Pozdravljeni ,

Danes se zaključuje mednarodni sejem AGRA. Upamo, da ste na številnih dogodkih v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedeli veliko novega in koristnega. Ter da ste se oglasili na naši stojnici Mreže za podeželje, da smo se spoznali!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v novem programskem obdobju nadaljuje uspešno izvajanje projektov evropskega partnerstva za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti (EIP-AGRI). Da bi pomagali k čim boljšim rešitvam za izzive pri kmetovanju, vas do 22. 9. 2023 vabimo k izpolnitvi kratke spletne ankete, v kateri lahko podate svoje predloge tematik za projekte EIP.

Agrobiznis v okviru svojega Hi-tech natečaja že petič išče ponudnike in uporabnike visokotehnoloških rešitev za učinkovito in do okolja prijazno pridelavo in predelavo hrane. Več v novici spodaj.

Če imate fotografijo, novico ali dogodek iz področja razvoja podeželja, nam jo pošljite na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si in z veseljem jo bomo delili v naslednji številki.

Lepo vas pozdravljamo,
Tina, Matej, Slavica in Svit iz ekipe Mreže za podeželje

FOTO UTRIP S PODEŽELJA

V okviru sejma AGRA, ki je te dni potekal v Gornji Radgoni, so se na stojnici Mreže za podeželje oglasili tudi številni otroci, saj je potekal nagradni kviz na temo ekološkega kmetovanja. Hvala vsem za obisk!
Utrinek iz sejma AGRA v Gornji Radgoni; otrok stoji pri stojnici in odgovarja na kviz.
Utrinek iz sejma AGRA.
Avtor: MKGP

AKTUALNE NOVICE

Objavljena anketa za predloge tematik projektov Evropskega partnerstva za inovacije
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v novem programskem obdobju nadaljuje uspešno izvajanje projektov evropskega partnerstva za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti (EIP-AGRI). Z namenom, da pripomoremo k čim boljšim rešitvam za izzive pri kmetovanju, vas vabimo k izpolnitvi kratke spletne ankete za predloge tematik za projekte EIP. Rok za posredovanje predlogov tematik je 22. 9. 2023.

V obdobju 2023-2027 na voljo 37 milijonov evrov ugodnih posojil za mlade kmete in majhne kmetije
Ministrica Irena Šinko in direktor Slovenskega regionalno razvojnega sklada Matjaž Ribaš sta na sejmu Agra v Gornji Radgoni podpisala pogodbo o finančnih instrumentih v kmetijstvu za obdobje 2023-2027. Z njimi v Sloveniji uvajamo mikroposojila in portfeljske garancije s subvencijo obrestne mere in kapitalskim znižanjem kot novo obliko podpore za mlade kmete in majhne kmetije.

Poziv za članstvo v tematski skupini o negovanju veščin za uspešen in trajnosten kmetijski sektor
Evropska mreža za SKP vas vabi, da izrazite svoje zanimanje za sodelovanje v novi tematski skupini o negovanju veščin za uspešen in trajnosten kmetijski sektor. Članstvo v tematski skupini vam bo omogočalo, da raziščete potrebe in priložnosti, povezane z razvojem in širjenjem kmetijskih znanj in spretnosti, s poudarkom na kmetijski delovni sili in na (novih) spretnostih, potrebnih za krepitev vključenosti kmetov v prehranskih verigah. Cilj tematske skupine je ozaveščati o potrebah in priložnostih v kmetijstvu, povezanih z znanji in spretnostmi, poudariti pomen in prednosti vlaganja v razvoj in posodobitev kmetijskih znanj, ter opredeliti vrzeli v znanju in raziskati potencial SKP in drugih skladov (na ravni EU, nacionalni in regionalni ravni) v podpiranju sodelovanja z namenom spodbujanja trajnostnega razvoja in gospodarske rasti v podeželskih skupnostih. Svoj interes za sodelovanje v tematski skupini lahko izrazite do 4. septembra 2023. V primeru, da se prijavite in ste izbrani za članstvo v tematski skupini, vas prosimo, da nas o tem obvestite, saj bi se želeli povezati o vsebini tematske skupine.

Poziv za članstvo v tematski skupini za oblikovanje in izvajanje Eko-shem v novih strateških načrtih SKP
Evropska mreža za SKP vas vabi, da izrazite svoje zanimanje za sodelovanje v novi tematski skupini za oblikovanje in izvajanje Eko-shem v novih strateških načrtih SKP. Sodelovanje v tematski skupini vam ponuja priložnost za izmenjavo izkušenj o različnih pristopih k oblikovanju Eko-shem, raziskovanje relativnih prednosti uporabljenih pristopov, raziskovanje vprašanj v zvezi z izvajanjem Eko-shem ter razvoj idej in priporočil za izboljšave načrtovanje in/ali izvajanje ekološke sheme v prihodnjih letih. Ekosheme so pomembna novost v okviru neposrednih plačil skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, osredotočena na obravnavo podnebja, okolja, dobrega počutja živali in protimikrobne odpornosti. Svoj interes za sodelovanje v tematski skupini lahko izrazite do 9. septembra 2023. V primeru, da se prijavite in ste izbrani za članstvo v tematski skupini, vas prosimo, da nas o tem obvestite, saj bi se želeli povezati o vsebini tematske skupine.

NATEČAJ AGROBIZNIS HI-TECH 2023: Iščejo se nove visokotehnološke rešitve v agroživilstvu!
V Agrobiznisovem hi-tech natečaju že petič iščemo ponudnike in uporabnike naprednih tehnologij, ki lahko izboljšajo učinkovitost prehranske verige. Spoznajte zadnje zmagovalce in se prijavite v natečaj! Prijave za tekoče leto zbirajo do 15. oktobra 2023.

»Kmečki svetek« na kmetiji Buček in prikaz konzervirajoče obdelave tal
V nedeljo, 13. 8. 2023, je na kmetiji Buček v Prekmurju potekal »Kmečki svetek«, v okviru katerega je bilo organizirano Regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, pokal AGRA in pokal Občine Tišine. V sklopu dogodka je bilo organizirano tudi tekmovanje v spretnostni vožnji z enoosno traktorsko prikolico za državno prvenstvo slovenskih kmetic. Prav tako je bila razstava kmetijske mehanizacije in demonstracija konzervirajoče obdelave s strokovnim komentarjem. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko.

Znani nagrajenci akcije S kmetije za Vas: kmetije Svenšek, Pri Kovačniku in Matk
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v sodelovanju s tednikom Kmečki glas in spletnim portalom Agrobiznis, ki deluje v okviru časnika Finance, ta teden razglasila rezultate akcije S kmetije za Vas, v kateri je letos sodelovalo 13 kmetij. Namen akcije je prepoznavanje dobrih kmetijskih praks. Čestitamo vsem sodelujočim in seveda zmagovalcem!

BIOTSKA RAZNOVRSTNOST

Javni poziv za sofinanciranje projektov LIFE
Ministrstvo za naravne vire in prostor je objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov s programskega področja LIFE, podprograma Narava in biotska raznovrstnost - za leto 2023. Do sofinanciranja bodo upravičeni vsi, na podlagi tega poziva pravočasno predloženi, projekti, izbrani s strani Evropske komisije.

EKOLOŠKO KMETOVANJE

Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2023
Na enem mestu najdete različne novice in dogodke za ekološko kmetovanje!


NAPOVEDNIK

09
SEPTEMBER 2023

Mednarodna noč netopirjev in akcija "Vgasnimo posvejte"

1. 9. 2023, Krajinski park Goričko

Foto natečaj “S kmetije na menije”

do 3. 9. 2023

Vabilo na tridnevno strokovno ekskurzijo na Poljsko v okviru 4. Lombergarjevega dneva 2023

3. 9. do 5. 9. 2023, Poljska

Vabilo na predstavitev 1. Javnega razpisa za intervencijo IRP24 podpora za vzpostavitev kmetijskih gospodarstev za mlade kmete za leto 2023

4. 9. 2023 ob 12. uri, preko spleta

Vabilo na predavanja - ekološka pridelava oljk

5. 9. 2023, Marezige

Delavnica Prenos znanja in sodobne tehnologije

6. 9. 2023, Ljubljana

Vabilo na predstavitev 1. javnega razpisa za intervencijo IRP24 podpora za vzpostavitev kmetijskih gospodarstev za mlade kmete za leto 2023 / Savinjska in Koroška regija

7. 9. 2023, preko spleta

Vabilo na prikaz dobre prakse, ekološka kmetija Voglenik

12. 9. 2023, Ravne na Koroškem

Vabilo na dva ogleda dobrih praks ekološke pridelave oljk v tujini (HRVAŠKA ISTRA)

12. 9. 2023, Hrvaška Istra

Dan koruze 2023 v Jabljah

13. 9. 2023, Jablje

Vabilo na specializirano predavanje s prikazom dobre prakse – ekološko čebelarjenje

18. 9. 2023, Pivka

Vabilo na specializirano predavanje s prikazom dobre prakse – ekološko čebelarjenje

25. 9. 2023, Studenec

Vabilo na prikaz dobre prakse, ekološka reja krav dojil

26. 9. 2023, Juršinci

Rok za oddajo prijav na razpis za evropsko nagrado Natura 2000, Evropska Komisija

29. 9. 2023

Praznik biodinamike

30. 9. 2023, Ljubljana
10
OKTOBER 2023

Praznik kozjanskega jabolka

7. do 8. 10. 2023, Podsreda, Kozjanski park

Vabilo na specializirano predavanje s področja ekološke reje živali in prikazom dobre prakse

12. 10. 2023, Šentjanž pri Dravogradu

Nacionalni posvet: Vse vemo, a zakaj se nič ne spremeni?

17. 10. 2023, Ljubljana

Vabilo na prikaz dobre prakse, pridelava in predelava sadja, zelišč

13. 10. 2023, Podvelka, Koroška

JAVNI RAZPISI za PRP 2014-2020 in SN SKP 2023-2027

Naziv razpisa
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 16.2:
6. javni razpis za podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
20. 9. 2023
2.250.000 EUR
IRP 24:
Javni razpis za intervencijo podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov za leto 2023
21. 9. 2023
12.162.120 EUR
Podukrep 8.3:
Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2023
3. 11. 2023
2.800.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
do porabe sredstev
370.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
do objave zaprtja
1.470.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet