenije porabi doma povprečno 26 litrov piva na leto.

SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA

Vabilo na dodatni javni posvet o predlogu Strateškega načrta skupne kmetijske politike na Koroškem
MKGP v okviru javne razprave, ki traja do 15. 8. 2021, na območju Koroške organizira dodatni, že deveti javni posvet o predlogu strateškega načrta. Predviden datum je sreda, 11. 8. 2021. Potrditve datuma in informacija o lokaciji javnega posveta bo objavljena na spletni strani Skupna kmetijska politika (www.skp.si).
Vabljeni k podaji pripomb na Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru javne razprave o predlogu Strateškega načrta organizira javna posvetovanja po vsej Sloveniji. Pripombe na vsebino dokumenta lahko vsi zainteresirani posredujete do 15. avgusta!

PAMETNO PODEŽELJE

Kmetje skupaj kupijo stroj - kaj jih čaka na banki?
Skupni nakup specializiranih kmetijskih strojev se izjemno splača, kakšna pa je bančna praksa? Več v prispevku Agrobiznisa!

LEADER

Otvoritev Centra za lokalno oskrbo - Zadružna trgovina Prlekija
Te dni je v atriju Mestne hiše v Ljutomeru, potekala uradna otvoritev Centra za lokalno oskrbo - Zadružne trgovine Prlekija. Projekt je bil sofinanciran iz ukrepa LEADER v okviru PRP 2014-2020.
Kolesarski dogodki na LAS Srce Slovenije v okviru projekta sodelovanja E-nostavno na kolo
V mesecu septembru, v času tedna mobilnosti, se bodo izvedli 4 kolesarski dogodki z zanimivimi, zabavnimi in poučnimi vsebinami v kar štirih občinah LAS Srce Slovenije. Dogodkov se lahko udeležite v Kamniku, Litiji, Lukovici ali Moravčah.

PROJEKT SODELOVANJA MaB USPEŠNO ZAKLJUČEN
Konec junija 2021 se je, kljub podaljšanju zaradi epidemije COVID-19, uspešno zaključil projekt sodelovanja Približajmo Unescova biosferna območja prebivalcem (skrajšano: MaB). V projektu je sodelovalo šest slovenskih LAS. Poleg vodilnega partnerja projekta, LAS Dolina Soče, so v projektu sodelovali še LAS Posavje, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Gorenjska košarica, LAS med Snežnikom in Nanosom ter LAS Krasa in Brkinov.

ŠIRIMO ZNANJA

Ukrepi na strnišču
O ukrepih na strnišču (ravnanje s slamo, preprečevanje zapleveljenosti na strnišču, izvedba apnjenja na osnovi analiz, izvedba globinskega podrahljavanja, priprave za setev in setev strniščnih dosevkov) svetuje Draga Zadravec, specialistka za poljedelstvo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor.

PREDSTAVLJAMO PROJEKTE, SOFINANCIRANE IZ PRP 2014-2020

Družabni center Muzejska zbirka Prebold (DCMZP)
Občina Prebold je z LEADER operacijo izboljšala prepoznavnost objektov Muzejske zbirke Prebold skozi čas ter občanom in ranljivim skupinam ponudila obnovljene objekte in številne aktivnosti.
Urejen je bil tudi pokrit tržni prostor za dejavnosti tržnice v slabem vremenu.

NAPOVEDNIK

Avgust

Poljedelski dan - 6. 8. 2021, ob 10.00 uri, preko spleta (Zoom)
Vabimo vas na poljedelski dan, ki bo v petek, 6. avgusta 2021, ob 10.00 uri, preko aplikacije Zoom. Dostopna je preko spletne strani KGZ Maribor ali na vabilu.
Dogodek “NeVARNO s traktorjem” - 8. 8. 2021, Center varne vožnje, Vransko
V sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, AMZS in Društvom podeželske mladine Spodnje Savinjske doline vas 8. avgusta vabimo na Vransko, na AMZS Center varne vožnje. V sklopu dogodka “NeVARNO s traktorjem” pripravljajo pestre vsebine. Preizkusili se boste lahko v različnih praktičnih delavnicah varne vožnje s traktorjem. Obvezne so predhodne prijave, najpozneje do 4.8.2021 oz. do zasedenosti mest.
Slavnostni prižig kope rekorderke in srečanje slovenskih oglarjev - 13. in 14. 8. 2021, Dole pri Litiji
Vabljeni na dogodke ob oglarski kopi! Še posebej na slavnostni prižig kope rekorderke, 13. avgusta 2021, na Oglarsko domačijo Medved, v Oglarsko deželo in na srečanje slovenskih oglarjev 14. avgusta 2021 na kopišče pri OŠ Dole pri Litiji v Oglarski deželi.
Delavnica: Spoznajmo zelišča za krepitev organizma in si izdelajmo zeliščno mazilo - 19. 8. 2021, Zeliščarski center JV Slovenije (zagrad 37, Škocjan)
Na delavnici se boste sprehodili po območju zeliščarskega centra in spoznali uporabnost zelišč ter izdelali zeliščna mazila. Vsak udeleženec delavnice bo narejeno mazilo lahko odnesel domov.
Čebelarski poletni tabor za otroke bo! - 23. do 27. 8. 2021
Počitniško varstvo organizira Gostišče pri Čebelici, v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Pohitite z rezervacijami; število prijav je omejeno.
Okrogla miza Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji - 25. 8. 2021, Pomurski sejem, dvorana 4
MKGP v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2021 organizira okroglo mizo z naslovom Razvoj pristopa LEADER in CLLD v Sloveniji, ki bo potekala v sredo 25. 8. 2021 ob 10. uri na Pomurskem sejmu v dvorani 4. Vabimo vas, da se zaradi lažje organizacije predhodno prijavite.
Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami - izziv in priložnost za slovenski turizem - 27. 8. 2021
Slovenija se v letu 2021 ponaša z laskavim nazivom – Evropska gastronomska regija. Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja. Vabljeni na Brdo pri Kranju na posvet, namenjen strokovni javnosti.
Izobraževanje: SMERNICE DOBRIH HIGIENSKIH NAVAD V ČEBELARSTVU - 28. in 29. 8. 2021
Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP so namenjene vsem čebelarjem kot pomoč in usmeritev pri zagotavljanju varnih in kakovostnih čebeljih pridelkov. Naučite se kako vzpostaviti, dokumentirati, uvajati in vzdrževati učinkovit sistem zagotavljanja varnih živil.
Fotografski natečaj Alpske konvencije za leto 2021 - do 31. 8. 2021
Stalni sekretariat Alpske konvencije in predsedujoča Švica razpisujeta fotografski natečaj za leto 2021 in ga posvečata Alpskim jezerom in rekam vseh velikosti in oblik. Fotografije pričakujejo do 31. avgusta 2021.

September

Regijska delavnica "Enabling future Smart Villages Regenerative Agriculture & Smart Ecological Food Production" - 13. - 14. 9. 2021, Stare Jabłonki, Poljska
Predprijave do 15. avgusta!

FOTO UTRIP PRP

Bralka Nina nam je poslala fotografijo avtohtone Kranjske sivke (Apis mellifera carnica) med nabiranjem cvetnega praha in medene rose na rožnatem cvetu kozmeje.
Iz ekipe Mreže za podeželje se zahvaljujemo za lep motiv!
NinaTojnko_kranjska_cebela
Avtor: Nina Tojnko

JAVNI RAZPISI

NOVO! OKVIRNI TERMINSKI NAČRT 2021
Dne 2. 8. 2021 smo posodobili okvirni terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 do konca leta 2021!
AKTUALNI JAVNI RAZPISI PRP 2014-2020:


NOVO! 18. in 19. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev; rok za prijavo: 20. 10. 2021

2. javni razpis za podukrep 7.3 Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo; rok za prijavo: 23. 9. 2021

5. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014–2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev

3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020; rok za prijavo: odprti tip javnega razpisa - do porabe razpisanih sredstev
PREGLEDOVALNIK O STANJU VLOG - ARSKTRP
Vas zanima, v kateri fazi je obravnava vaše vloge oz. zahtevka?
Vlagatelji lahko pridobite informacijo o tem, kdaj lahko s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pričakujete odločbo oz. izplačilo odobrenih sredstev. V ta namen je bil vzpostavljen spletni pregledovalnik.

Pregledovalnik se redno posodablja, zato za zadnje informacije poiščite povezavo: zavihek Storitve > Obvestila (desno spodaj) > Aktualni podatki za vlagatelje o obravnavi njihovih vlog in zahtevkov.
DRUGI RAZPISI (ne-PRP):

Objavljen razpis za program LIFE za leto 2021
Delimo novico Ministrstva za okolje in prostor! Evropska komisija je objavila razpis za program LIFE za leto 2021. Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za izrabo vetrne energije (JR VE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 24. 9. 2021.

Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021); datum zaključka: do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Objavljeni trije javni razpisi za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020; odprti do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa

Objava razpisa za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov; prijave do 31. 10. 2021

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

Javni razpis Norveškega finančnega mehanizma za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; rok za prijavo: 30. september 2021
K prijavi so vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.
Razpis za program LIFE za leto 2021
Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov, in sicer za štiri vsebinska področja: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano.
Logo_IYFV2021_SI

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

V naši bazi prejemnikov imamo shranjene samo elektronske naslove in podatke, ki ste nam jih zaupali ob prijavi. Uporabljamo jih samo v namen pošiljanja občasnih sporočil. Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (uradni list RS, št.86/04 in 113/05). Če je sporočilo zgrešilo naslovnika, ali če je bilo zaradi napake v naslovniku ali pri prenosu sporočilo poslano drugam, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja.


Cenimo svobodno voljo naročnikov, zato se lahko kadarkoli odjavite s seznama prejemnikov s klikom na povezavo tukaj.