Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni ,

V soboto, 20. maja praznujemo že 6. svetovni dan čebel. Osrednja prireditev ob praznovanju praznika bo potekala 20. maja ob 11. uri v Celju, kjer bo prisotna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Irena Šinko. V petek, 19. maja 2023, ob 10. uri, pa bo v Hiši Kranjske čebele v Višnji Gori izjavo za javnost podal tudi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo vprašalnik o željenih vsebinah izobraževanj v okviru intervencije IRP32, Strateškega načrta SKP, Izmenjava znanja in prenos informacij kmetovalcem in lastnikom gozdov ter usposabljanje svetovalcev. Z vprašalnikom želimo na Ministrstvu pridobiti najbolj potrebne teme izobraževanja, za katere kmetje, gozdarji in kmetijski svetovalci menijo, da bi jim najbolj koristila.

V rubriki Prenos znanja ta teden z vami delimo Tehnološka navodila za operacijo Uporaba biotehniških metod za obvladovanje škodljivih organizmov v trajnih nasadih iz Strateškega načrta 2023 – 2027, ki so jih pripravili strokovnjaki Javne službe zdravstvenega varstva rastlin. Navodila so namenjena pridelovalcem sadja, zelenjave, grozdja, poljščin in oljk in podajajo strokovne in tehnološke usmeritve za Integrirano pridelavo le-teh.

Za konec pa vas še vabimo, da si pogledate rubriko Dogodki, saj se nam v naslednjih tednih obeta veliko zanimivih in poučnih dogodkov, kot zaključni dogodki projekta EIP 16.5 Plodonosni gozdni rob.

Če imate novico ali dogodek iz področja razvoja podeželja, nam jo lahko pošljete na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si in z veseljem jo bomo delili v naslednji številki.

Lep pozdrav,
Matej, Tina, Slavica in Svit iz ekipe Mreže za podeželjeFOTO UTRIP S PODEŽELJA

Ste vedeli, da morajo čebele za 1 kilogram medu obiskati več milijonov cvetov? (Avtor: G. Petrič)

AKTUALNE NOVICE

20. maja bomo praznovali že 6. svetovni dan čebel
V soboto, 20. maja praznujemo že 6. svetovni dan čebel. Osrednja prireditev ob praznovanju 6. svetovnega dne čebel bo potekala 20. maja ob 11.00 uri v Celju, Dečkova cesta 1, kjer bo prisotna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Irena Šinko.
Izjavo za javnost ob svetovnem dnevu čebel bo podal predsednik g. Boštjan Noč, v petek 19.05.2023 ob 10.00 uri v Hiši kranjske čebele, v Višnji gori. Na tej novinarski bo podrobneje predstavljena tudi problematika letošnje katastrofalne letine v prvi polovici čebelarske sezone.

Vabljeni k izpolnitvi vprašalnika o potrebnih temah izobraževanja kmetov in svetovalcev
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo vprašalnik o zaželjenih vsebinah izobraževanj v okviru intervencije Strateškega načrta SKP IRP 32 Izmenjava znanja in prenos informacij kmetovalcem in lastnikom gozdov ter usposabljanje svetovalcev. Z vprašalnikom želimo na MKGP pridobiti najbolj potrebne teme izobraževanja, za katere kmetje, gozdarji in kmetijski svetovalci menijo, da bi jim najbolj koristila.

Objavljen javni razpis za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v ponedeljek, 15. 5. 2023, v Uradnem listu objavilo 28. javni razpis javni razpis iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020 v višini 15 milijonov eurov za naložbe v nakup kmetijske mehanizacije namenjene zmanjšanju emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva. Vložitev vloge poteka od 6. junija 2023 do vključno 24. julija 2023, do 14. ure.

V javni obravnavi predlog horizontalne uredbe za izvajanje intervencij razvoja podeželja v novem programskem obdobju
V ponedeljek,15. 5. 2023, je bil na portalu E-domokracija objavljen predlog Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Republiko Slovenijo. Gre za prvo izmed uredb strateškega načrta, ki ni vezana na živali ali površino.

Zaključena je oddaja vlog na 5. javni razpis podukrepa 4.3
Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 5. javni razpis Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih je znašala 3.000.000 evrov. Oddanih je bilo 11 vlog, v katerih so vlagatelji zaprosili za 2.238.257,29 evra sredstev.

Odločba o obveznostih iz kmetijstva in odmera pristojbine za gozdne ceste 2022
V teh dneh lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč prejemajo odločbe o davčni osnovi od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2022, ki vključuje tudi odmero pristojbine za gozdne ceste.

V triletnem monitoringu našli 239 različnih vrst čebel, tudi vrsto, ki je do zdaj tu še niso opazili
Ob prihajajočem svetovnem dnevu čebel so na Nacionalnem inštitutu za biologijo predstavili rezultate monitoringa divjih čebel v državi: v triletni raziskavi so našli 239 od 575 vrst divjih čebel, ki so bile kdaj koli opažene v Sloveniji, tudi eno novo.

Ukrepi na terenu v treh pilotnih območjih LIFE-IP NATURA.SI
V LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) so pripravili sedem akcijskih načrtov za izvajanje konkretnih akcij ohranjanja ciljnih vrst v pilotnih območjih Slovenska Istra, Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci ter Štajerska. V teh treh pilotnih območjih je skupno osem območij Nature 2000.

Kmetijski inštitut Slovenije kot pridruženi partner v projektu »Noč ima svojo moč« vabi vse vedoželjne in radovedne k raziskovanju travniških rastlin
Potepanje po naravi združite z odkrivanjem in spoznavanjem prečudovitih travniških rastlin in se pridružite vseslovenskemu eksperimentu. Letos raziskujemo in sestavljamo zemljevid razširjenosti 14 različnih travniških cvetlic, hkrati pa ugotavljamo, kakšna tla jim najbolj ustrezajo za rast.


EKOLOŠKO KMETOVANJE

Dogodek: 2. konferenca Zdravje v naših rokah (24. maj 2023, Šalovci)
TV Idea v sklopu projekta Zdravje v naših rokah pripravlja 2. konferenco, na kateri bo predstavljen drugi del Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo.
Potekala bo v sredo, 24. maja 2023, na Socialni kmetiji Korenika v Šalovcih med 08:30 in 12:30 uro.

Dogodek: Organic Food Conference 2023 (22. in 23, maj 2023 v Sansepolcro, Italija)
Organic Food Conference je priljubljen dogodek, zlasti za pridelovalce in predelovalce ekološke hrane, trgovce, uvoznike in nadzorne organe. Dogodek organizira IFOAM Organics Europe v sodelovanju s projektom Aboca in BEING Organic EU projektom. Vstop je prost. Potrebna je registracija, saj je na voljo omejeno število vstopnic. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku, na voljo pa bo tudi prevod v italijanščino.


LEADER

Tržnica in zeliščarski sejem v Dolu pri Ljubljani
V soboto, 3. junija 2023, bo med 9. in 13. uro na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani potekala lokalna tržnica s spremljevalnim zeliščarskim sejmom. Program bo vključeval kmečko tržnico s ponudbo sezonske zelenjave, sadja in tudi zelišč.

Vabilo na delavnico – aktivni MTB voznik
V okviru projekta Skupaj za varni jutri vabljeni na delavnico aktivni MTB voznik z Žigo Pandurjem. Potekala bo v petek 19. maja 2023 v Doživljajski park Cukarca. Delavnica je za udeležence brezplačna.

2. ocenjevanje sirneka
Ali poznate sirnek? Rahlo pikantno zorjeno skuto, odlično kot aromatičen namaz za črni kruh in, ki se odlično poda tudi k suhim mesninam? Če jo želite preizkusiti, vabljeni na 2. ocenjevanje sirneka, v Solčavo, ki bo v soboto, 20. maja 2023. Ob lepem vremenu bo možen tudi obisk tematske poti, ki je še posebej zanimiv za najmlajše.

Evropska sredstva
Mirenski Grad na Primorskem krasijo svete stopnice, ki so prava redkost v naših krajih. Ker jih je načel zob časa, so jih obnovili. Uredili so stalno razstavo s fotografijami Mirenskega gradu, odprli info točko in pred Marijinim domom zgradili klančino za invalide. Projekt Mirenski grad približajmo ljudem je sofinanciran z evropskimi sredstvi iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


DELIMO DOBRE ZGODBE

Najboljši evropski ekološki kmet z 22 hektarji posestva in restavracijo sredi Zagreba
David Pejić, lanski zmagovalec nagrade za najboljšega ekološkega kmeta v EU, vodi najstarejše ekološko posestvo na Hrvaškem, imajo tudi predelavo, pekarno in prvo restavracijo z ekološkim certifikatom.


PRENOS ZNANJA

Tehnološka navodila za operacijo Uporaba biotehniških metod za obvladovanje škodljivih organizmov v trajnih nasadih iz Strateškega načrta 2023 – 2027
Navodila, ki so jih pripravili strokovnjaki Javne službe zdravstvenega varstva rastlin, so namenjena pridelovalcem sadja, zelenjave, grozdja, poljščin in oljk in podajajo strokovne in tehnološke usmeritve za Integrirano pridelavo le-teh. Namenjena so pridelovalcem, ki so vključeni v postopek certificiranja Integrirane pridelave ter za tiste, ki iščejo strokovne informacije o pridelavi sadja, zelenjave, grozdja, poljščin in oljk.

Agrinnovation Magazine - Issue 9
V zadnji številki magazina na temo inovativnosti v kmetijstvu se na strani 17 nahaja tudi predstavitev EIP projekta Povečanje produktivnosti kmetijske pridelave z učinkovito in trajnostno rabo vode (PRO-PRIDELAVA). Magazin prinaša tudi številne druge zanimive prispevke kot so:
  • CROATIA: Successfully setting up short supply chains
  • ITALY / IRELAND: Biodistricts share experiences across borders
  • GREECE: WiOO platform empowers women in the olive oil sector


NAPOVEDNIK

05
MAJ 2023

17. mednarodni festival alpskega cvetja

19. 5. 2023 - 4. 6. 2023, Bohinj

Predstavitev rezultatov Ciljnega raziskovalnega projekta Trajnostni modeli kmetovanja na območjih Natura 2000

19. 5. 2023, Ljubljana

Usposabljanje za kmetijska gospodarstva na temo Vključevanje kmetijskih gospodarstev v urejanje in vzdrževanje mejic

19. 5. 2023, preko spleta

34. festival Dobrote slovenskih kmetij

19. 5. 2023 - 21. 5. 2023, Ptuj

Organic food conference 2023

22. - 23. 5. 2023, Sansepolcro, Italija

Open day Ploutos

23. 5. 2023, Kmetija Meolic, Bakovci

Medeni teden v Pivki

22. - 29. 5. 2023, Pivka

EIP 16.5 Plodonosni gozdni rob – vabila na zaključne dogodke projekta

23 in 24. 5. 2023, Pivka in Postojna

2. konferenca Zdravje v naših rok

24. 5. 2023, Šalovci

Demonstracijski prikaz – avtomatizacija namakanja

24. 5. 2023, Medvode, prijave do 19. 5. 2023

7. posvet o ohranjanju in trajnostni rabi rastlinskih genskih virov

24. 5. 2023, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu

Prikaz setvenih poskusov ozimnih žit in alternativne oblike obdelave tal v poljedelstvu na območju Spodnje savinjske doline

25. 5. 2023, Celje

Klepet na naj poti 2022

26. 5. 2023, Vodomčev gaj, prijave do 24. 5. 2023

Ogled ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva

27. 5. 2023, Žalec

Po poteh okoli Ribnika Vrbje z vodnikom

27. 5. 2023, Ribnik Vrbje

Dan slovenskih dobrot v Parku Brdo pri Kranju

28. 5. 2023, Park Brdo

Srečanje za pridelovalce zelišč: "Zelišča - priložnosti in izzivi"

29. 5. 2023, Škocjan

Demonstracijski projekt – digitalizacija na kmetijah

30. 5. 2023, Murska Sobota

Demonstracijski projekt – poljedelstvo

30. 5. 2023, Pernica

Demonstracijski prikaz – avtomatizacija namakanja

31. 5. 2023, Slovenj Gradec

06
JUNIJ 2023

Robotika v kmetijstvu

1. 6. 2023, Ptuj

8. nacionalna konferenca o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti: Podnebni meni za lokalno skupnost

2. 6. 2023, Ljubljana - obvezna prijava

Webinar: Strenghtening digital skills of rural people to benefit from the digital era

8. 6. 2023, preko spleta - obvezna prijava do 5. 5. 2023

Dan žit 2023 v Jabljah

6. 6. 2023, Loka pri Mengešu

17. mednarodni festival alpskega cvetja

19. 5. 2023 - 4. 6. 2023, Bohinj

Posvet: Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij (narave), kako jih nasloviti v praksi? (V okviru 17. mednarodni festivala alpskega cvetja)

2. 6. 2023, Bohinjska Bistrica in preko spleta. Potrebna je predhodna prijava, do 15. 5. 2023

Taking action to tackle rural depopulation

29. 6. 2023, Bruselj (Belgija) - obvezna registracija do 28. 4. 2023

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 4.1:
27. javni razpis za podukrep Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2023
OPERACIJA: Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjene naložbam v nakup kmetijske mehanizacije za spravilo rastlinskih pridelkov in pridelavi vrtnin
26. 6. 2023, do 14. ure
15.000.000 EUR
NOVO! Podintervencija SI0201
Javni razpis za podintervencijo sofinanciranje nakupa čebelarske opreme v programskem letu 2023
31. 7. 2023
203.852,80 EUR
NOVO! Podintervencija SI0204
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin, v programskem letu 2023
31. 7. 2023
do 48.815,00 EUR
NOVO! Podintervencija SI0601
Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah v programskem letu 2023
31. 7. 2023
273.364,00 EUR
Podukrep 19.1:
Javni poziv za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin in pripravo strategij lokalnega razvoja do leta 2027
31. 7. 2023
1.000.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
V teku je več javnih razpisov Načrta za okrevanje in odpornost

Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti (NOO_VSSVJL_2022); roki za prijave; 22. 5. 2023, 18. 9. 2023, 11. 3. 2024, 20. 5. 2024, 18. 11. 2024

Najava 2. javnega razpisa za sofinanciranje projektov v okviru programa Interreg Europe 2021-2027; javni razpis bo odprt od 15. marca 2023 do 9. junija 2023

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma (NOO nastanitvene kapacitete); roka za oddajo vlog sta: 27. 3. 2023 in 29. 5. 2023

Usposabljam.se 2020–2023; za oddajo ponudb je povabilo odprto od 1. 5. 2022 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 5. 2023

Delovni preizkus 2020–2023; Za oddajo ponudb je povabilo odprto od 30.1.2020 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 7. 2023

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES); rok za oddajo vlog 31. 8. 2023

Javni razpis za ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis za ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis Slovenskega regionalnega razvojnega sklada za finančni produkt AGRO DOPOLNILNE; rok za oddajo vlog je do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Krediti za raziskave, razvoj in inovacije za MSP kriti z jamstvom SID banke; rok za črpanje kredita: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


AGRO - KMETIJSKA ZEMLJA do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO PF do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO DOPOLNILNE do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.

AGRO ZEMLJA in GOZD do 31. 12. 2023 oz. do porabe sredstev.
Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

ANKETA TEDNA

survey

Če bi nam radi sporočili, katerih vsebin si želite več, kliknite na spodnjo povezavo. Hvala za vaš odziv!

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet