Preplet_glava_300dpi

Pozdravljeni reader,

dnevi hitro bežijo, čeprav smo sredi najtemnejšega dela leta. Ste že okrasili novoletno smrečico? Če jo boste kupovali, bodite pozorni na roza nalepko, ki označuje, da drevesce prihaja iz slovenskih gozdov in s tem prispevajte k pridobivanju drevesc na naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih.

Naj vas še spomnimo, da le še pet dni lahko pošiljate pripombe na uredbo o intervenciji dobrobit živali za leto 2023, ki je v javni razpravi. Vabljeni!

V prejšnji številki Prepleta smo napačno navedli avtorja fotografije v rubriki DELIMO FOTO-UTRIP S PODEŽELJA. Fotografijo je posnela dr. Anamarija Slabe. Trenutno nimamo vaših fotografij na rezervi, zato vas vabimo, da nam na e-naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si pošljete svoj FOTO-UTRIP s terena, s kratkim komentarjem. Veseli ga bomo!

Želimo vam veliko lučk in prijetno branje aktualnih novic,
Tina, Matej in Slavica iz ekipe Mreže za podeželje

DELIMO FOTO UTRIP S PODEŽELJA

Danes objavljamo fotografijo kar iz uredništva Mreže za podeželje. Vrste teh drobnih gobic ne poznamo, a pogled nam je pritegnil neobičajni zorni kot fotografa. Včasih je treba samo spremeniti način pogleda na (iste) stvari, in prikažejo se nam na čisto drugačen način!
Pogled na gobe v gozdu od spodaj navzgor
V življenju je treba včasih stvari pogledati iz drugačne perspektive! Avtor: Tina Šušmelj

AKTUALNE NOVICE

Okrasna drevesca iz slovenskih gozdov bodo letos označena z roza nalepko
Posekana gozdna drevesca iz slovenskih gozdov ali nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji, namenjena za okras in praznovanje, morajo biti med prevozi in prodajo označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), ki je roza barve ter z letnico 2022.

RADIO: Kako bomo zmanjševali uporabo pesticidov (pri nas in v Uniji)
Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšala porabo fitofarmacevtskih sredstev. Zakonodajni predlog, po katerem naj bi na zaščitenih območjih, kot je Natura 2000, povsem prepovedali njihovo uporabo, je v Sloveniji doživel odpor. O tej temi je voditeljica Jernejka Drolec izvedla pogovor z gosti dr. Jernej Drofenik, namestnik direktorja Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Jernej Redek, konvencionalni kmet, strokovni tajnik Sindikata kmetov Slovenije; Zvone Černelič, ekološki in biodinamični kmet, predsednik Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje; Primož Žigon, koordinator za integrirano varstvo rastlin na Kmetijskem inštitutu Slovenije; dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

RADIO - Pogovor z ministrico o aktualnih temah v kmetijstvu
V torek, 20. 12. 2022, ob 11:15, bo predvajan pogovor z ministrico Ireno Šinko o Strateškem svetu za prehrano, trajnostni rabi FSS, izvajanje Stratepškega načrta skupne kmetijske politike idr. aktualne teme.

V javni razpravi uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog Uredbe o intervenciji dobrobit živali (DŽ) iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027 za Slovenijo. Uredba je podlaga za izvajanje intervencije DŽ v letu 2023. Pripombe lahko pošljete najkasneje do 20. decembra 2022.

Poziv za predlog kandidata za nagrado zlata čebela 2023
Objavljen je poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade zlata čebela 2023. Podeljuje jo Republika Slovenija kot najvišjo državno nagrado za prispevek k ohranjanju ter varovanju čebel in drugih opraševalcev. Poziv je odprt od 1. decembra 2022 do 1. marca 2023.

Zakaj pa ne bi obdarovali bližnjih z dobrotami s slovenskih kmetij?
Izkoristite priložnost in darila za poslovne partnerje, sodelavce, prijatelje, sosede kupite pri slovenskih kmetih.

Celostna podpora kmetom
Celostna podpora kmetom vključuje brezplačna svetovanja s področja duševnega zdravja, socialne varnosti, prenosnika in prevzemnika kmetije, gospodarske učinkovitosti, zaposlovanja na kmetiji in pravno svetovanje.

POVABILO K SODELOVANJU PRI AKTIVNOSTIH OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2022/23
EKOCI Slovenija vas vabi k sodelovanju pri vseslovenski akciji za povečanje samooskrbe, ohranjanje slovenskih semen in trajnostno prihodnost. Vsi, ki se boste odločili za sodelovanje v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, morate izpolniti spletno prijavnico od 1.12.2022 do 31. 12. 2022: otroci, vrtci, šole, posamezniki, društva. Sodelujete lahko tako, da sejete semena, sadite, pridelujete ter izmenjujete avtohtona semena in sadike kulturnih rastlin, sadnih vrst, medovitih in zdravilnih rastli izdelujejo in sejete semenske kroglice ter pridelujete sonaravno ter se prijavite kot sodelujoči v Pozitivni točki Štafeta semen. Aktivnosti izvajate v svoji organizaciji in na svojo odgovornost, z lastnimi sredstvi. Organizatorji pa koordinirajo aktivnosti, obveščajo javnost in poskrbijo za podelitev priznanja. Sodelovanje v gibanju je brezplačno.

Prijava v vseevropsko bazo organizacij in kmetijskih svetovalcev
V okviru projekta I2connect (Obzorje Evropa) je bila ustvarjena vseevropska podatkovna baza svetovalnih služb. To je imenik organizacij s področja kmetijskega svetovanja in posameznih akterjev (kmetijskih svetovalcev, raziskovalcev), ki zagotavljajo storitve znanja akterjem v kmetijstvu, gozdarstvu, vrtnarstvu in sorodnih področjih vzdolž agroživilske vrednostne verige ter drugim povezanim akterjem na podeželju. Preko te podatkovne baze lahko poiščete svetovalca ali svetovalno organizacijo v EU in se z njo povežete ali pa registrirate sebe ali svojo organizacijo.


MLADI KMETJE

8. Evropski kongres mladih kmetov: Vloga mladih kmetov pri prehranski varnosti
V Bruslju je 7. decembra 2022 potekal 8. Kongres mladih kmetov v organizaciji Poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group), ki je eden pomembnejših dogodkov v kmetijskem sektorju in na področju razvoja podeželja v Evropski uniji. Letošnjega je zaznamovala tema: Vloga mladih kmetov pri prehranski varnosti. V imenu Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) in na predlog slovenskega evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP), je bila na tekmovanje kongresa za EU nagrado mladih inovativnih kmetov kandidirana mlada Martina Veršnik, ki vodi ekološko družinsko kmetijo OLEA D’ISTRIA, ki se nahaja na pobočjih obalnega gričevja nad Izolo.


EVROPSKO INOVATIVNO PARTNERSTVO (EIP)

Enajst novih projektov s področja inovacij v kmetijstvu (EIP)
Na letnem dogodku Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) na Bledu, ki je bil konec novembra, so bili predstavljeni novi projekti, ki naslavljajo aktualne izzive v kmetijstvu, kot so na primer prilagoditev pridelave poljščin na podnebne spremembe, trajnostne kmetijske prakse na priobalnih pasovih površinskih voda in trajnostno varstvo rastlin. Hkrati so zaključeni prvi EIP projekti, katerih rezultati so že na voljo.


ŠIRIMO ZNANJA

Organizatorji posveta Regenerativno kmetovanje so objavili videoposnetke posveta vključno z razpravo. Vabljeni k ogledu predstavitev. Na koncu je tudi zanimiva razprava.

Podkast RTV SLO z naslovom "Tla so poleg vode osnovni pogoj za preživetje in osnova prehranske varnosti"
Tla so poleg vode osnovni pogoj za preživetje, predstavljajo namreč osnovo prehranske varnosti.

Posnetki predavanj in diskusije s posveta Regenerativno kmetijstvo - tla so temelj
Delimo tudi povezavo do posveta Regenerativno kmetijstvo - tla so temelj. Ogledate si jo lahko po posameznih sklopih.


MLADI KMETJE

Srečanje mladih kmetov minilo v znamenju razprave o potrebnih strukturnih spremembah v kmetijstvu
Tradicionalno srečanje mladih prevzemnikov kmetij, ki se je 6. 12. 2022 odvilo v Športni dvorani Medvode, je namenjeno prejemnikom podpore iz naslova podukrepa M6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete Programa razvoja podeželja 2014-2020. Udeleženci in gosti so razpravljali o izzivih v kmetijstvu, v katerem so potrebne strukturne spremembe, urejeni odnosi v verigi vrednosti in povezanost. Poseben poudarek pa je bil dan tudi pomenu kakovosti življenja na kmetiji in duševnega zdravja kmetov in kmetic.


LEADER

Prispevek o LAS projektu v oddaji Ambienti - Hiša 1797
V oddaji Ambienti je bil predstavljen LAS projekt Hiša 1797. V oddaji jasno poudarijo, da je bila takšna obnova hiše možna, ker je bila financirana preko LAS projekta. Namen LAS projekta je bila prenova arhitekturne dediščine tipične podeželske hiše iz leta 1797 za turistični namen. Obiskovalci prenovljene Hiše 1797 lahko v njej bivajo, spoznavajo kraško jamo v Železni in Babji jami, lipicance v Pedagoško raziskovalnem centru za konjerejo Krumperk in čebelarstvo v parku pod Močilnikom ob učnem čebelnjaku. V projekt se je vključila širša skupnost, od starejših do učencev osnovnih šol v šestih občinah LAS, ki so bili prek različnih aktivnosti vključeni v ozaveščanje o naši kulturni dediščini. V Hiši 1797 je urejena muzejska razstava zgodovinskih artiklov kobilarne Lipica, ponujeni lokalni proizvodi iz medu, zelišča, predmeti z ornamenti Jožeta Karlovška ter izdelki kmetijske ekološke pridelave v razstavnem salonu ter galerija s starimi predmeti, evidentiranimi v hiši.

Praznična ponudba LEADER/CLLD izdelkov 2022
Želimo vam pomagati pri decembrskem lovu za najboljšimi darili, ki ste jih kadarkoli podarili. S pristopom LEADER/CLLD podpiramo tudi lokalne izdelke, zato vam ponujam nekaj idej z območij slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS).

NAPOVEDNIK

12
DECEMBER

Najava terminov: Obvezna usposabljanja za ukrep Dobrobit živali iz PRP 2014-2020 za leto 2022
različni termini in lokacije do 15. 12. 2022

RADIO - Pogovor z ministrico o aktualnih temah v kmetijstvu
torek, 20. 12. 2022, ob 11:15, Radio Ognjišče
01
JANUAR 2023

Usposabljanje »POLJEDELEC, POLJEDELKA IN ZELENJADAR, ZELENJADARICA«
09.1.2023 do 13.1.2023, Maribor

JAVNI RAZPISI

Naziv razpisa
Objavljeno /
Rok za prijavo
Sredstva
Podukrep 4.3:
5. javni razpis: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva; OPERACIJA: Gradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom
3. 2. 2023
2.000.000 EUR
Podukrep 16.2:
5. javni razpis za podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
do 15. 2. 2023
2.880.000 EUR
Podukrep 8.4:
6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020
4. 3. 2022
do objave zaprtja
1.470.000 EUR
Podukrep 8.4:
3. javni razpis za operacijo Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov iz PRP 2014-2020
10. 7. 2020
do porabe sredstev
370.000 EUR

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov

OSTALI JAVNI RAZPISI DRUGIH INSTITUCIJ:

V nadaljevanju so zbrani trenutno aktualni javni razpisi in pozivi:
Učne delavnice 2020: spodbude za zaposlovanje; do porabe sredstev oziroma do 30. 12. 2022

Mikroposojila za MSP (MSP mikro); rok za oddajo vloge: do porabe sredstev

Javni razpis za spodbujanje razvoja zadrug – BIZI ZADRUGE; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Trije novi razpisi Slovenskega regionalno razvojnega sklada za pred-financiranje
Slovenski regionalno razvojni sklad (sklad) je v Uradnem listu št. 38/2022 z dne 18. marec 2022 objavil tri nove javne razpise za dodeljevanje premostitvenih posojil, ki se nanašajo tudi na sektorja kmetijstva in gozdarstva. Rok za prijavo: 31. 12. 2022 oziroma do porabe sredstev

Dva javna razpisa Slovenskega regionalno razvojnega sklada - AGRO INVEST (Projekti primarne kmetijske pridelave s podporo projektom za prilagajanje na podnebne spremembe) in AGRO ZEMLJA (Nakup kmetijskih in gozdnih zemljišč); rok za prijavo: 31. 12. 2022

Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0; rok za prijavo: 31. 12. 2022

Razpis za izbor slovenske kandidature za Nagrado Sveta Evrope za krajino; rok za prijavo: 6. 1. 2023

Javni razpis za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022-za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska; rok za prijavo: 10. 1. 2023

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma (NOO nastanitvene kapacitete); roki za oddajo vlog so: 19. 12. 2022, 27. 3. 2023 in 29. 5. 2023.

Najava 2. javnega razpisa za sofinanciranje projektov v okviru programa Interreg Europe 2021-2027; javni razpis bo odprt od 15. marca 2023 do 9. junija 2023

Objava 2. razpisa Biodiversa+ BiodivMon, za prijave raziskovalnih projektov na temo "Izboljšano transnacionalno spremljanje biotske raznovrstnosti in sprememb ekosistemov za znanost in družbo”; rok ta prijavo: 5. 4. 2023

Usposabljam.se 2020–2023; za oddajo ponudb je povabilo odprto od 1. 5. 2022 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 5. 2023

Delovni preizkus 2020–2023; Za oddajo ponudb je povabilo odprto od 30.1.2020 do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. 7. 2023

Posojila za financiranje projektov urbanega razvoja za občine (UR); rok za prijavo: do porabe sredstev oziroma do 31. 12. 2023

Krediti za raziskave, razvoj in inovacije za MSP kriti z jamstvom SID banke; rok za črpanje kredita: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II); rok za prijavo: do 31. 12. 2023

Javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu »Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, Operacija: »Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH); do 31. 12. 2023

Posojila za financiranje projektov celovite energetske prenove javnih stavb (EE): do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2023


Aktualni razpisi evropskih strukturnih in investicijskih skladov (EU skladi)

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020
Arhiv e-novic Preplet