Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni reader,

danes se zaključuje 60. kmetijsko-živilski sejem AGRA, na katerem se je med drugim v živo predstavilo vseh 8 slovenskih finalistov iz evropskega natečaja "Rural Inspiration Awards 2022 - The Future is Youth". Po dogodku, ki je potekal sproščeno in v zelo dobri energiji, je sledilo še fotografiranje z ministrico Ireno Šinko.

Istega dne pa je bil na sejmu AGRA tudi posvet s predstavitvijo dopolnjenega Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027. Strateški načrt bo po uskladitvi obravnavala tudi Vlada, po tem pa bo posredovan Evropski komisiji.

Za konec naj vas spodbudimo, da nam pošljete spet kakšen FOTO UTRIP. Z veseljem ga bomo delili z našimi bralci!

Lepo vas pozdravljamo,
Tina, Slavica, Matej in Tanja

DELIMO FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Po uspešni predstavitvi svojih projektov so se finalisti natečaja dobrih praks podeželja "Rural Inspiration Awards 2022" fotografirali z ministrico Ireno Šinko.
Na Mreži za podeželje vam še enkrat čestitamo za dosežek in držimo pesti za nadaljnjo uvrstitev na evropskem nivoju natečaja!
1661425931307
Finalisti natečaja z ministrico Ireno Šinko (tretja z leve), avtor: MKGP

AKTUALNE NOVICE

Ministrica Šinko: "V strateškem načrtu mora biti upoštevan tako velik proizvajalec kot mali kmet ter varovanje okolja"
Osrednji dogodek ministrstva na AGRI je bila predstavitev posodobljenega strateškega načrta skupne kmetijske politike. Ministrica je v uvodnem delu predstavitve povedala, da skupaj s strokovnjaki neformalno usklajujejo podane pripombe Evropske komisije in dopolnjujejo predlog. Pri tem aktivno sodelujejo z deležniki in socialnimi partnerji. Več v prispevku.

Navodila za uveljavljanje primera višje sile zaradi suše v letu 2022
V letu 2022 je v kmetijski pridelavi občutna škoda zaradi suše, ki jo bo mogoče šteti za višjo silo v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike.

27. akcija S kmetije za Vas: Zlati sončnici za kmetijo Gašparič in turistično kmetijo Tomše
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v sodelovanju s tednikom Kmečki glas in spletnim portalom Agrobiznis, ki deluje v okviru časnika Finance, ta teden razglasila rezultate akcije S kmetije za Vas, v kateri je letos sodelovalo devet kmetij.

Finančni sklad Kreditna shema
Za podporo delovanju in razvojnim projektom ter investicijam v malih in srednje velikih podjetjih, v obrtnih dejavnostih in pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah so občine Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri ter Območna obrtno – podjetniška zbornica Škofja Loka oblikovale poseben finančni sklad imenovan Kreditna shema.

V javni obravnavi predlog uredbe, ki ureja ukrep Sodelovanje (M16) iz PRP 2014-2020
S predlagano spremembo uredbe se spreminjajo tudi tematike projektov EIP. MKGP je pripravil poziv za predloge tematik, ki je na voljo na spletni strani. Komentar lahko oddate do 5. 9. 2022.

AGRO HI-TECH NATEČAJ: Iščemo nove visokotehnološke rešitve!
V Agrobiznisovem hi-tech natečaju že četrtič iščejo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Prijavite se na natečaj do 14. oktobra 2022!

PREDSTAVLJAMO FINALISTE NATEČAJA DOBRIH PRAKS 2022

SPON je orodje za učinkovito namakanje
Nosilec projekta: Univerza v Ljubljani
V okviru predstavitve finalistov nacionalnega natečaja dobrih praks (Rural Inspiration Awards 2022), ki poteka v okviru Evropske komisije pod geslom Prihodnost so mladi, se je med osmimi finalisti na sejmu AGRA predstavil tudi SPON. O orodju, ki je nastalo v okviru projekta za povečanje produktivnosti kmetijske pridelave z učinkovito in trajnostno rabo vode, je spregovorila Špela Železnikar iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

»SPON deluje kot nasvet. Kmet namreč zjutraj na svoj elektronski naslov ali spletno stran dobi nasvet o tem, koliko je tisti dan smiselno namakati, katero kulturo glede na količino vode v tleh in pričakovano vremensko napoved tistega dne,« je pojasnila Špela Železnikar.

Po njenih informacijah to orodje trenutno uporablja šest od skupaj 36 kmetij iz Vipavske doline, ki so sodelovale v raziskovalnem projektu. In strošek za kmetijo, ki se odloči za takšno nadzorovano namakanje posevkov? Železnikarjeva pravi, da se naložba giblje od tri do pet tisoč evrov ob pogoju seveda, da kmet že ima svoj namakalni sistem.

In kako se kmetija lahko vključi? Prek izbranih ponudnikov mora nabaviti opremo, torej merilnika in sondo, kar se vgradi v tla, da se potem podatki o vlažnosti tal oddajajo v sistem SPON. Kmet seveda posreduje orodju tudi podatke o vrsti posevkov, površini, vrsti uporabljenega namakalnega sistema, prav tako v analizo posreduje vzorec obdelovalne zemlje.

MLADI PREVZEMNIK

VIDEO (5 minut): Mlada oljkarka Nina Froggatt
Za enega večjih oljčnikov v slovenski Istri skrbi tudi ženska roka. Mlada kmetijska prevzemnica Nina Froggatt z družino, se je oljkarstva lotila pred okroglim desetletjem, ko je od staršev prevzela dobre tri hektarje oljčnikov.

GOZDARSTVO, LOVSTVO

Javna razgrnitev osnutkov gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov območij 2021–2030
V okviru javne razgrnitve, ki traja od 26. julija 2022 do vključno 2. septembra 2022, se najširša javnost lahko seznani z vsemi dokumenti in v zvezi z njimi poda mnenja in pripombe.

V okviru javne razgrnitve omenjenih načrtov bodo po posameznih območnih enotah potekale tudi javne predstavitve. KGZS poziva, da se udeležite javnih obravnav v čim večjem številu. Svoje pripombe lahko podate na teh predstavitvah, lahko pa tudi pisno na Zavod za gozdove Slovenije (ZGS). V gozdarskih delih načrtov bodite pozorni na vse morebitne omejitve pri gospodarjenju z gozdovi, na usmeritve glede gospodarjenja z gozdovi, bodite pozorni tudi, kako se umeščajo v prostor različne turistično rekreativne ali druge dejavnosti (kolesarske poti…). V lovskih delih pa bodite pozorni na poglavja Cilji in usmeritve, kjer je opredeljen tudi trend željene številčnosti in prostorske razširjenosti. Osnutki načrtov so objavljeni na spletni strani ZGS na povezavi: Javne razgrnitve 10 letnih gozdno gospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov;

LEADER

Predstavitev finalistov evropskega natečaja dobrih praks 2022 ("Rural Inspiration Awards 2022")
V ponedeljek, 22. avgusta, je na sejem AGRA potekala predstavitev slovenskih finalistov dobrih praks v letu 2022; med njimi so trije sofinancirani iz ukrepa LEADER:
Xena - Nova učna okolja v mestu in na podeželju / LAS »Od Pohorja do Bohorja«
Uspešna zgodba medgeneracijskega sodelovanja Štorklja / LAS Goričko 2020
Lesni feniks / LAS Loškega pogorja.

Kolesarska veriga na podeželju
LAS loškega pogorja, LAS Srce Slovenije / The Heart of Slovenia, LAS gorenjska košarica vabijo na promocijski dan projekta "Kolesarska veriga na podeželju", ki bo potekal v torek, 6. 9. 2022, v Sokolskem domu v Škofji Loki in v okviru katerega bo izveden program: 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚 “𝐊𝐨𝐥𝐞𝐬𝐚𝐫𝐣𝐞𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐳𝐞𝐧 𝐩𝐨𝐧𝐮𝐝𝐧𝐢𝐤”, 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐚 𝐢𝐳𝐩𝐨𝐬𝐨𝐣𝐞 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐬 𝐞𝐊𝐎𝐋𝐎𝐤𝐚.

Spust po reki Dravi
Na vodenem spustu po reki Dravi boste spoznali 𝗿𝗲𝗸𝗼 𝗗𝗿𝗮𝘃𝗼 𝗼𝗱 𝗷𝗲𝘇𝘂 𝘃 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗼𝘃𝗰𝗶𝗵 𝗽𝗮 𝘃𝘀𝗲 𝗱𝗼 𝗺𝗲𝗷𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗵𝗼𝗱𝗮 𝗭𝗮𝘃𝗿𝗰̌ na Slovensko-Hrvaški meji. Vabita LAS Haloze in LAS Bogastvo podeželja. Dogodek se izvaja v okviru 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗮 𝗡𝗮𝘀̌𝗮 𝗗𝗿𝗮𝘃𝗮.

NAPOVEDNIK

08
AVGUSTSrečanje s področja zootehnika – prašičereja

29. 8. 2022, Kmetija Vogrinčič Hanžel, Cankova

Projekt Acquavitis: Rezultati in perspektive

30. 8. 2022, Trst/Italija ali preko povezave Zooma

Vabilo na strokovno srečanje v prašičereji

31. 8. 2022, zbor udeležencev na KGZS Zavodu Murska Sobota

Akademija zeliščarstva “Postani zeliščar” ponovno vabi

različni termini od maja do septembra, Škocjan

Usposabljanja za slovenske čebelarje

več terminov, različne lokacije po Sloveniji
09
SEPTEMBEROgled in predstavitev poskusov z zelenjadnicami v okviru JS v vrtnarstvu na KIS

1. 9. 2022, Kmetijski inštitut Slovenije, Jablje, Grajska cesta 1

Dan koruze 2022

2. 9. 2022, Loka pri Mengšu

Vabilo na strokovno srečanje v oljkarstvu

6. 9. 2022, Loka pri Mengšu

Sejem Narava zdravje 2022

9. - 11. 9. 2022, Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Zaključna konferenca EU pilotnega projekta iz področja integriranega varstva rastlin (IVR)

15. 9. 2022, preko spleta
Na konferenci bodo predstavljene ugotovitve in zaključki pilotnega projekta. Predstavljena bo tudi vseevropska zbirka podatkov o orodjih in praksah IVR, ki izhajajo iz projektnih dejavnosti. Za udeležbo na konferenci je potrebna prijava preko spletnega obrazca.


Brezplačno strokovno srečanje kako poskrbeti za starše, stare starše ali če v oskrbi starejših vidite celo poslovno priložnost

21. 9. 2022, Turistična kmetija Grobelnik, Zabukovje nad Sevnico

Razglasitev zmagovalcev natečaja ekološkega kmetovanja

23. 9. 2022, Bruselj

Brezplačno strokovno srečanje za mlade kmete (do 40 let) na Ekološki kmetiji Kukenberger

28. 9. 2022, Trebnje

Vabilo na srečanje s področja zootehnika – prašičereja

31. 9. 2022, Kmetija Vogrinčič Hanžel, Cankova

Strokovna srečanja v različnih kmetijskih panogah

od maja do oktobra

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Objavljeno /
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
4. 3. 2022
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 4.2:
9. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022 – naložbe, namenjene krožnemu gospodarstvu
25. 2. 2022
5. 10. 2022
2.475.170 EUR
Podukrep 4.1:
26. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v krožno gospodarstvo na kmetijskih gospodarstvih
25. 2. 2022
4. 10. 2022
2.400.000 EUR
Podukrep 4.2:
8. javni razpis iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022-distribucijski centri
11. 2. 2022
7. 9. 2022
4.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
25. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022
11. 2. 2022
6. 9. 2022
3.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
24. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v prilagoditev kmetijskih gospodarstev izvajanju nadstandardnih zahtev na področju zaščite rejnih živali
24. 12. 2021
5. 9. 2022
9.000.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
10. 7. 2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

NOVO! Razpis za okoljske nagrade; zadnji rok za prijavo je 7. oktober 2022

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavlja javni razpis, s katerim želimo izkoristiti razvojni potencial naše strateške surovine (lesa) pri revitalizaciji gospodarstva po Covid-19 krizi ter pospešiti prehod v podnebno nevtralno družbo. Rok za prijavo: 1. 9. 2022

EU Soil Mission: €95 million call opens;
Evropska komisija med drugim išče strategije za dekontaminacijo in ponovno uporabo zemljišč ter inovativne zamisli o tem, kako izvajati prakse kmetovanja za ublažitev emisij ogljika; rok za prijavo: 27. 9. 2022

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov. Zadnji rok za prijavo: 29. 9. 2022.

Javna razpisa za produktivne naložbe v klasično akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture; rok za prijavo: 30. 9. 2023

Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Dva javna razpisa Slovenskega regionalno razvojnega sklada - AGRO INVEST (Projekti primarne kmetijske pridelave s podporo projektom za prilagajanje na podnebne spremembe) in AGRO ZEMLJA (Nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč); rok za prijavo: 31. 12. 2022

Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022-za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska; rok za prijavo: 10. 1. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023
Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet