Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni ,

z 10. julijem se zaključi čas vlaganja zbirnih vlog z zahtevki za intervencije kmetijske politike za leto 2023. Nosilce kmetijskih gospodarstev, ki boste svoje vloge oddali v naslednjih dneh, vabimo, da si pred oddajo ponovno dobro pregledate možne intervencije, sheme in operacije ter se odločite kaj od ponujenega bi na svoji kmetiji lahko izvajali. Ne pozabite, da se lahko z dopolnitvijo zbirne vloge vključite v dodatne intervencije tudi kmetje, ki ste svojo zbirno vlogo že oddali.

Kmetijski inštitut Slovenije, v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izvaja analize medu. Analiza je brezplačna in vključuje analizno poročilo. Vzorec in izpolnjeno dokumentacijo lahko prinesete na analizo najkasneje do 15. julija 2023.

16. junija 2023 je bila organizirana strokovna ekskurzija v Zgornje Posočje, kjer so si udeleženci lahko ogledali kmetovanje mladih prevzemnikov kmetij.
Ekskurzijo so skupaj pripravili Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. O izkušnjah udeležencev si lahko preberete v novici spodaj.

Za konec pa naj vas še spomnimo, da še vedno zbiramo vaše predloge dobrih praks podeželja za evropski natečaj ARIA 2023! Natečaj je priložnost, da Sloveniji in Evropi pokažemo projekte, sofinancirane v okviru skupne kmetijske politike v obdobju 2014-2022.
Rok za oddajo predlogov se hitro bliža. Svoje predloge nam lahko pošljete do 3. 7. 2023.

Če imate novico ali dogodek iz področja razvoja podeželja, nam jo pošljite na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si in z veseljem jo bomo delili v naslednji številki.

Lep pozdrav,
Matej, Tina, Slavica in Svit iz ekipe Mreže za podeželje

FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Žito rase, polno klase...
Avtor: M. Papež, hvala vam za prelepo fotografijo!

AKTUALNE NOVICE

Natečaj ARIA 2023: čakamo na vaš projekt!
Vse nosilce projektov, upravičence do sredstev skupne kmetijske politike ter strokovno in splošno javnost vabimo, da Mreži za podeželje predlagate nacionalne kandidate za evropski natečaj ARIA 2023. Nagrada ARIA 2023 (Agriculture & Rural Inspiration Awards 2023) se osredotoča na projekte dobre prakse, sofinancirane iz skupne kmetijske politike v obdobju 2014-2022. Rok za pošiljanje izpolnjenih prijavnih obrazcev je 3. 7. 2023.

Oddaja zbirnih vlog in vključitev v intervencije Strateškega načrta 2023-2027
Z 10. julijem 2023 se zaključi čas vlaganja zbirnih vlog z zahtevki za intervencije kmetijske politike za leto 2023. Nosilce kmetijskih gospodarstev, ki boste svoje vloge oddali v naslednjih dneh, vabimo, da si pred oddajo ponovno dobro pregledate možne intervencije, sheme in operacije ter se odločite kaj od ponujenega bi na svoji kmetiji lahko izvajali.

Sejem Agra, prvo leto na plodnih šestdeset
Že 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo v Gornji Radgoni od 26. do 31. avgusta ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.
S strokovnimi razstavami živali bo predstavil najboljše rejske dosežke in vabil s sonaravnimi praksami v bujne sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil z odličnimi kmetijskimi pridelki, jedmi in vini poslovno uspešnemu in prijateljskemu druženju.

Vabilo k oddaji vzorcev medu
Kmetijski inštitut Slovenije, v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v okviru javnega naročila (št. 430-28/2023; ANALIZA ČEBELJIH PRIDELKOV V LETU 2023, Sklop 2) izvaja analize medu: ANALIZE ČEBELJIH PRIDELKOV V LETU 2023.
Analiza je brezplačna in vključuje analizno poročilo. Vzorec in izpolnjeno dokumentacijo lahko prinesete na analizo najkasneje do 15. julija 2023.

Svet EU za kmetijstvo in ribištvo je drugi dan zasedanja obravnaval kmetijske točke
V ospredju razprave so bile razmere na kmetijskih trgih zaradi posledic ruske agresije v Ukrajini ter neugodnih vremenskih razmer, potreba po določenih odstopanjih v okviru Skupne kmetijske politike (SKP) zaradi neugodnih vremenskih razmer ter poziv Komisiji za pojasnila kriterijev glede dodelitve dosedanjih paketov pomoči ter glede priprave tretjega paketa pomoči. Komisija je poročala tudi o stanju v zvezi z mednarodno trgovino s kmetijskimi proizvodi, ministri pa so opravili razpravo o Skupni kmetijski politiki po letu 2027. Zasedanja se je udeležila ministrica Irena Šinko.

Ministrica Šinko s komisarjem EU za okolje o kmetovanju na območju Natura 2000
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je preko avdiovizualne povezave včeraj sestala z evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom. V pogovoru je ministrica izpostavila težave, s katerimi se srečujejo slovenski kmetje zaradi uvajanja obveznih zahtev na območjih Natura 2000.

MLADI KMETJE

Kmetovanje mladih kmetov v Zgornjem Posočju
V petek, 16. junija, so Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravili strokovno ekskurzijo v Zgornje Posočje, kjer so si udeleženci ogledali kmetovanje mladih kmetov. Ekskurzijo je so-organizirala Mreža za podeželje, financirana je bila iz Tehnične pomoči Programa razvoja podeželja 2014 – 2020.

Išče se "Inovativni mladi kmet 2023"
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju, zato vabita mlade kmetice in kmete k oddaji vlog za izbor Inovativna mlada kmetica oziroma inovativni mladi kmet 2023.
Naziv se podeljuje kandidatu, ki živi in dela na kmetiji, še ni dopolnil 40 let in je z lastno inovativno idejo pomembno prispeval k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter se odlikuje vsaj po enem od naslednjih vidikov:
  • da njegove ideje prinašajo novosti pomembne za nadaljnji razvoj,
  • da njegove ideje prinašajo izvirne pristope k delu,
  • da se vpeljane spremembe odražajo v pozitivnih ekonomskih učinkih na kmetiji

EKOLOŠKO KMETOVANJE

Proizvodi ekoloških kmetij na evropskem prvenstvu v košarki za ženske
Slovenije je od 15. do 25. junija 2023 gostila evropsko prvenstvo v košarki za ženske. V času prvenstva so se v dvorani Stožice predstavile tudi slovenske ekološke kmetije.
V sklopu tega odmevnega mednarodnega tekmovanja se je promoviralo tudi slovensko ekološko kmetijstvo, in sicer z ekološko hrano, ki je bila vključena v kulinarično ponudbo spremljevalnega programa prvenstva, ter s predstavitvenimi stojnicami ekoloških kmetij v kulinaričnih ložah na tekmovalnem prizorišču v dvorani Stožice v Ljubljani.

LEADER

V javni obravnavi je uredba, ki ureja izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju 2023 – 2027
V javni obravnavi je od 29. junija 2023 predlog Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju 2023 – 2027. Vsi zainteresirani lahko morebitne pripombe na osnutek uredbe posredujejo do 5. avgusta 2023, in sicer preko portala e-Demokracija ali preko e-pošte na naslov: gp.mkgp@gov.si.

EKO KUL – knjižica z recepti
V okviru projekta sodelovanja 3 lokalnih akcijskih skupin (LAS pri dobrih ljudeh - Odkrij nas, LAS Goričko, Lokalna akcijska skupina Prlekija) je nastala celostna ponudba inovativnih produktov z EKO KUL knjižico z zbranimi recepti za pripravo zdravih malic iz lokalnih in ekoloških sestavin.

Ko zadišijo zeli – predstavitev zelišč
V okviru projekta ko zadišijo zeli vam bodo na Facebook strani LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah vsak dan predstavili eno od zelišč, ki jo je moč nabrati na našem območju. Predstavili vam bodo opis zelišča njegova najdišča, kaj nabiramo in kako se ga uporablja v zdravstvene ali druge namene.

DELIMO DOBRE ZGODBE

Projekt EIP – Koruzni oklasek kot obnovljiv vir energije
Sodobno zavedanje o omejenih zalogah fosilnih goriv in škodljivih posledicah njihove uporabe, vodi v ponovno intenzivno raziskovanje uporabe zavrženih naravnih produktov.
Rastlinske ostanke, ki nastanejo pri predelavi kmetijskih pridelkov, lahko uporabimo kot vir energije.
Projekt EIP se je osredotočil na koruzni oklasek, kot potencialni obnovljivi vir energije. Trenutno je koruzni oklasek kmetijski rastlinski ostanek, ki ga zavržemo kot stranski produkt na polju, kjer zaradi svoje olesenele strukture počasi gnije. Uporaba koruznega oklaska kot vir energije pa bi izpust toplogrednih plinov, ter hkrati zmanjšala odvisnost kmetijskih gospodarstev od neobnovljivih virov energije.

PRENOS ZNANJA

Rezultati pilotnega projekta “Žičnice in hiške”
Na pobudo Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna se je v letu 2020 začel izvajati projekt, v katerem skupno sodeluje 9 partnerjev. Zadan cilj projekta je bil razvoj oziroma izboljšava tehnologije spravila lesa z mobilno gozdarsko žičnico, ter preizkus novega načina izdelovanja malih lesenih objektov iz manjvrednega lesa na kmetijah.

Video (2 uri, 52 min., 29 sek.): 8. nacionalna konferenca Dovolj za vse: Podnebni meni za lokalno skupnost
Trajnostna oskrba s hrano je osnova suverenosti in odpornosti vsake skupnosti, hkrati pa eden najmočnejših vzvodov za naslavljanje podnebne in ekološke krize.
Konferenco sta organizirala Umanotera in društvo Focus v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.


NAPOVEDNIK

06
JUNIJ 2023

Strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja oskrbe rastlin z gnojili

30. 6. 2023, Sveta Trojica - obvezna prijava


07
JULIJ 2023

37. državne in 14. mednarodne kmečke igre

1. 7. 2023, Slovenske Konjice

Predstavitev 6. Javnega razpisa za Podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij

4. 7. 2023, preko spleta

Demonstracijski prikaz – avtomatizacija namakanja

5. 7. 2023, Murska Sobota- obvezna prijava

2. Poljedelski dan Javne službe v poljedelstvu

5. 7. 2023, Mengeš

Demonstracijski prikaz – kapljično namakanje

8. 7. 2023, Črnomelj - obvezna prijava

Predstavitev poskusov v okviru vrtnarske postaje pri KGZS zavodu Murska Sobota

12. 7. 2023, Ivanci in KGZ Murska Sobota

Demonstracijski prikaz - namakanje

17. 7. 2023, Maribor- obvezna prijava

Demonstracijski projekti - kapljično namakanje

26. 7. 2023, Žalec- obvezna prijava

Foto natečaj “S kmetije na menije”

22. 6. 2023 - 3. 9. 2023

JAVNI RAZPISI za PRP 2014-2020 in SN SKP 2023-2027

Naziv razpisa
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 16.2:
6. javni razpis za podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
20. 9. 2023
2.250.000 EUR
SN SKP 2023-2027:
JAVNI RAZPIS za podintervencijo vzdrževanje čebelnjakov in čebeljih družin za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2023
31. 7. 2023
15.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
27. javni razpis za podukrep Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2023
OPERACIJA: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v nakup kmetijske mehanizacije za spravilo rastlinskih pridelkov in pridelavi vrtnin
26. 7. 2023
15.000.000 EUR
Podukrep 4.1:
28. javni razpis za podukrep 4.1: Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2023, OPERACIJA: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva
24. 7. 2023
15.000.000 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0201
Javni razpis za podintervencijo sofinanciranje nakupa čebelarske opreme v programskem letu 2023
31. 7. 2023
203.852,80 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0204
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin, v programskem letu 2023
31. 7. 2023
do 48.815,00 EUR
SN SKP 2023-2027, Podintervencija SI0601
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah v programskem letu 2023
31. 7. 2023
273.364,00 EUR
Podukrep 19.1:
Javni poziv za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin in pripravo strategij lokalnega razvoja do leta 2027
31. 7. 2023
1.000.000 EUR
Podukrep 8.3:
Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2023
3. 11. 2023
2.800.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
V teku je več javnih razpisov Načrta za okrevanje in odpornost

Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti (NOO_VSSVJL_2022); roki za prijave; 18. 9. 2023, 11. 3. 2024, 20. 5. 2024, 18. 11. 2024

Delovni preizkus 2020–2023; Za oddajo ponudb je povabilo odprto od 30. 1. 2020 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 7. 2023

Javni poziv za izbor kulturnih projektov na področju mobilnosti v tujini
Veljavnost razpisa: 31. 08. 2023.

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES); rok za oddajo vlog 31. 8. 2023

Javni razpis za spodbude za sofinanciranje začetnih investicij na obmejnih problemskih območjih (BIZI NOO); roki za prijave so še: 28. 7. 2023., 1. 9. 2023, in 29. 9. 2023.

P1 plus 2023 | Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere
Vlogo se lahko odda še na naslednje prijavne roke: 5.7., 1. 9., 15. 9., 1. 10., in 15. 10. 2023.

Javni razpis za ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis za ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis Slovenskega regionalnega razvojnega sklada za finančni produkt AGRO DOPOLNILNE; rok za oddajo vlog je 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Krediti za raziskave, razvoj in inovacije za MSP kriti z jamstvom SID banke; rok za črpanje kredita: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


AGRO - KMETIJSKA ZEMLJA do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO PF do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO DOPOLNILNE do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO ZEMLJA in GOZD do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

Javni razpis za sofinanciranje distribucijskih transformatorskih postaj in izgradnje nizkonapetostnih distribucijskih omrežij; Rok za prijavo: 30.06.2024 oz. do porabe sredstev.

Javni razpis za sofinanciranje nadgradnje tehničnih stavbnih sistemov
Rok za prijavo 13. 1. 2025 do 23.59

Javni razpis za sofinanciranje prestrukturiranja daljinskih sistemov na OVE za obdobje 2023 do 2025; Rok za prijavo: 19. 3. 2025 do 23.59

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi) za 2014-2020

Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov za 2023-2027

survey

Če bi nam radi sporočili, katerih vsebin si želite več, kliknite na spodnjo povezavo. Hvala za vaš odziv!

ANKETA TEDNA

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet