Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni ,

nedavna neurja z močnim vetrom in točo so povzročila veliko škode na kmetijskih površinah in v gozdovih. Iz Bohinja smo prejeli kratek video, ki kaže škodo po neurju v prejšnjem tednu. Video zaključi, naj s spoštovanjem do narave in okolja nadaljujemo tam, kjer smo začeli.

Kampanja za oddajo zbirnih vlog za leto 2023 je uspešno zaključena. Z letom 2023 se je pričelo izvajanje novih intervencij iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo. Od letos dalje bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja tudi s pomočjo satelitskih posnetkov preverjala aktivnosti, ki se izvajajo na kmetijskih površinah, zato predlagamo, da se aktivno vključite v spremljanje ugotovitev agencije in se po potrebi pravočasno odzovete preko aplikacije SOPOTNIK oz. FOTOSOPOTNIK.

Kljub temu, da je potekel rok, smo še vedno odprti za "last minute" predloge dobrih praks podeželja za evropski natečaj ARIA 2023. Nekaj dobrih zgodb smo že prejeli, a bi jih želeli še več. Natečaj je priložnost, da Sloveniji in Evropi pokažemo projekte, sofinancirane v okviru skupne kmetijske politike v obdobju 2014-2022. Vabljeni, da nas kontaktirate!

Če imate novico ali dogodek iz področja razvoja podeželja, nam jo pošljite na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si in z veseljem jo bomo delili v naslednji številki.

Lep pozdrav,
Tina, Matej, Slavica in Svit iz ekipe Mreže za podeželje

FOTO UTRIP S PODEŽELJA

V uredništvo smo prejeli fotografijo iz Bohinjskega, ki prikazuje škodo na njivah po nedavnem neurju. Gre za njive, vključene v projekt vzpostavitve tržne pridelave zelenjave in poljščin v Bohinju. V projekt je vključenih sedem pridelovalcev, ki so na novo začeli pridelovati zelenjavo in poljščine za gostinske ponudnike. Prve pridelke so na mize gostov postopoma vključili v večini restavracij v Bohinju, zaživela pa je tudi tržnica na Ribčevem Lazu.
Njiva čebule, poškodovana po neurju s točo, posnetek od blizu.
Tudi na Bohinjskem je neurje s točo povzročilo nemalo škode, a ne toliko, da bi se pridelava ustavila, avtor: Branko Ravnik.

AKTUALNE NOVICE

Sprejet pravilnik, ki ureja označevanje vira sofinanciranja
K označevanju so zavezani upravičenci v okviru intervencij iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo, ki se sofinancirajo iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), razen intervencij, povezanih s površinami in živalmi. Iz označevanja so izvzete tudi vse sektorske intervencije.

V javni obravnavi uredba, ki ureja sheme kakovosti za obdobje 2023-2027
V javni obravnavi je predlog Uredbe o izvajanju intervencije Podpora za dejavnosti informiranja in promocije proizvodov iz shem kakovosti iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike Republike Slovenije za obdobje 2023–2027. Komentar lahko oddate do 7. 8. 2023.

Objavljene tri spremembe javnih razpisov za čebelarje
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča čebelarje, da so bile objavljene tri spremembe javnih razpisov za čebelarje, in sicer: sprememba Javnega razpisa za podintervencijo sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah, sprememba Javnega razpisa za podintervencijo sofinanciranje nakupa čebelarske opreme in sprememba Javnega razpisa za podintervencijo subvencioniranje vzrejevalcev čebeljih matic v programskem letu 2023.

Pospeševalnik Zelene skupine - zadnji klic za prijave!
Samo še nekaj dni imate za prijavo start-up podjetij na pospeševalnik Zelene skupine za lažje prilagajanje podnebnim spremembam. Če razvijate inovativne rešitve na kmetijsko-prehrambenem področju, izkoristite podporo mednarodne ekipe strokovnjakov, stik z investitorji in finalni nastop v Dubaju. Na poziv se lahko prijavijo podjetja iz držav Zelene skupine. Prijave se zbirajo do 23. julija.

Znani so finalisti iz Slovenije na EKO natečaju Evropske komisije (v angleščini)
Kar tri slovenske zgodbe so se uvrstile med finaliste na evropskem natečaju "EU Organic Awards 2023"! V kategorijo za najboljše MSP za ekološko predelavo hrane se je uvrstila Ekološka kmetija Kukenberger iz Trebnjega, v kategorijo za najboljšo restavracijo/postrežbo ekološko pridelane hrane pa sta se uvrstila Posestvo Trnulja iz Ljubljane in Biohotel St. Daniel iz Štanjela. Finalisti so bili izbrani iz skupine skoraj 100 prijav iz vse Evrope, z večjo prisotnostjo srednjeevropskih in baltskih vnosov v primerjavi z lanskim letom. Zmagovalci bodo razglašeni na uradni podelitvi nagrad, ki bo 25. septembra v Bruslju.

Zbiranje mnenja uporabnikov glede obveznega članstva v KGZS
Za namen ugotavljanja odnosa uporabnikov in državljanov do določil članstva v zbornici in njenega financiranja preko obveznega zborničnega prispevka, je MKGP objavilo spletno anketo. Vabljeni, da izrazite svoje mnenje.

Razpis Evropske SKP mreže za strokovnjake za nove fokusne skupine
Evropska SKP mreža je objavila razpis za strokovnjake za nove tri fokusne skupine:
- Regenerative agriculture for soil health,
- Crop associations including Milpa and protein crops,
- Competitive and resilient mountain areas
Vabljeni, da se do 11. 9. 2023 prijavite oz. da posredujete relevantnim strokovnjakom, saj je zaželjeno, da imamo tudi predstavnike iz Slovenije.

EKOLOŠKO KMETOVANJE

Vprašalnik za ekološke kmetije
V okviru projekta Inputi v ekološkem kmetijstvu, ki poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, je bil pripravljen vprašalnik, s katerim želijo pridobiti informacije glede (u)porabe in potreb ekoloških kmetovalcev po sredstvih/inputih na slovenskih ekoloških kmetijah, ki ne izvirajo iz lastnega kmetijskega gospodarstva in jih skladno z zakonodajo ekološkega kmetijstva lahko dokupijo v trgovski mreži ali z druge kmetije. Vprašalnik je namenjen samo EKOLOŠKIM KMETIJAM. V kolikor ste sami med njimi, vas raziskovalci naprošajo, da ga izpolnite.

Ekološko kmetijstvo - naša skupna prihodnost
Z namenom pospeševanja razvoja ekološkega kmetovanja se je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) kot vodilni partner projekta povezala z Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije, Čebelarsko zvezo Slovenije in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Projekt bo trajal šest mesecev, in sicer do 20. 11. 2023. Za kmete bodo med drugim organizirani prikazi primerov dobrih praks na eko kmetijah v Sloveniji in v tujini, predavanja, svetovanje in pomoč pri povezovanju oziroma vključevanju ekoloških kmetij v sisteme javnega naročanj.

Brezplačno svetovanje ekološkim kmetijam
Ekološke kmetije, ki potrebujete pomoč pri razvoju vaše kmetije in prodajnih poti, se lahko brezplačno vključite v program svetovanja oziroma pomoči, ki jo nudijo različni strokovnjaki.

MLADI KMETJE

VABILO na predstavitev intervencij in dela na področju mladih kmetov
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine vas lepo vabimo na predstavitev intervencij in dela na področju mladih kmetov, ki bo v sredo, 30. avgusta 2023, ob 14:30, na Kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, v Gornji Radgoni.

DELIMO DOBRE ZGODBE

Tedenski zabojčki ekozelenjave tudi za mlade družine s Koroške
Ekološka hribovska kmetija Vogelnik večino zelenjave proda sveže, kar pa je ostane, jo predelajo in vložijo po svojih receptih. Njihova glavna panoga je pridelava zelenjave na 1.500 kvadratnih metrih, od tega je tisoč kvadratnih metrov v tunelih in dveh rastlinjakih. "Najina velika želja je, da bi ustvarjala nove inovativne izdelke, kakršnih na trgu še ni in ki bodo najvišje kakovosti,« pravi Petra Potočnik.

LEADER

Evropski kongres lokalnih akcijskih skupin 2023, Bruselj, 18. – 19. 12. 2023
Decembra bo na treh lokacijah v Bruslju potekal pomemben evropski LEADER dogodek. S parlamentarnimi in komisijskimi uradniki bom razpravljali o prihodnosti programa LEADER v okviru evropskih politik. Hkrati bo potekalo tekmovanje za najboljši LEADER projekt. Bodite pogumni in se potegujte za Evropske LEADER nagrade. Pred-registracija je sedaj možna preko povezave TUKAJ.
Delegacijo DRSP bo koordiniral Primož Kroflič (primoz.kroflic@simbio.si), ki ga obvestite o svoji prijavi. Sporočite tudi ali lahko uredite srečanje s katerim od naših EU poslancev.


Izročilo (LAS Krasa in Brkinov)
Projekt »Izročilo« izhaja iz potrebe po ohranjanju dediščinskih vsebin lokalnega območja Brkinov in Krasa. Stremi k in njihovemu prenosu na mlajše generacije, ozaveščanju o pomenu ohranjanja bogate naravne in kulturne dediščine območja in kaže na novodobne potenciale uporabe teh vsebin za razvoj podjetništva na podeželju.

PZA Kamp Sela na Krasu (LAS V Objemu sonca)
Na robu idilične vasice Sela na Krasu, odmaknjene od urbanega sveta, je z današnjim dnem odprl "vrata" nov PZA kamp s 14 postajališči za avtodome in čudovitim razgledom na Jadransko morje. Ureditev kampa je bila sofinancirana v sklopu projekta LAS iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Živa dediščina
Razstava Zadružništvo na Slovenskem je od torka, 4. julija, odprta v stavbi na Glavnem trgu v Ljutomeru, kjer je bila prva zadružna posojilnica na takratnem slovenskem Štajerskem ozemlju. Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci z.o.o. in Prleška razvojna agencija sta razstavo pripravili v okviru projekta Živa dediščina pod okriljem Lokalne akcijske skupine Prlekija. Gre za projekt sodelovanja štirih lokalnih akcijskih skupin, v katerega so vključene še LAS Goričko, LAS pri dobrih ljudeh - Odkrij nas in avstrijski LAG Schilcherland.


NAPOVEDNIK

07
JULIJ 2023

Demonstracijski projekti - kapljično namakanje

26. 7. 2023, Žalec - obvezna prijava

Foto natečaj “S kmetije na menije”

22. 6. 2023 - 3. 9. 2023
08
AVGUST 2023

Vabilo na demonstracijski prikaz – pašništvo in travništvo

3. 8. 2023, Log pri Brezovici

Prikaz in predavanje: Varstvo rastlin

4. 8. 2023, Žipo Lenart, d.o.o. (Slovenske Gorice)

Prikaz možnosti ureditve preskrbe z vodo na pašnikih ali odprtih hlevih

8. 8. 2023, Metlika

Strokovna sadjarska ekskurzija na Južno Tirolsko

8. do 10. 8. 2023 (prijavite se lahko na Info@pohorje-turizem.com ali na tel. 02 843 0554 do 25.7. 2023 oz. do zasedbe mest)

Prikaz možnosti ureditve preskrbe z vodo na pašnikih ali odprtih hlevih

11. 8. 2023, Sevnica/Bela krajina

Demonstracijski prikaz - namakanje

17. 8. 2023, Maribor - obvezna prijava

Prikaz možnosti ureditve preskrbe z vodo na pašnikih ali odprtih hlevih / Koroška

22. 8. 2023

Vabilo na demonstracijski prikaz – avtomatizacija namakanja

23. 8. 2023

VABILO na predstavitev intervencij in dela na področju mladih kmetov

30. 8. 2023, sejem AGRA v Gornji Radgoni

Dogodek hibridnega mreženja: "InMeet4Business AGRA 2023"

30.-31. 8. 2023, sejem AGRA v Gornji Radgoni (rok za prijavo: 23. avgust 2023)

JAVNI RAZPISI za PRP 2014-2020 in SN SKP 2023-2027

Naziv razpisa
Rok za prijavo
Sredstva
SN SKP 2023-2027:
Javni razpis za podintervencijo podpora čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov v programskem letu 2023
31. 7. 2023
48.816 EUR
SN SKP 2023-2027:
Javni razpis za podintervencijo promocija čebelarstva v programskem letu 2023 v obdobju od 1. januarja do 31. julija 2023
31. 7. 2023
17.573,40 EUR
Podukrep 16.2:
6. javni razpis za podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
20. 9. 2023
2.250.000 EUR
SN SKP 2023-2027:
JAVNI RAZPIS za podintervencijo vzdrževanje čebelnjakov in čebeljih družin za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2023
31. 7. 2023
15.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
27. javni razpis za podukrep Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2023
OPERACIJA: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v nakup kmetijske mehanizacije za spravilo rastlinskih pridelkov in pridelavi vrtnin
26. 7. 2023
15.000.000 EUR
ROK SE IZTEKA! Podukrep 4.1:
28. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2023, OPERACIJA: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva
24. 7. 2023
15.000.000 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0201
Javni razpis za podintervencijo sofinanciranje nakupa čebelarske opreme v programskem letu 2023
31. 7. 2023
203.852,80 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0204
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin, v programskem letu 2023
31. 7. 2023
do 48.815,00 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0601
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah v programskem letu 2023
31. 7. 2023
273.364,00 EUR
Podukrep 19.1:
Javni poziv za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin in pripravo strategij lokalnega razvoja do leta 2027
31. 7. 2023
1.000.000 EUR
Podukrep 8.3:
Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2023
3. 11. 2023
2.800.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
V teku je več javnih razpisov Načrta za okrevanje in odpornost

Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti (NOO_VSSVJL_2022); roki za prijave; 18. 9. 2023, 11. 3. 2024, 20. 5. 2024, 18. 11. 2024

Delovni preizkus 2020–2023; Za oddajo ponudb je povabilo odprto od 30. 1. 2020 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 7. 2023

Javni poziv za izbor kulturnih projektov na področju mobilnosti v tujini
Veljavnost razpisa: 31. 08. 2023.

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES); rok za oddajo vlog 31. 8. 2023

Javni razpis za spodbude za sofinanciranje začetnih investicij na obmejnih problemskih območjih (BIZI NOO); roki za prijave so še: 28. 7. 2023., 1. 9. 2023, in 29. 9. 2023.

P1 plus 2023 | Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere
Vlogo se lahko odda še na naslednje prijavne roke: 5.7., 1. 9., 15. 9., 1. 10., in 15. 10. 2023.

Javni razpis za ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis za ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis Slovenskega regionalnega razvojnega sklada za finančni produkt AGRO DOPOLNILNE; rok za oddajo vlog je 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Krediti za raziskave, razvoj in inovacije za MSP kriti z jamstvom SID banke; rok za črpanje kredita: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


AGRO - KMETIJSKA ZEMLJA do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO PF do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO DOPOLNILNE do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO ZEMLJA in GOZD do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

Javni razpis za sofinanciranje distribucijskih transformatorskih postaj in izgradnje nizkonapetostnih distribucijskih omrežij; Rok za prijavo: 30.06.2024 oz. do porabe sredstev.

Javni razpis za sofinanciranje nadgradnje tehničnih stavbnih sistemov
Rok za prijavo 13. 1. 2025 do 23.59

Javni razpis za sofinanciranje prestrukturiranja daljinskih sistemov na OVE za obdobje 2023 do 2025; Rok za prijavo: 19. 3. 2025 do 23.59

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi) za 2014-2020

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov za 2023-2027

survey

Če bi nam radi sporočili, katerih vsebin si želite več, kliknite na spodnjo povezavo. Hvala za vaš odziv!

ANKETA TEDNA

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet