Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni reader,

v današnjih novicah predstavljamo že tretjega od osmih slovenskih finalistov natečaja dobrih praks (Rural Inspiration Awards 2022), ki poteka v okviru Evropske komisije - to je mladi kmet prevzemnik Simon Čretnik, ki je zgradil hlev z najmodernejšimi tlemi na svetu. V hlevu so krave proste, brez ležalnih boksov ter na prepustnih tleh s takojšnjim odstranjevanjem urina.

V tem tednu pa sta se zaprla dva javna razpisa iz podukrepa 4.1 in en javni razpis iz podukrepa 4.2. Trenutno so tako odprti še štirje javni razpisi iz PRP 2014-2020.

Po daljšem premoru smo prejeli nekaj vaših fotografij s terena, kar nas zelo veseli. Kar pošljite nam jih še, skupaj s kratkim komentarjem, in sicer na e-naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si.

In ne pozabite V NAPOVEDNIKU preveriti, če vas pritegne kakšen izmed res številnih dogodkov!
Že ta konec tedna vabljeni na sejem Narava - zdravje, ki bo od 9. do 11. septembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na sejmu se MKGP predstavlja s kampanjo "Lepo je biti kmet" z namenom povečevanja ugleda poklica kmet, organizirana bo tržnica ekoloških pridelovalcev hrane, s kampanjo Postani gozdar pa promoviramo poklice v gozdarstvu. Na voljo bo tudi animacijski prostor za degustacijo in prostor za igro Farming simulator, obiskovalce pa bomo s posebno razstavo in interaktivnim zaslonom opozarjali tudi na pomen zmanjševanja zavržkov hrane.

Lepo vas pozdravljamo,
Tina, Slavica, Matej in Tanja iz ekipe Mreže za podeželje

DELIMO FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Od naše bralke ge. Mije smo te dni prejeli fotografijo korita s svežo pitno vodo ob Rokovnjaški planinski poti, ki je speljana po mejah občine Lukovica na Štajerskem. Kako dragocena je voda, še posebej pitna, se po letošnji hudi suši gotovo bolje zavedamo. V upanju, da bomo znali ohraniti take vodne vire, se v uredništvu Mreže za podeželje zahvaljujemo za fotografijo.
Vzorčenje_Selce_Lukovica_foto_Mija_Bokal (27)
Avtor: Mija Bokal

AKTUALNE NOVICE

V javni obravnavi osnutek uredbe, ki ureja odpravo zaraščanja na kmetijskih zemljiščih
Zainteresirani lahko morebitne pripombe na osnutek spremembe uredbe posredujejo do 1. oktobra 2022.

Vsebinsko bogata strokovna ekskurzija ekoloških kmetov
Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev – Deteljica je ob podpori KGZS izvedla ogled dobrih praks na Notranjskem in v Osrednji Sloveniji. Na Gradu Prestranek so si ogledali posestvo, kjer se med drugim ukvarjajo z ekološko rejo govedi in islandskih konjev.

Objavljen seznam priporočenih sort nekaterih žit za leto 2022/2023
Bliža se čas jesenske setve ozimnih žit. Ponudba semena žit na trgu je zelo široka, še posebej velika je izbira pri ozimni pšenici in ječmenu. Za lažjo odločitev pri izboru sorte so na Kmetijskem inštitutu Slovenije objavili seznam priporočenih sort nekaterih žit.

Prijava v šolsko shemo za šolsko leto 2023/2024
V aplikaciji za elektronski vnos vlog je odprt razpis za oddajo vlog za odobritev vlagatelja za pomoč šoli za šolsko leto 2023/2024. Rok za oddajo vlog je 1. december 2022.

Zaključena je oddaja vlog na 24. javni razpis za podukrep 4.1
Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 24. javni razpis je znašala 9.000.000 evrov. Oddanih je bilo 28 vlog, v katerih so vlagatelji zaprosili za 3.710.000 evrov sredstev.

Zaključena je oddaja vlog na 25. javni razpis za podukrep 4.1
Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 25. javni razpis je znašala 3.000.000 evrov. Oddanih je bilo 12 vlog, v katerih so vlagatelji zaprosili za 3,02 milijonov evrov sredstev.

Zaprl se je 8. javni razpis za podukrep 4.2
Z javnim razpisom je bilo razpisanih 4.000.000 evrov, oddanih vlog ni bilo.

AGRO HI-TECH NATEČAJ: Iščejo nove visokotehnološke rešitve!
V Agrobiznisovem hi-tech natečaju že četrtič iščejo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Prijavite se na natečaj do 14. oktobra 2022!

PREDSTAVLJAMO FINALISTE NATEČAJA DOBRIH PRAKS 2022

Novogradnja hleva za krave molznice (High Welfare Floor) – pašnik pod streho
Danes predstavljamo tretjega od osmih slovenskih finalistov natečaja dobrih praks (Rural Inspiration Awards 2022), ki poteka v okviru Evropske komisije pod geslom Prihodnost so mladi.

Simon Čretnik je mladi kmet prevzemnik, ki je investiral v enega najsodobnejših hlevov na svetu. High Welfare Floor (HWF) so inovativna tla za hleve na prosto rejo. Hlev kravam molznicam zagotavlja veliko ugodja in udobja, saj je v njem položen najsodobnejši pod na svetu, čisti ga robot, v hlevu je stroj za molžo krav, živali pa imajo na voljo tudi masažni aparat.

Simon je prejemnik pomoči za mlade prevzemnike iz podukrepa 6.1 v okviru PRP 2014-2020. Za projekt pa so pridobili sredstva iz podukrepa 4.1, in sicer za novogradnjo hleva za krave molznice, izgradnjo gnojišča, jame za gnojnico, strojne lope ter nakup fleksibilnega rezervoarja za gnojevko.

Poglejte si predstavitveni VIDEO o hlevu SImona Čretnika!

PAMETNO PODEŽELJE IN DIGITALIZACIJA

Ministrica Šinko: »Digitalizacija in sodobne tehnologije nam bodo pomagale razviti okolju prijaznejše kmetijstvo«
Ministrica Irena Šinko se je z ministrico dr. Emilijo Stojmenova Duh, pristojno za področje digitalne preobrazbe, udeležila predstavitve projektov s področja pametnih vasi in pametnega kmetijstva v slovenski Istri. V okviru obiska sta bila predstavljena projekta »Smart Agro Grape« in »Šmarje pametna vas«.

Prva pametna podeželska učilnica v Sloveniji
Na Osnovni šoli Ljubno ob Savinji so slovesno odprli prvo pametno podeželsko učilnico. Gre za več kot 170.000 evrov vreden projekt, ki so ga izpeljali s pomočjo evropskega denarja, gospodarskega ministrstva in sredstev iz razpisa Lokalne akcijske skupine Zgornje Savinjske in Šaleške doline.

Geografski informacijski sistem za prikaz občutljivih območij
Posredujemo vam povezavo do GIS za prikaz občutljivih območij. Vsak lahko sedaj preveri, če je njegova pridelovalna površina znotraj katerega od varovanih območij.

MLADI PREVZEMNIK

Kmetija Rijavec s Kočevskega raste s prodajo jagnjetine
Rok Rijavec, mladi kmet prevzemnik, vodi srednje veliko kmetijo na Kočevskem. Ukvarja se s prirejo mesa jezersko-solčavskih ovc in rejo goveda, ima klavnico za male živali, sveže meso pa prodaja v bližnji okolici. Nove kupce želi poiskati tudi v Ljubljani, prodajo mesa bi rad razširil v več gostiln, dodatne prihodke pa namerava ustvariti tudi s prodajo pečenih jagenjčkov.

LEADER

Kaj sploh je LEADER?

Vsak četrtek nadaljujemo s podrobnejšo predstavitvijo pristopa LEADER in njegovih 7 načel.

Danes pojasnjujemo pristop od spodaj navzgor.
Pristop od spodaj navzgor je bistvo pristopa LEADER. LEADER verjame, da so lokalni prebivalci najboljši strokovnjaki za spodbujanje razvoja svojega ozemlja. Ta pristop od spodaj navzgor pomeni, da lahko lokalna skupnost in lokalni akterji pomagajo opredeliti razvojno pot za svoje območje v skladu z njihovimi potrebami, pričakovanji in načrti.
CIZO - Centri interpretacije zavarovanih območij
Projekt sodelovanja LAS "Centri interpretacije zavarovanih območij" je včeraj potekal v naravi. Partnerski LAS-i so se srečali na Lisci, kjer smo uspešno izvedli še eno pomembno projektno dejanje. Namen projekta je povezovanje zavarovanih območij narave na območju Slovenije - izziv je ustvarjanje novih produktov, novih mrež ponudnikov in zanimivih destinacij v Sloveniji. Projekt je sofinaciran s sredstvi CLLD, podukrep 19.3.

Kako si izposodim kolo v sistemu izposoje koles?
Vabljeni vas na prvi dogodek v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju - predstavitev sistema izposoje koles, ki bo v Termah Banovci, v sredo, 14. 9. 2022 od 9.00 ure do 12:00 ure. Na dogodku boste izvedeli: Kako si izposodim kolo v sistemu izposoje koles? Kaj je dobro vedeti o E-kolesih in zaposlitvenih možnostih, ki jih ponujajo? Kakšna je ponudba E – invalidskih vozičkov in opreme?

NAPOVEDNIK

09
SEPTEMBEROgled dobre prakse LAS med Snežnikom in Nanosom

9. 9. 2022, območje občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna

Strokovni dogodek z okroglo mizo na temo mladih kmetov in njim namenjenih ukrepov v novem programskem obdobju

9. 9. 2022, Slovenska Bistrica

Okrogla miza o sledljivosti mesa

9. 9. 2022, Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Sejem Narava zdravje 2022

9. - 11. 9. 2022, Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Možnosti občin zahodne Slovenije pri izgradnji namakalnih sistemov

14. 9. 2022, preko spleta

6. Posvet o ohranjanju in trajnostni rabi rastlinskih genskih virov – "Samonikle rastline"

14. 9. 2022, BF, Ljubljana

Delavnica Identifikacija potreb glede semenskih mešanic iz vrstno bogatih travnikov

14. 9. 2022, BF, Ljubljana

Zaključna konferenca EU pilotnega projekta iz področja integriranega varstva rastlin (IVR)

15. 9. 2022, preko spleta
Na konferenci bodo predstavljene ugotovitve in zaključki pilotnega projekta. Predstavljena bo tudi vseevropska zbirka podatkov o orodjih in praksah IVR, ki izhajajo iz projektnih dejavnosti. Za udeležbo na konferenci je potrebna prijava preko spletnega obrazca.

Dan koruze

16. 9. 2022, Turnišče pri Ptuju

Dan medu in kulinarike

17. 9. 2022, Lesce

IZOBRAŽEVANJE: Možnosti občin vzhodne Slovenije pri izgradnji namakalnih sistemov

21. 9. 2022, preko spleta

Strokovno srečanje v konjereji

21. 9. 2022, Ptuj

Brezplačno strokovno srečanje kako poskrbeti za starše, stare starše ali če v oskrbi starejših vidite celo poslovno priložnost

21. 9. 2022, Turistična kmetija Grobelnik, Zabukovje nad Sevnico

VABILO: Vodi prijazno namakanje kmetijskih površin (EIP Vode)

22. 9. 2022, Kmetija Zatler v Klečah pri Ljubljani

Strokovno srečanje Izvajanje biovarnostnih ukrepov na živinorejskih kmetijskih gospodarstev

23. 9. 2022, Ptuj

Razglasitev zmagovalcev natečaja ekološkega kmetovanja

23. 9. 2022, Bruselj

Podnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?

26. 9. 2022, Hiša EU, Ljubljana / Zoom

Brezplačno strokovno srečanje za mlade kmete (do 40 let) na Ekološki kmetiji Kukenberger

28. 9. 2022, Trebnje

Strokovna srečanja v različnih kmetijskih panogah

od maja do oktobra
10
OKTOBER3. Festival slovenskih sirov

4. 10. 2022, Kongresni center Brdo pri Kranju

23. PRAZNIK KOZJANSKEGA JABOLKA 2022

8. do 9. 10. 2022, Podsreda

Strokovno srečanje o hmeljarstvu

13. 10. 2022, Gotovlje

Predstavitev rezultatov Ciljnega raziskovalnega projekta "Konflikti na podeželju spodbujajo iskanje rešitev in razvoj"

19. 10. 2022, Filozofska fakulteta, Ljubljana

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Objavljeno /
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
4. 3. 2022
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 4.2:
9. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022 – naložbe, namenjene krožnemu gospodarstvu
25. 2. 2022
5. 10. 2022
2.475.170 EUR
Podukrep 4.1:
26. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v krožno gospodarstvo na kmetijskih gospodarstvih
25. 2. 2022
4. 10. 2022
2.400.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
10. 7. 2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
NOVO! Javni razpis za podelitev javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal; rok za prijavo: 29. 9. 2022

EU Soil Mission: €95 million call opens;
Evropska komisija med drugim išče strategije za dekontaminacijo in ponovno uporabo zemljišč ter inovativne zamisli o tem, kako izvajati prakse kmetovanja za ublažitev emisij ogljika; rok za prijavo: 27. 9. 2022

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov. Zadnji rok za prijavo: 29. 9. 2022.

Javna razpisa za produktivne naložbe v klasično akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture; rok za prijavo: 30. 9. 2023

Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Dva javna razpisa Slovenskega regionalno razvojnega sklada - AGRO INVEST (Projekti primarne kmetijske pridelave s podporo projektom za prilagajanje na podnebne spremembe) in AGRO ZEMLJA (Nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč); rok za prijavo: 31. 12. 2022

Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022-za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska; rok za prijavo: 10. 1. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet