Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni ,

konec marca se je začela subvencijska kampanja. Iz kmetijsko svetovalne službe opozarjajo, da je veliko novosti, celoten proces vnosa vlog pa bolj zapleten kot pretekla leta. Zato vlagateljem svetujemo, da si pred obiskom vnosnega mesta zbirne vloge preberete tiskana navodila za vnos zbirnih vlog, ki jih dobite pri kmetijskih svetovalcih, v elektronski obliki pa so na voljo tudi na spletni strani.

Ta teden so bili objavljeni kar štirje javni razpisi - vsi štirje se bodo zaprli v prvi polovici maja. Več informacij o njih si lahko preberete v rubriki Aktualne novice in v rubriki Javni razpisi.

Z vami delimo tudi zgodbo vinske kleti Colnar, ki s svojo izjemno ambiciozno naložbo namerava v naslednjih netih preiti na popolno energetsko in okoljsko nevtralno predelavo grozdja.
Vinska klet Colnar je tudi ena izmed zmagovalk 10. Agrobiznis konference.

Za konec pa vas še vabimo, da si ogledate rubriko Napovednik, saj se nam obeta kar nekaj zelo zanimivih dogodkov.

Če imate novico ali dogodek iz področja razvoja podeželja, nam jo lahko pošljete na naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si in jo bomo delili v naslednji številki.

Hvala, da nas berete in lep pozdrav,
Svit, Slavica, Tina in Matej iz ekipe Mreže za podeželjeFOTO UTRIP S PODEŽELJA

MicrosoftTeams-image (24)
Z vami delimo prečudovit razgled z ekološke kmetije Kovk, z Jezerskega.

AKTUALNE NOVICE

Letošnja kampanja je ena najbolj zahtevnih do sedaj
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) ugotavlja, da je zaradi številnih novosti pri oddajanju vnesenih za približno polovico manj vlog kot do sedaj v enakem času, vnos posamezne vloge pa poteka bistveno dlje. KGZS kmetom svetuje, naj si pred obiskom vnosnega mesta preberejo tiskana navodila za vnos zbirnih vlog, ki jih dobijo pri kmetijskih svetovalcih, v elektronski obliki pa so na voljo tudi na spletni strani KGZS.

S tremi razpisi čebelarstvu namenjenih 40 tisoč evrov sredstev
V Uradnem listu RS so bili 7. aprila 2023 objavljeni trije javni razpisi s področja čebelarstva, in sicer 2. javni razpis za ukrep Sofinanciranje čebelarske opreme v programskem letu 2022, 3. javni razpis za Sofinanciranje nakupa zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje v programskem letu 2022 in 2. javni razpis za ukrep Vzdrževanje čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu v letu 2022.

2,8 milijona evrov za naložbe v ureditev protipožarne infrastrukture
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v 7. 4. 2023 objavilo Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz PRP 2014–2020 za leto 2023. Cilj javnega razpisa je gradnja, rekonstrukcija ter vzdrževanje protipožarne infrastrukture z namenom zagotavljanja varstva gozdov pred požari. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo do vključno 3. 11. 2023, do 13.59. ure.

V javni obravnavi predlog Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike
MKGP je v javno obravnavo posredovalo predlog Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike. Javna obravnava bo potekala do vključno 28. aprila 2023.

Sodelujte pri evidentiranju dobrih praks blaženja podnebnih sprememb
Ali v vaši organizaciji že izvajate takšne aktivnosti? Poznate takšno organizacijo v svojem okolju? Menite, da dobra praksa ustvarja tudi druge gospodarske, okoljske in socialne koristi ter je zanimiva tudi za druge? Umanotera ponovno išče dobre prakse podjetij, občin, javnih institucij, nevladnih in drugih organizacij na področju blaženja podnebnih sprememb.

Objavljene enotne evidence o delovnih opravilih za posamezne intervencije Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027
Enotne evidence o delovnih opravilih za posamezne intervencije Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo se delijo na dva razdelka. Razdelek A je namenjen nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki so vključeni v eno ali več intervencij – KOPOP, LOPS, N2000, BVR, SOPO ali EK. Evidence v razdelku B pa so namenjene tistim nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki so vključeni samo v eno ali več shem intervencije Sheme za podnebje in okolje (SOPO).


MLADI KMETJE

VIDEO (29 min.): Podcast: Mladost na Kmetiji
Z vami delimo drugo epizodo podcasta Mladost na Kmetiji, ki ga vodita Kaja in Marko. V tej epizodi sta se odpravila na domačijo Brinovec v vas Slavina v Dolah pri Litiji, kjer se predstavi Tom Brinovec, predstavnik že četrte generacije oglarjev.


EKOLOŠKO KMETOVANJE

Poziv za kandidiranje za nagrado Evropske Unije za najboljšo ekološko prakso
Želite prispevati k večji ozaveščenosti javnosti o ekološki pridelavi v EU? Želite prispevati k večji cenovni dostopnosti in/ali dostopnosti ekoloških proizvodov v EU? Ste v ta namen razvili in izvedli ali še izvajate dober, inovativen, trajnostni in ponovljiv projekt? Ali želite, da bo ta projekt bolje prepoznan v javnosti? Če je odgovor na katero od vprašanj „da“, potem razmislite o prijavi na naslednjo izdajo EU ekoloških nagrad. Prijava je možna do 14. maja!

Ustanovljeno je Društvo ekoloških kmetov Pomurja Grüda
V prostorih Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota je bilo februarja ustanovljeno Društvo ekoloških kmetov Pomurja Grüda. Pobudnik ustanovitve je bil Alojz Topolovec, koordinator za ekološko kmetovanje pri gornjeradgonski kmetijsko-svetovalni službi, ustanovnega sestanka pa se je udeležilo petnajst ekoloških kmetov iz Pomurja.


LEADER

Delavnice za pripravo strategij lokalnega razvoja
Delavnice za pripravo strategij lokalnega razvoja potekajo naprej. Predstavniki LAS se trudijo, da vam pridejo čim bliže. Vabljeni, da naredite korak tudi vi in postanete aktivni član in člen lokalne skupnosti.

Vloga in pomen lokalne hrane v globaliziranem svetu
V sklopi projekta Lokalno GOR bo potekalo predavanje o vlogi in pomenu lokalne hrane v globaliziranem svetu. Svoje poglede bo predstavil Aleš Kuhar. Projekt Lokalno GOR s svojimi aktivnostmi deluje v smeri povečevanja lokalne prehranske samooskrbe na območju LAS Gorenjska košarica ter s tem omogočala prebivalstvu boljšo kvaliteto življenja.

Podeželje med Snežnikom in Nanosom 2014-2023
V LAS med Snežnikom in Nanosom so pripravili brošuro " Podeželje med Snežnikom in Nanosom 2014-2023. V brošuri so na dobrih 60 straneh predstavljeni izvedeni projekti v obdobju 2014-2023, ki so bili sofinancirani iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ali Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Likovna kolonija in razstava v zavodu medgeneracijsko središče Komenda
Skupnost Barka, organizacija, ki osebam z motnjo v duševnem razvoju nudi domače in delovno okolje, vabi na likovno kolonijo. Ta bo potekala v torek, 18. 4. 2023. Likovna kolonija je del projekta “Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi“. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.


DELIMO DOBRE ZGODBE

Z novo vinsko kletjo Colnar do energetske in okoljske nevtralnosti

Grozdje bodo predelali tako rekoč brez odpadkov, ogljikov dioksid, ki nastane pri fermentaciji alkohola, bodo predelali v sodo bikarbono in z njo zaščitili vinograde, s svojo sončno elektrarno pa proizvedli več elektrike, kot je porabijo.

Vinska klet Colnar je na 10. Agrobiznis konferenci prejel nagrado za najboljšega podjetnika v kmetijstvu po izboru strokovne komisije.


PRENOS ZNANJA

Zloženka Senena prireja – podpora v okviru Strateškega načrta 2023-2027
Zavod seneno meso in mleko je, skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, pripravil kratko zloženko, na temo senene prireje v okviru Strateškega načrta 2023-2027.
Zloženka opisuje pogoje in skupne zahteve za izvajanje senene prireje in dodatne zahteve za izvajanje senene prireje mesa, ter kravjega, kozjega in ovčjega mleka.

Pravilno ravnanje in tehnika striženja ovc ter nega parkljev pri drobnici
Avtorji z Veterinarske ambulanta Preska in Klinike za reprodukcijo in velike živali, Veterinarske fakultete v Ljubljani, so pripravili predstavitev o pravilnem ravnanju in tehniki striženja ovc ter nege parkljev pri drobnici.


NAPOVEDNIK

04
APRIL 2023

Osnovno usposabljanje za izvajalce ukrepov zdravstvenega varstva rastlin (URNIK)
18. - do 20. 4. 2023, Ljubljana

Vabilo na demonstracijski projekt - digitalizacija na kmetijah; zagotavljanje sledljivosti in dobavne verige
19. 4. 2023, Maribor - obvezna prijava. Prijave se zbirajo do 17. 4. 2023

Simpozij: Ni vzdržnega kmetovanja brez vzdržnega kmeta: varnost, zdravje in dobro počutje kmetov

20. 4. 2023, preko spleta

Izobraževanje - Zeleno javno naročanje živil za ponudnike

20. 4. 2023, Ljubljana

6. slovenski vinogradniško-vinarski kongres
21. in 22. 4. 2023, Ptuj

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev 2023

21. 4. 2023, Slovenija

51. državni kviz Mladi in kmetijstvo 2023

22. 4. 2023, Šenčur

7. državna razstava govedi rjave pasme

22. 4. 2023, Novo mesto

Strokovna razprava za širšo javnost - Kakšen je pomen sajenja avtohtonih medovitih rastlin

25. 4. 2023, Strahinj
05
MAJ 2023

Rethinking arable farming in a changing climate

4. 5. 2023, Bruselj (Belgija) in preko spleta

Fostering social entrepreneuership in rural areas through local action

11. 5. 2023, preko spleta

Meeting of the European Smart Villages Pilot Observatory

11. 5. 2023 - 12. 5. 2023, Gradec (Avstrija) - obvezna registracija do 7. 4. 2023

17. mednarodni festival alpskega cvetja

19. 5. 2023 - 4. 6. 2023, Bohinj

Posvet: Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij (narave), kako jih nasloviti v praksi? ( v okvirju zgornjega festivala)

2. 6. 2023, Bohinjska Bistrica in preko spleta

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 8.3:
Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz PRP 2024-2020
3. 5. 2023
2.800.000 EUR
2. javni razpis za ukrep Sofinanciranje čebelarske opreme v programskem letu 2022 v obdobju od 1. avgusta do 31. decembra 2022
8. 5. 2023
22.650 EUR
3. javni razpis za ukrep Sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje v programskem letu 2022
8. 5. 2023
8.500 EUR
2. javni razpis za dodelitev podpore za vzdrževanje čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2022
8. 5. 2023
9.129 EUR
Podukrep 4.3:
5. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva, OPERACIJA: Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih
12. 5. 2023
3.000.000 EUR
Podukrep 4.2:
10. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022
18. 4. 2023
15.000.000 EUR
Podukrep 19.1:
Javni poziv za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin in pripravo strategij lokalnega razvoja do leta 2027
31. 7. 2023
1.000.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
SE IZTEKA! Javni razpis za 2. ukrep Pomoč za prenos znanja in informiranje na področju predelave ter s kmetijstvom povezanega delovanja na podeželju za leto 2023; rok za prijavo; 13. april 2023

SE IZTEKA! Javni razpis za 3. ukrep Pomoč delovanju nepridobitnih združenj na področju kmetijstva, gozdarstva in podeželja za leto 2023; rok za prijavo 13. april 2023

SE IZTEKA! Javni razpis za 4. ukrep Pomoč nepridobitnim organizacijam pri organizaciji strokovnih in jubilejnih dogodkov za leto 2023; rok za prijavo 13. april 2023

Javni razpis za predložitev standardnih projektov v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska za obdobje 2021-2027; rok za prijavo: 8. maj 2023

V teku je več javnih razpisov Načrta za okrevanje in odpornost

Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti (NOO_VSSVJL_2022); roki za prijave; 22. 5. 2023, 18. 9. 2023, 11. 3. 2024, 20. 5. 2024, 18. 11. 2024

Najava 2. javnega razpisa za sofinanciranje projektov v okviru programa Interreg Europe 2021-2027; javni razpis bo odprt od 15. marca 2023 do 9. junija 2023

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma (NOO nastanitvene kapacitete); roka za oddajo vlog sta: 27. 3. 2023 in 29. 5. 2023

Usposabljam.se 2020–2023; za oddajo ponudb je povabilo odprto od 1. 5. 2022 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 5. 2023

Delovni preizkus 2020–2023; Za oddajo ponudb je povabilo odprto od 30.1.2020 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 7. 2023

Javni razpis za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES); rok za oddajo vlog 31. 8. 2023

Javni razpis za ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnost za delo v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis za ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2023; 30. 11. 2023

Javni razpis Slovenskega regionalnega razvojnega sklada za finančni produkt AGRO DOPOLNILNE; rok za oddajo vlog je do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Krediti za raziskave, razvoj in inovacije za MSP kriti z jamstvom SID banke; rok za črpanje kredita: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

ANKETA TEDNA

survey

Če bi nam radi sporočili, katerih vsebin si želite več, kliknite na spodnjo povezavo. Hvala za vaš odziv!

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet