Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni reader,

Spet smo za vas zbrali novice iz različnih vetrov na temo kmetijstva in razvoja podeželja.

Minuli konec tedna je bila na vladi sprejeta odločitev, da se kmetom ponudi možnost odkupa letošnjega pridelka pšenice preko Zavoda za blagovne rezerve z namenom zadržanja slovenskega pridelka doma. Berete lahko tudi, da je zaradi blaženja posledic vojne v Ukrajini zagotovljena izjemna izravnalna pomoč sektorju mleka in mlečnih izdelkov. V ospredju tematik pa je tudi digitalizacija v kmetijstvu.

Še vedno ste vabljeni k sodelovanju pri oblikovanju ponudbe finančnih instrumentov v kmetijstvu. Preko ankete nam do 11. julija lahko sporočite, katere so ključne težave pri pridobivanje finančnih sredstev in za kakšne vrste investicij potrebujete financiranje.

Preverite tudi številne prihajajoče dogodke! Že ta vikend bo na Štajerskem predstavitev EIP projekta Sledljivost porekla pri krškopoljskih prašičih, na Gorenjskem pa Kneippov dan.

Veseli bomo, če nam na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si pošljete foto-utrip z vaše kmetije oziroma naložbe! Objavili ga bomo v eni naslednjih številk naših e-novic.

Lep pozdrav od ekipe Mreže za podeželje,
Tina, Matej, Slavica in Tanja

DELIMO VAŠ FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Od naše bralke in navdušene kolesarke Nine smo prejeli svežo fotografijo iz Dragatuša v Beli krajini, s pripisom, da je bilo s poljske poti prijetno občudovati obdelano kmetijsko krajino.
Hvala Nina, za podeželski foto-utrip Bele krajine!
Dragatuš_Nina Tomec
Foto: Nina T.

AKTUALNE NOVICE

Prva pomoč za mlekarje
Predmet podpore je izjemna izravnalna pomoč za sektor mleka in mlečnih proizvodov zaradi razmer, ki so posledica vojne v Ukrajini. Za izjemo izravnalno pomoč je namenjenih 5.239.170,00 evrov. Upravičenci bodo pomoč prejeli najkasneje do 30. 9. 2022.

Ministrica Irena Šinko izpostavila pomen digitalizacije za razvoj kmetijstva
Ministrica Irena Šinko je na povabilo Slovensko-Nizozemske poslovne platforme preko video povezave sodelovala na dogodku, namenjenemu digitalizaciji v agri- in hortikulturi. Ministrica je v nagovoru izpostavila, da je digitalna preobrazba kmetijstva in živilstva v ospredju nove skupne kmetijske politike in evropskega zelenega dogovora.

KGZS: Ukrep Dobrobit živali naj se izvede za vse kopitarje enako
V prvi polovici junija je zasedal Strokovni odbor za konjerejo pri KGZS, kjer so se pogovorili o aktualnih izzivih in predlogih, ki bi izboljšali rejo konjev v Sloveniji. Predlagali so, da je uveljavljen ukrep DŽ (dobrobit živali) treba uvesti za vse konje ter da se pasma haflinški konj uvrsti med lokalno ogrožene pasme v okviru ukrepov SKP.

Anketa o finančnih instrumentih v kmetijstvu
Vabimo Vas k sodelovanju pri oblikovanju ponudbe finančnih instrumentov v kmetijstvu! Anketa je aktivna do 11. julija.

AGRA - Povabilo na ocenjevanje medu in medenih pijač
Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA vabi čebelarje, da pošljete svoje kakovostne pridelke in izdelke na ocenjevanje. Podrobnosti najdete v prilogi in prijavnici.

Povabilo k oddaji prispevkov za simpozij Novi izzivi v agronomiji
Slovensko agronomsko društvo vabi vse zainteresirane raziskovalce, da prijavijo prispevke za simpozij Novi izzivi v agronomiji, ki bo 26. in 27. januarja 2023 v Laškem.

BIODIVERZITETA

Prvi rezultati preizkusov ukrepov za varstvo ptic v kmetijski krajini v letu 2022
V okviru projekta EIP VIVEK, financiranem iz podukrepa 16.5 (PRP 2014-2020), so med marcem in majem na površinah sedmih kmetijskih gospodarstev (KMG) na območjih Ljubljanskega barja, Goričkega ter Dravsko-Ptujsko-Središkega polja, preizkušali rezultatsko usmerjene in prostorsko ciljane ukrepe za ohranjanje hribskega škrjanca, poljskega škrjanca in pribe. Preizkušeni ukrepi so bili med kmetijskimi gospodarstvi, ki so jih izvajala, dobro sprejeti. To izvajalce projekta še posebej veseli, saj so jih razvili z željo po tem, da bodo za kmetijska gospodarstva karseda sprejemljivi in izvedljivi, saj bodo le tako lahko prispevali k povečanju biotske pestrosti v kmetijski krajini.

Zakon EU o obnovi narave – velika priložnost za boj proti podnebni krizi in ohranjanje biodiverzitete
Predlog Komisije je velik mejnik! Noben zakon na svetu še ni določil pravno zavezujočih ciljev obnove narave na tej ravni. S predlogom novega zakona bo obnova narave v degradiranih ekosistemih pravno zavezujoča za države članice EU.

INOVATIVNE IDEJE

Šaleška zadruga na trg s prvim superživilom
Kmetijska zadruga Šaleška dolina uvaja prvo superživilo, in sicer kostno juho iz domačih sestavin ekološko pridelanega govejega mesa blagovne znamke Ekodar. Porabnikom želi ponuditi končne izdelke iz surovin slovenskih kmetij.

O modri ženski z zdravilnim zvarkom
Maja Žerovnik in Amanda Kladnik sta prepričali z napitkom babavita. Iz medu in jabolčnega kisa, ki ju odkupujeta od domačih kmetov, ter »s svojimi« zelišči sta pripravili napitek, ki ga najbolje opiše Amanda Kladnik z besedami: »To ni kombuča, kot pravijo nekateri; to je nekaj, kar vsi pijemo, je med nami, pa nihče ne ve, kako bi temu rekel."

MLADI

Mladi na podeželju kot vodje sprememb - vloga podpore LEADER
Brošura Mladi na podeželju kot vodje sprememb je del serije publikacij Evropske mreže za razvoj podeželja (ENRD), ki pomagajo spodbujati izmenjavo informacij in širjenje dobrih praks med deležnike razvoja podeželja v Evropi. Publikacija pokaže, kako ukrepi razvoja podeželja (PRP) oziroma sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) podpirajo mlade in njihove inovativne zamisli, udejstvovanje in sodelovanje. V brošuri lahko beremo o mladi podjetnici Ewi iz Poljske, Nemškem projektu za generacijsko prenovo v turizmu in Luksemburškem projektu spodbujanja zaposlovanja na podeželju – vsi so financirani iz pristopa LEADER.

LEADER

Zaključek projekta Hidden Hills Trail (LAS loškega pogorja)
Zaključuje se projekt Hidden Hills Trail, v sklopu katerega so skupaj s projektnim partnerjem ustvarili 240 km dolgo daljinsko kolesarsko pot po skritih kotičkih Škofjeloškega. Kolesarski krog obsega 7 etap, ki povezujejo 4 občine Škofjeloškega ter različne lokalne zanimivosti. Med zanimivosti kolesarskega kroga bi lahko uvrstili razglede s Soriške planine in Blegoša, Rupnikovo linijo, degustacijo mlečnih izdelkov, nekatere izmed etap pa ponujajo celo priložnost za vodno osvežitev.

Kolesarska veriga na podeželju
V okviru LAS projekta sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju se je mreža postaj za izposojo navadnih in električnih koles še razširila. Vse informacije in napotke za izposojo si preberite na povezavi v naslovu.

Crngrob naokrog – zakladnica freskantstva
Loški muzej Škofja Loka vas v okviru projekta CRNGROB NAOKROG vabijo na ogled razstave Crngrob naokrog – zakladnica freskantstva v Galerijo C'ngrobsk' turn, v cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Otvoritev razstave bo 13.7. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

NAPOVEDNIK

07
JULIJPredstavitev EIP projekta: Sledljivost porekla pri krškopoljskih prašičih

9. julij, Loče pri Poljčanah

Kneippov dan s srečanjem ob zgodbah na temo zdravilnosti vode

9. julij, Snovik

Prikaz točenja medu s pokušino medenih izdelkov

14. julij, Zeliščarski center JV Slovenije

Demonstracija spravila travinja

23. julij, Gače na Dolenjskem

Vabilo na strokovno srečanje v poljedelstvu

28. julij, Štajerska/Prekmurje

Akademija zeliščarstva “Postani zeliščar” ponovno vabi

različni termini od maja do septembra, Škocjan

Usposabljanja za slovenske čebelarje

več terminov, različne lokacije po Sloveniji
08
AVGUSTSejem Agra 2022

20. - 25. 8., Gornja Radgona
09
SEPTEMBERBrezplačno strokovno srečanje kako poskrbeti za starše, stare starše ali če v oskrbi starejših vidite celo poslovno priložnost

21. 9. 2022, Turistična kmetija Grobelnik, Zabukovje nad Sevnico

Brezplačno strokovno srečanje za mlade kmete (do 40 let) na Ekološki kmetiji Kukenberger

28. 9. 2022, Trebnje

Strokovna srečanja v različnih kmetijskih panogah

od maja do oktobra

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Objavljeno /
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
4. 3. 2022
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 4.2:
9. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022 – naložbe, namenjene krožnemu gospodarstvu
25. 2. 2022
5. 10. 2022
2.475.170 EUR
Podukrep 4.1:
26. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v krožno gospodarstvo na kmetijskih gospodarstvih
25. 2. 2022
4. 10. 2022
2.400.000 EUR
Podukrep 4.2:
8. javni razpis iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022-distribucijski centri
11. 2. 2022
7. 9. 2022
4.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
25. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2022
11. 2. 2022
6. 9. 2022
3.000.000 EUR
Podukrep 4.2:
7. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021
24. 12. 2021
3. 8. 2022
21.200.000 EUR
Podukrep 4.1:
24. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 Operacija: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v prilagoditev kmetijskih gospodarstev izvajanju nadstandardnih zahtev na področju zaščite rejnih živali
24. 12. 2021
5. 9. 2022
9.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
23. javni razpis za podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021; Operacija: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva
24. 12. 2021
3. 8. 2022
27.424.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
10. 7. 2020
do porabe sredstev
27.424.000 EUR

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

NOVO! Objavljen javni razpis za vzdrževanje čebelnjakov za prenos znanja v letu 2022; rok za prijavo: 31. 7. 2022

NOVO! Objavljena javna razpisa za čebelarje; rok za prijavo: 15. 7. 2022

NOVO! EU Soil Mission: €95 million call opens;
Evropska komisija med drugim išče strategije za dekontaminacijo in ponovno uporabo zemljišč ter inovativne zamisli o tem, kako izvajati prakse kmetovanja za ublažitev emisij ogljika; rok za prijavo: 27. 9. 2022

Razpis za sofinanciranje čebelarske opreme in za ukrep racionalizacije sezonske selitve panjev; rok za oddajo vloge: do zaprtja javnega razpisa oziroma do 31. 7. 2022

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavlja javni razpis, s katerim želimo izkoristiti razvojni potencial naše strateške surovine (lesa) pri revitalizaciji gospodarstva po Covid-19 krizi ter pospešiti prehod v podnebno nevtralno družbo. Rok za prijavo: 1. 9. 2022

Obzorje Evropa: Javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022
Evropska komisija je v okviru programa Obzorje Evropa, okvirnega programa za raziskave in inovacije (2021–2027), objavila javni razpis za pridobitev sredstev ERC za potrditev koncepta za leto 2022, ki je namenjen nosilcem ERC raziskovalnih projektov. Zadnji rok za prijavo: 29. 9. 2022.

Javna razpisa za produktivne naložbe v klasično akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture; rok za prijavo: 30. 9. 2023

Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo; rok za prijavo: 1. 12. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Dva javna razpisa Slovenskega regionalno razvojnega sklada - AGRO INVEST (Projekti primarne kmetijske pridelave s podporo projektom za prilagajanje na podnebne spremembe) in AGRO ZEMLJA (Nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč); rok za prijavo: 31. 12. 2022

Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Javni razpis za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022-za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska; rok za prijavo: 10. 1. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023
Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet