Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni reader,

dne, 14. 10. 2022, je bila izvedena spletna predstavitev Strateškega načrta skupne kmetijske politike, za katerega je bilo zelo veliko zanimanja. Na voljo je PPT predstavitev in video posnetek.

Naj izpostavimo tudi izdajo monografije na več kot 300 straneh Izvajanje pristopa LEADER/CLLD v Sloveniji, ki bo predstavljena ob 20. letnici delovanja Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Program LEADER/CLLD je ena od slovenskih zgodb o uspehu. Na voljo je tudi spletna izdaja.

Vabljeni k pregledu ostalih novic in dogodkov, ki bodo organizirani v prihodnjih dneh!

Lepo vas pozdravljamo,
ekipa Mreže za podeželje

DELIMO FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Ekološki jedilni sirek, Ekološka kmetija Bio-log
sirek_2022_s
Ekološka kmetija Bio-log je želela realizirati idejo o nadomestku za ekološki sladkor oziroma sladkorno melaso, ki bi jo lahko uporabili pri kuhanju marmelad in sokov. Kot možnost se je pokazalo, da se lahko iz določenih sort sirka izdeluje sirup in melaso. Ob nadaljnjem raziskovanju so junija posejali pol hektarja posebne sorte sirka. Glede dejanske uporabe pa jih čaka še kar nekaj raziskovanja in preizkušanja. Želimo jim veliko uspeha.

V uredništvu bomo veseli vaših novih fotografij!

AKTUALNE NOVICE

PREZENTACIJA: Spletna predstavitev Strateškega načrta SKP 2023–2027 za najširšo javnost
MKGP je 14. 10. 2022 izvedla spletno predstavitev Strateškega načrta SKP, ki je bil poslan na Evropsko komisijo v potrditev. Predstavitve se je udeležilo 700 udeležencev. Na voljo je PPT z vsemi intervencijami in video posnetek.
FOTOGALERIJA: 10. praznik ekoloških kmetij in biodan
Praznik ekoloških kmetij je potekal v Slovenj Gradcu 16. oktobra. Dogajanje je bilo pestro, poskrbljeno je bilo za promocijo in prodajo ekoloških živil iz cele Slovenije, udeležbo in promocijo sorodnih društev, razstavo ekoloških pridelkov/izdelkov, degustacijo ekoloških vin in jedi.
RADIO: Prispevek s sirarskih dnevov
V okviru oddaje Od setve do žetve je bil pripravljen prispevek z zanimivimi sogovorniki ob festivalu slovenskih sirov.
VIDEO: 25. obletnica turističnih kmetij Slovenije
Po 25 letih so v združenju turističnih kmetij Slovenije z delom zelo zadovoljni, na začetku je bilo okoli 100 članov, zdaj jih je 407. Idej imajo veliko, od blagovne znamke in svoje embalaže do organizacije dogodkov in želje, da bi čim več kmetij dobilo znake kakovosti.
Pričetek izplačevanja prvih subvencij OMD za zbirno vlogo 2022
Z 20. oktobrom 2022 je AKTRP pričela z izplačevanjem predplačil za ukrep OMD (plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami) za leto 2022. Predplačila v višini 75 odstotkov pripadajočih sredstev za posamezno kmetijo za ukrep OMD bo Agencija izvedla za večino kmetij. V oktobru bo izplačanih 8 milijonov evrov (za dobrih 12.000 kmetij), v novembru pa 22 milijonov evrov (za večino preostalih kmetij z zahtevkom OMD).
Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi
Pogovar z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo, o proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na proizvodnjo polpripravljenega svežega mesa za peko in žar.
Novi javni razpis Slovenskega regionalno razvojnega sklada
Slovenski regionalno razvojni sklad je 7. 10. 2022 objavil nov javni razpis za produkt BIZI ZADRUGE, namenjen za spodbujanje naložb za razvoj in dvig konkurenčnosti zadružništva.
Okrogla miza na temo »Ženske na podeželju – mnogokrat spregledan potencial« ob 30-letnici Društvo kmetic Dravske doline
Danes je v društvo vključenih 338 žena in deklet. Ob praznovanju obletnice društva je v dvorcu Mahrenberg v Radljah ob Dravi potekala tudi okrogla miza Ženske na podeželju mnogokrat spregledan potencial, na kateri so se govorci, med njimi tudi ministrica Irena Šinko, dotaknili ključnih problematik: spregledanost in neenakopravnost kmetic ter pomanjkanje socialne varnosti.
VIDEO: BELORTA – velikan za prodajo sadja in zelenjave
V okviru strokovne ekskurzije Sindikata kmetov Slovenije po Belgiji so si udeleženci ogledali zadružno podjetje Belorta. Podjetje se ukvarja z avkcijsko prodajo sadja in zelenjave. Na seznamu ponudbe imajo kar 140 vrst različne zelenjave in 25 vrst sadja. Za vsako vrsto imajo izdelan koledar dosegljivosti in več kot 80 % vse zelenjave je dosegljive preko celega leta.
21. oktober - dan jabolk
Ali veste, da v Sloveniji od vsega sadja pridelamo največ jabolk, zato lahko vsak prebivalec zaužije 1 lokalno jabolko na dan? Ob sloganu »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« bo na različnih lokacijah po Sloveniji možno poizkusiti več različnih sort jabolk z znakom izbrana kakovost – Slovenija. Stojnice bodo postavljene v Ljubljani na Prešernovem trgu, nakupovalnem središču Citypark in Aleja, v Mariboru na Glavnem trgu in nakupovalnem središču Europark ter v Celju v nakupovalnem središču Citycenter.
Projekt Kuhnapato se je predstavil na letošnjem Svetovnem prehranskem forumu v Rimu
Projekt Kuhnapato se je letos predstavil na Svetovnem prehranskem forumu - letnem srečanju mladih na področju hrane in kmetijstva, ki poteka od 17. do 21. oktobra. Letošnja tema foruma je »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Sodelujejo tudi predstavniki iz Slovenije (Zveza slovenske podeželske mladine). Slovenijo so v okviru stranskega dogodka za predstavitev projekta Kuhnapato zastopali štirje osnovnošolci z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini. Na njihovem razstavnem prostoru sta jih obiskala tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in glavni ekonomist FAO Maximo Torero.

ŠIRIMO OBZORJA

Konferenco o novih tehnologijah v kmetijstvu
Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v vlogi vodilnega partnerja LAS Vipavska dolina in Kmetijski inštitut Slovenije vas vabita na konferenco o novih tehnologijah v kmetijstvu,
ki bo potekala v četrtek, 27. oktobra 2022, med 9. in 13. uro v dvorani prve slovenske vlade, Ajdovščina.
Finance za kmete: kako analizirati stroške pridelave, določiti ceno izdelka in načrtovati novo sezono
Ali pridelke prodajate pod ceno, boste izvedeli z izračunom lastne cene, ki temelji na kalkulaciji skupnih stroškov, pravi agrarni ekonomist Črtomir Rozman s fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru
Agrobiznis - Robotika v kmetijstvu: prihodnost je zdaj
Pridelovalci mleka, ki na svetu že uporabljajo robotske roke predvsem pri molži in tudi pri čiščenju hlevov, ugotavljajo, da s tem stroške znižajo tudi do 35 odstotkov.
Delavnica za govedorejce z vključenimi EIP projekti
KGZ Maribor organizira delavnico za govedorejce. Vključili bodo med drugim tudi rezultate nekaterih EIP projektov kot so Zmanjševanje obremenitev iz kmetijstva na površinske in podzemne vode, Nevidni pastir, Kakovost travnih in koruznih silaž in A2A2 mleko.
Seminar mreže EU SKP „Pametno krožno kmetovanje za obravnavo visokih cen energije in gnojil“
V Portu na Portugalskem bo 6. in 7. decembra 2022 potekal seminar EU mreže SKP. V kontekstu višjih stroškov energije in gnojil se bo seminar osredotočil na iskanje inovativnih rešitev za prožne sisteme kmetovanja in prehrane s pristopi pametnega krožnega gospodarstva. Razpis za prijavo interesa je odprt do ponedeljka, 24. oktobra 2022, do 11:59.
Projekt Tržno nišno kmetovanje
Projekt Niche Market Farming je projekt ERASMUS+, ki se osredotoča na izobraževanje kmetov, študentov, oblikovalcev politik in zainteresiranih strani o tem, kako lahko kmetije delujejo pod trenutnim gospodarskim pritiskom preko oskrbe tržnih niš. Služenje tržnim nišam lahko postavi mejnik za sodoben in konkurenčen pristop k varnosti in trajnosti kmetijstva ter je možnost za vzdrževanje družinskih kmetij na podeželju.
Globalna konferenca o trajnostni pridelavi rastlin
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) od 2. do 4. novembra 2022 organizira Globalno konferenco o trajnostni pridelavi rastlin na temo »Inovacije, učinkovitost in odpornost«. Splošni cilj konference je ozaveščati o prispevku trajnostne pridelave rastlin k izvajanju strateškega okvira FAO 2022–31 z namenom doseganja ciljev trajnostnega razvoja.
Konferenca bo potekala kot hibridno (virtualno/fizično) srečanje na sedežu FAO v Rimu in preko zooma.


LEADER

Monografija Izvajanje pristopa LEADER/CLLD v Sloveniji
Ob 20. letnici delovanja Društvo za razvoj slovenskega podeželja bo v petek, 21. 10. 2022 predstavljen izzid monografijr o izvajanju pristopa LEADER/CLLD v Sloveniji, katere avtorji so Irma Potočnik Slavič, Tomaž Cunder, Eva Šabec Korbar, Matej Bedrač in Goran Šoster.
Program LEADER/CLLD je ena od slovenskih zgodb o uspehu, ki gradi na tradiciji umnega kolektivnega upravljanja s prostorom in življenjskimi viri. Celostni razvoj podeželja je vgrajen v pristop, ki temelji na lokalni pobudi. Zaradi administrativnih ovir in tehničnih pomanjkljivosti nekateri ne prepoznajo izjemnega prispevka tega programa k razvoju podeželja.
Avtorji so se zato odločili, da v monografiji podajo širok in poglobljen pogled na podeželje in upravljanje razvoja ter tako prispevajo h krepitvi in vitalnosti slovenskega podeželja.
Strokovna ekskurzija LAS Dobro za nas
Člani LAS Dobro so se mudili v Prlekiji, ker so se ob odličnih predstavitvah seznanili s številnimi uspešno izvedenimi projekti na tem območju.

NAPOVEDNIK

10
OKTOBERStrokovni posvet: Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj Slovenskega podeželja

21. 10. 2022, Sveti Jurij ob Ščavnici

Poslovne finance za kmete

21. 10. 2022, Ljubljana

Kmečka tržnica v Motniku

22. 10. 2022, Motnik, občina Komenda

EIP usposabljanje na temo bivališča in skrivališča podpornih organizmov

26. 10. 2022, preko spleta

Konferenca nove tehnologije v kmetijstvu

27. 10. 2022, Ajdovščina

Delavnica za govedorejce z vključenimi EIP projekti
28. 10. 2022, Kmetija Slemenjak v Skokah, Miklavž na Dravskem polju

The Women’s Academy for Rural Innovation
23. - 28. 10. 2022, Španija
11
NOVEMBER

Konferenca: Trajnostni odzivi skupnosti na podnebno krizo in draginjo

11. 11. 2022, Ljubljana

ENRD workshop Advancing gender equality in rural areas in the EU

15. 11. 2022, Andolsheim, Francija

Delavnica Evropske komisije: Poklicno izobraževanje in usposabljanje za kmetijstvo v tranziciji

24. 11. 2022, Bruselj, Belgija


JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Objavljeno /
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
4. 3. 2022
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
10. 7. 2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

NOVO! Nov okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Dva javna razpisa Slovenskega regionalno razvojnega sklada - AGRO INVEST (Projekti primarne kmetijske pridelave s podporo projektom za prilagajanje na podnebne spremembe) in AGRO ZEMLJA (Nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč); rok za prijavo: 31. 12. 2022

Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022-za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska; rok za prijavo: 10. 1. 2023

Objava 2. razpisa Biodiversa+ BiodivMon, za prijave raziskovalnih projektov na temo "Izboljšano transnacionalno spremljanje biotske raznovrstnosti in sprememb ekosistemov za znanost in družbo”; rok ta prijavo: 5. 4. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet